Ремонт на кухня в панелен апартамент

Днес ще направим ремонт на една кухня в панелен апартамент. Ще обърнем внимание на всички трудности, които ще срещнете при ремонта и как да се справите лесно и бързо с тях. Както панелните жилища си приличат, така и ремонтните работи в тях протичат по един и същи начин. Основният проблем при ремонт в панелните жилища е прокопаването на каналите за инсталациите. Но ние няма да копаем, а ще прокараме тръбите плътно до стената. След това ще скрием всичко зад предстенна обшивка, изградена от два слоя специални гипскартонени плоскости, които ще ни позволят да закачаме горните шкафове само с един винт, без дюбели и пробиване на бетона от панелите.Панелните жилища

Панелните жилища

По данни на националната статиска в България над 1,5 милиона души живеят в 710 733 панелни апартамента, разположени в над 21000 панелни блока.
Началото на панелното строителство е положено през далечната 1958 година, аслед 1989 година никой вече не строи панелни сгради.

Това, което ги отличава от новопостроените сгради е доброто разпределение на стаите, добре уползотворената площ, широки и светли стаи и 100% полезна площ.

А понятието „отделна кухня“ почти не се споменава в днешното строителсво , където  тя е заменена с т.н. наречения „кухненски бокс“, който всъщност представлява един тъмен ъгъл по-голяма стая, наречена дневна.

Днес няма да говорим за предимства и недостатъци на различните жилища, макар да се оказва, че панелените апартаменти са едни от малкото варианти за широки стаи, голяма полезна площ и отделна кухня.

Проект на кухнята

Проект на кухнята

Новият проект включва преместване на мивката и печката. Това налага и преправяне на ВиК инсталацията.
Важно е спазването на линията на работния триъгълник, който определя и движението на домакинята при приготвянето на храната. Хладилник, работен плот и мивка и накрая зоната за топлинна обработка на храната. Така се спестяват излишни движения в ежедневната работа.

След като всички детайли по проекта са уточнени, се изграждат новите инсталации.
Проектът, който изпълняваме, е с по-рационално разположение на различните зони в кухнята, в сравнение със стария. За преместването на мивката се налага прокарването на нови тръби – водопроводни и канализационни.

ВиК инсталации

ВиК инсталации

След изграждането на водопровода, там където има фитинги, те се пресоват. В целия водопровод, който днес изградихме за нашата нова кухня, имаме само 4 колена. И запомнете – колкото по-малко фитинги, толкова по-надежден водопровод.

Плоскости с повишена плътност

Плоскости с повишена плътност

След като прокарахме и кабелите на електрическата инсталация, които ще захранват уредите и контактите, започваме изграждането и на двуслойната свободно стояща предстенна обшивка със специални гипскартонени плоскости, които ще улеснят закачването на кухненските шкафове.

При монтаж на плоскости с повишена плътност е важно да се ползват специализирани винтове. Специалната резба на винтовете за твърди повърхности спомага за по-лесен монтаж и добро потъване на главите на винтовете. Дължината на винтовете зависи от слоевете на обшивката – 25 мм за монтаж на първия слой и 35 мм за втория.

Но продължението на ремонта на кухнята ще видите в следващато предаване.
Ще направим саморазливна замазка, защото ни трябва идеално гладка и равна основа за новата 3д настилка, която ще залепим на пода.
Между долните и горните шкафове също ще сложим от този материал, който създава настроение в кухнята с неограничените си възможности за  всевъзможни визуализации.
А горните кухненски шкафове ще закачим само с винтове в твърдите плоскостите, които монтирахме днес.