Бързосвързваща подова замазка

Ще използваме бърза замазка, за да запълним и заравним улеите, които изкопахме за канализационните тръби и основата за коритото. Бързoсвързващата замазка ще ни позволи да продължим с лепенето на плочките след само 24ч. След 24 часа бързата подова замазка има само 2% остатъчна влажност, което позволява полагането на различни подови настилки, включително и естествен паркет.Добре е преди полагане на бързосвързващата подова замазка основата да се почисти и да се грундира. Цялата основа трябва да се обмаже, за да се обезпраши и да се изравни навсякъде попиващата ѝ способност. Не искаме да се появят пукнатини в замазката под коритото.

Изкопаният улей до стената също се обмазва старателно.
Грундът изсъхва бързо за 15 мин.  и сме готови за следващата бърза операция – нанасянето на бързата замазка.

Много важно при работа с тази бързосвързваща подова замазка е точното определяне на водата. Съотношението е 2 литра на 25 кг торба.  И тъй като имаме малка площ за заравняване,  ще разбъркваме замазката със строителен миксер, а не с машина.

Изливаме точно 2 л вода в кофата и изсипваме 1 чувал от 25 кг суха смес вътре. Бързосвързващата подова замазка се бърка в малки количества. При продукти с бързо съхнене е нормално и съкръщаване на времето за работа с продукта.

Разбърква се до получаването на еднородна смес.
Започваме нанасянето в улея с тръбата и изравняваме с нивото на старите плочки.
Повърхността се заглажда с пердашка.

Преди да забъркаме нова кофа с материал замазка, определяме точното място на сифона за душкоритото и прецизираме наклона на тръбата.
С полагането на замазката около тръбата тя се фиксира и вече няма как да се измести.

За да определим нивото на замазката под душкоритото използваме малък трик с две плочки. Тяхната дебелина определя и горното ниво на пода на готовата баня.
И тъй като коритото е дебело 3 см оставяме разстояние под нивелира 3,5 см. Нанасяме замазката и изравняваме, като непрекъснато разстоянието под нивелира е под контрол.

Замазката се заглажда. Под коритото тя трябва да е абсолютно хоризонтална.
За да сме сигурни, че ще можем да лепим плочки след 24 часа върху бързосвързващата подова замазка, правим проба за остатъчна влажност.
Запълваме със замазка предварително подготвената  форма с височина 4 см. Заглаждаме я добре и я оставяме да съхне заедно със замазката, която направихме.

Със специален и прецизен уред измерваме наличието на остатъчна влага в нашата мостра.
За целта разбиваме мострата и измерваме точно 20 г от нея. Поставяме това количество в специалната колба и допълнително го разтрошаваме.

Поставяме в съда металните топчета и карбидната ампула. Съдът е съоръжен с капак с индикатор, който се затваря херметично и се разклаща енергично.

Скалата отчита точно 2% влажност след 24 часа.
При остатъчна влажност от 2% можем да лепим върху замазката не само керамични покрития, но и естествен паркет.
Металните топчета и ампулата с карбид са свършили своята работа.