Борба с мухъла на различни нива, обработка на стените, текстилни стъклотапети

Причина за появата на мухъл и плесен от вътрешната срана на стените може да бъде различна. Борбата с вредните микроорганизми трябва да започне първа с отстраняването на източника на влагата, която е в основата на развитието на мухъла – без влага тяхното развитие е невъзможно. Често причина за появата на мухъл е и постоянен теч от другата страна на стената – не добре хидроизолирана тераса или баня на съсед.Мухъл след теч

Мухъл след теч

Пораженията са не само по стената, но по пода. Настилката от естесвен паркет, подложена на продължителното въздействие на влагата се деформираа паркетините изгниват.
Всяка работа е излишна ако не се отстрани причината за появата на влагата, която създава благоприятната среда за развитие на вредните микроорганизми.
Днес ще ви покажем как можете да обработите стената отвътре срещу мухъла, развил се в стената, защото той не е само на повърхността. Неговите корени са дълбоко в мазилката и за да се премахне е необходимо използването на системен подход – т.е. няколко продукта, които действат заедно и не позволяват на мухъла да се появи отново.

Там, където влагата  е въздействала дълго време, боята, шпакловката и дори мазилката се повредени.
Преди да се започне обработката на стената, трябва да се отстранят всички нездрави участъци. Премахваме отлепената от мазилката боя и шпакловка.
Едва след това може да започне борбата с мухъла.

Отстраняване на мухъла

Отстраняване на мухъла

Първо засегнатият участък се напръсква с препарат на хлорна основа. Хлорът е химичен елемент, който при нормални условия е под формата на газ. Разтваря се много лесно във вода и затова повечето препарати с негово участие са течни. Препаратът се нанася внимателно върху цялата засегната повърхност с пулверизaтор.

Оставя се да подейства около 30 мин. През това време активната съставка унищожава спорите и развитите по повърхността микроорганизми.
Това, че петната от мухъла не се виждат или изчезват след  напръскването с препарата не означава, че те са унищожени. Ако се задоволите само с това напръскване, след време мухълът ще се появи на повърхността отново, защото този препарат унищожава само развитатата над повърхността част от организма.

Системния подход е важен в борбата срещу вредните микроорганизми и ще предотврати неговото повторно появане.
След повърхностното третиране на мухъла ще нанесем слой, който прониква дълбоко в обработваната повърхност.
Влизайки надълбоко в структурата на мазилката, препаратът достига и до по-дълбоко разположените корени на мухъла и ги унищожава.
Продуктът е готов за употреба и не се разрежда с вода. Нанася се върху засегната от развитие на микроорганизми част от стената с четка или баданарка. Препоръчително е течните препарати да се нанасят с четка,  тъй като по този начин се запълват и малките пространства в структурата на мазилката и така препаратът прониква по-добре в основата.
Ако е необходимо след изсъхване на първата ръка се нанася и втора.

Боядисване или стъклотапети

Боядисване или стъклотапети

Днес ще ви предложим два варианта за финална обработка на стената. Единият е шпакловането на стената до необходимата гладкост и боядисването с подходяща боя.
Вторият е изравняване на участък от наранената или напукана стена и лепене на тапети от стъклотъкан, без да е необходимо фино шпакловане и изглаждане на повърхността. Хигиенно нанопокритие на водна основа от сребърни йони ще предпазва стената от повторно образуване на вредни микроорганизми.
Вие ще прецените кой вариант да изберете.

Текстилни стъклотапети

Текстилни стъклотапети

Когато в една стая след ремонт имате различни повърхности, за да изглеждат стените добре, е необходима цялостна шпакловка на всички повърхности.
Ако шпакловането не е силната ви страна, можете да си го спестите. Вижте как.
Ние ви предлагаме и друг по-лесен начин - лепене на стъклотапети.
Основата, върху коята ще се лепят стъклотапетите, трябва да бъде сравнително добре изравнена.
Достатъчно е гипкартонът да е фугиран, а при запълването каналите от старата инсталация трябва да са изравнени с останалата част от стената.

Нека видим отблизо резултата след боядисването на такъв участък.
Пукнатинатината е обработена и материалът е изсъхнал. Явно тук е работил не много прецизен майстор и стената не е идеално загладена. Повърхността е грундирана и нанасяме лепилото. Залепваме тапета, който покрива цялата повърхност.
След това боядисваме. Не се забелязва разлика в повърхността, там където тапетът вече е боядисан.
Ако обаче нанесем боята направо върху стената, без фина шпакловка и допълнителна обработка, неравностите ще си личат ясно.