Довършителни работи – шпакловка, боядисване, ламиниран паркет

Ще наредим ламиниран паркет на доларчета. Ще боядисаме и обзаведем.Лепене на гранитогрес върху стъпала

Лепене на гранитогрес върху стъпала

Лепенето на плочките по стъпалата започва отгоре надолу, или през едно, така че да не се налага стъпване по прясно залепените плочки.

Препоръчително е използването на гъвкави лепила с повишени технически характеристики, които предотвратяват появата на напрежение в плочите.

Лепилото се нанася с назъбена маламашка с размер на зъбите 10 мм. Структурата на плочите от гранитогрес, липсата на капиляри и по-малката им попиваемост, изисква използването на лепила, предназначени за такъв вид плочи.

При лепенето на плочки по стъпала, първо се залепват тези по хоризонталната повърхност, след това се монтира и челото на стъпалото.

Най-добре е когато към серията плочки е предвиден и специален фриз за стъпало.

Фризът е проектиран специално за оформяне на ръба на стъпалото. При лепенето той трябва да прилепне плътно към вертикалната част на стъпалото и към горната плоча.

С красивата си извивка фризовете придават на стъпалата изцяло завършен вид.

Шпакловане през цяло на стената

Шпакловане през цяло на стената

Стената, която в миналото предаване не обработихме до край сега ще шпакловаме през цялата повърхност.

Сместа се разбърква добре в съд със студена вода. Хомогенността й е от съществено значение за лесната работа и добрия краен резултат.

Нанася се с шпакла и маламашка с отсечени и равномерни движения. Шпакловането през цялата повърхност осигурява идеално гладка еднородна основа за боядисването с интериорна боя.

Изграждане на рафтове от гипскартон

Изграждане на рафтове от гипскартон

Стабилността на рафтовете се гарантира от правилно изградена конструкция от метални УВе и ЦеДе профили. За да се осигури траен резултат, е необходимо интелигентно планиране и изграждане на металната конструкция.

Първо се фиксират UW профилите към стената. След това и CW профилите, към които се ракрепват с рапидни винтове гипскартонените плоскости.

Гипскартонените плоскости се режат лесно с макетно ножче, така че скрояването може да става и на място, след закрепването им към металната конструкция.

Шпакловането на рафтовете е една доста прецизна операция, която трябва да осигури идеални външни ъгли и добре защитени вътрешни.

Вътрешните ъгли се шпакловат задължително с хартиена лента. С хартиена лента се шпаклова и връзката между гипскартонените плоскости на рафтовете и стената.

Външните ъгли се оформят с алуминиеви профили, които освен че ще придадат по-добър естетически вид на рафтовете, ще ги предпазват и от нараняване.

Монтаж на интериорна врата

Монтаж на интериорна врата

При монтажа на вратата препоръчително е максималната влажност в помещенията да е 60%. При по-голяма влажност касата и вратата биха Касата се поставя в отвора на стената и се застопорява с помощта на монтажни клинчета. Проверява се вертикалноста на страните на касата и хоризонталността на горната греда.

Идва ред на пантите, след което се слага крилото на вратата. Отново се проверява положението на касата, като и контакта между касата и крилото по целия им периметър.

Фиксирането на касата на вратата става само с пяна, като най-напред тя се нанася на местата на височината на дистанционните елементи и ъглите.

Еднокомпонентната полиуретанова пяна е готова за употреба и се втвърдява под въздействието на влажността на въздуха. Тя има отлично сцепление към повечето материали и е устойчива на стареене

Монтаж на ламиниран паркет

Монтаж на ламиниран паркет

На пазара се предлага богато разнообразие от ламинирани паркети с различно качество. Производителите на ламинирани паркети освен традиционните дървесни декори предлагат вече и много нетрадиционни, които съчетават практичност и лесен монтаж.

Започва се от единия ъгъл на стаята. Ламелите се разполагат перпендикулярно на прозореца и светлината, която идва от него. При скрояването им, отпадналото от последното рязане парче се слага първо в следващия ред. Така се осигурява разминаване на напречните фуги между отделните ламели.

Когато пазарувате ламиниран паркет обърнете особено внимание на опаковката, която трябва да има съответните означения и етикети. Липсата им показва, че продуктът не отговаря на стандартите на ЕС.

Един от начините за монтиране на первазите е с монтажно лепило. То е за препоръчване когато стените са прави. Первазите се монтират за секунди. Лепилото се нанася по цялата дължина на перваза или на малки топки и той се залепва веднага за стената без да е необходимо изчакване.

Боядисване с интериорна боя

Боядисване с интериорна боя

Ключовите фактори за добър краен резултат са: чиста, суха и уеднаквена повърхност на основта, използването на качествена боя и инструменти, и внимателна обработка.

След грундиране за добро и равномерно покритие е необходимо нанасянето на поне две ръце от боята. Без грунд може да ви се наложи да боядисвате поне 3-4 пъти. Понякога даже и това не е достатъчно.

Много съществено е изискването при полагането на каквито и да е интериорни бои, преди да се започне с нанасянето на следващ слой, предишният да е изсъхнал напълно. Това зависи не само от вида на боята но и от температурата на околната среда. При определени условия боите съхнат бързо и това изисква по-бързото им разнасяне с валяка по повърхността на стените.

Ъглите и местата където валякът не достига, се боядисват с подходяща четка. Нетрадиционно боядисаните стени и елементи придават особен чар на дома.