Кабинет у дома – предстенна обшивка с вата и ел. инсталация

Как да направим удобен и функционален работен кабинет у дома.Прекарване на електрически кабели

Прекарване на електрически кабели

Всички кабели ще останат зад предстенната обшивка. Така при едно добре планирано пространство, няма да има излишни кабели по пода. Важно е да се използва само качествена електроапаратура и материали препоръчани от опитни електро инсталатори.

Кабелите задължително се монтират след като са вкарани в гофрирани тръби. Те се закрепват към металната конструкция и се отвеждат до местата, където ще бъдат монтирани контактите и ключовете.

Съвременните електроинсталационни системи включват гарантирана енергийна ефективност и безопасност при употреба, и не на последно място максимален комфорт за крайните потребители.

Шпакловане на стените

Шпакловане на стените

Грундирането с дълбоко проникващ грунд е подготвителна операция, която осигурява уеднаквяване на основата и улеснява полагането на следващото покритие. Синтетичните смоли, които се съдържат в него укрепват връзките между отделните частици и така заздравяват основата. Нанесеният слой с баданарка или с мече, образува фино покритие, което намалява попиваемостта на основата.

След изсъхването на грунда, което е около 4 часа, може да се пристъпи към нанасянето на първия слой шпакловка.

Като първи изравнителен слой ще нанесем гипсова шпакловка. Тя позволява нанасяне на слой до 10 мм.

Следете указанията на производителите на опаковката на продуктите и ги спазвайте точно ако искате да постигнете добри резултати. Времето за зреене е важно да се спазва, защото така всички съставки вложени в сместа се активират и едва след последващо разбъркване материалът е готов за работа.

Съвременните шпакловки са модифицирани с полимери и различни подобрители, което обезпечава не само по-добро прилепване на материала към основата, но и еластичност, водоустойчивост, лесна обработка.

След първоначалното шпакловане повърхността се шлайфа с дребна шкурка. Прахта се отстранява и се шпаклова със финишната шпакловка.

За финишното шпакловане ще използваме циментова шпакловка. Тя е предназначена за изглаждане на повърхности на стени и тавани на закрито.

Шпакловката се нанася на равномерен и тънък слой върху основата. Максималнатта дебелина на слоя е 2 мм.

Съставките на сместа предполагат едно малко по-дълго време за съхнене – около 24 часа на 1 мм слой.

Но пък дългото време за работа позволява на майсторите да работят спокойно и да пестят време и материал, тъй като не се налага честото забъркване на смес и изхвърляне на вече негодната за употреба. Съхранявана в добре затворен съд сместта може да бъде използвана 24 часа.

Поправка на бетон

Поправка на бетон

Корозията на бетона, може да бъде предизвикана от разрушителното влияние на студа и влагата или от механично увреждане. Като прибавим и въглеродния двуокис, който се съдържа в атмосферата и увреждането на бетона е налице.

На пазара се предлагат различни системи за ремонт на бетон. Всички се базират на модифицирани строителни разтвори.

Преди да се започне обработката с каквито и да е материали, повреденият участък трябва добре да се почисти от всякакви нездрави частици . Повърхността на бетона трябва да бъде грапава и пореста.

Освен бетона, армиращото желязо също трябва да е идеално почистено до блясък. То старателно се обработва с телена четка, така че да не остане и най-малко петънце корозирал метал.

След почистването се нанася антикорозионния разтвор или така нареченият контактен слой. Консистенцията му е както при нанасяне на боя. Нанася се не по-късно от 3 часа след почистването. Стоманата може да бъде все още леко влажна.

Ако корозията на армиращите пръти е толкова напреднала, че някои от прътите трябва да бъдат подменени, те могат да фиксирани с бърз цимент, работата с който ви показахме в миналото предаване. След тази операция, тяхната повърхност трябва също да се покрие с контактния разтвор.

Следващите слоеве от системата за защита на бетон трябва да се нанасят докато разтворът е все още леко влажен (30-60 минути след нанасянето). Ако това време бъде надхвърлено, необходимо е контактният слой да се нанесе отново, но само след пълното втвърдяване на предишния.

И за тези материали е важно доброто хомогенизиране на сместа. За узряването са необходими 3 минути след първоначалното разбъркване. След активирането на всичките съставки сместа отново се разбърква.

Материалът се нанася върху все още влажен слой на контактния разтвор както върху хоризонтални, така и върху вертикални повърхности. Дебелината на слоя може да достига от 30 до 100 мм на едно нанасяне.

Когато разтворът се нанася на няколко слоя времето между последователните нанасяния не трябва да превишава 3 часа. Ако повърността се нуждае от допълнително изравняване или изглаждане може да се нанесе по-финна смес от системата за ремонт на бетон, но отново в рамките на 3 часа. В противен случай е необходимо да се изчакат 24 часа, основата да се навлажни с вода, да се нанесе отново контактния слой и чак след това да се нанесе ремонтния разтвор.

Обшиване с гипскартонени плоскости

Обшиване с гипскартонени плоскости

Обшивката на вече монтираната конструкция става с вертикално разположени гипскартонени плоскости, специално предназначени за изграждане на предстенни обшивки и леки преградни стени.

Гипскартонените плоскости се закрепват към щендерната конструкция със специални рапидни винтове.

При монтажа на плоскостите трябва да се съблюдава и за разминаването на челните фуги. Разместването трябва да е минимум 400 мм.

Системата за изграждане на предстенна обшивка включва и необходимите материали за запълване на фугите и шпакловане на стените.

Фугиращата смес се разбърква добре в съд със студена вода. Нанася се с шпакла и маламашка.

Фугите между стандартните и нефабричните кантове се запълват със фугираща смес.

Фугопокриващата лента покрива фугите и се поставя между два слоя от фугиращата смес. Тя създава здрава връзка между материалите и не позволява евентуално напукване след окончателното изсъхването на шпакловъчната маса.

Шпакловат се всички фуги и глави на рапидните винтове.

Ако изискванията към гладкостта на стената са високи, то след изсъхването на фугопълнителната смес, стените се шпакловат допълнително. Това ще направим в следващото предаване, защото тогава ще ви покажем и как върху така изградената предстенна обшивка може да монтирате рафтове, отново от гипскартон. След това ще шпакловаме цялата повърхност.

Монтаж на каменна вата

Монтаж на каменна вата

Каменната вата се полага плътно между профилите. При запълването не трябва да остават празни, непопълнени места, които представляват топлинни мостове.

Съществено качество на каменната вата е, че силно абсорбира шума. Друго предимство на каменна вата е, че не е необходимо допълнително да се обработва с химически материали, за да се направи пожароустойчива.

Съществено качество на каменната вата е, че силно абсорбира шума. Този материал е предпочитан при изграждане на топло- и звукоизолации на вътрешни помещения, на леки преградни стени, скатни покриви и т.н.

За оптимална шумоизолация се препоръчва използването на вата с тегло между 40 и 50 кг на кубичен метър.

При полагането на ватата не е необходимо прецизно рязане на материала според конкретните размери на обекта.