Баня – лепене на плочки, фугиране и монтаж на санитарно оборудване

Важни етапи при лепене на плочките в банята. Ще монтираме санитарното оборудване.Лепене на плочки

Лепене на плочки

Лепенето на плочки в баня е препоръчително да започне от втория ред на стената. Преди да се залепи най-долният ред от плочки по стените, трябва да се залепят плочките на пода. Така плочките на пода ще бъдат застъпени от първия ред плочки на стената. Стичащата се вода по стените няма да може да прониква директно във фугата, а ще се плъзва по плочката. Първият ред от плочки на стената има и още една функция - ако е необходимо се изрязват по наклона на пода и така не остава фуга между пода и стената.

Плочките трябва добре да се нивелират и по време на лепенето, защото малко отклонение в началото, ще доведе до видим наклон накрая.
Гъвкавото лепилото не позволява свиличане на плочките. Това дава възможност за спокойно редене, без да е необходимо да се поставя отдолу летва, която да предпазва плочките от смъкване.

Разстоянието между плочките се контролира с кръстчета. Правилото за назъбената маламашка важи и тук с пълна сила – това осигурява здраво залепване и няма риск от счупване на плочката при по-тежки натоварвания.

Лепилото се втвърдява за около 24 часа в зависимост от условията на околната среда. Това е времето, което трябва да се изчака, преди да се пристъпи към фугирането на плочките.

Санитарно оборудване

Санитарно оборудване

Производителите на санитарно оборудване се стремят да отговорят на все по-взискателните си клиенти като им предлагат серийно оборудване, отговарящо на съвременните тенденции в строителството – малки бани с компактно оборудване или просторни помещения с цялостно обзавеждане.

Моноблокът и бидето са с компактни размери. Изчистените линии, без чупки, отговарят на последните тенденции в световния дизайн. По гладките повърхности на изделията не се задържа прах и те се почистват много бързо и лесно.

Тоалетната чиния е с двойно оттичане – може да я монтирате и при 2-та типа канализация (долно и задно оттичане). Казанчето на тоалетната чиния е с долно захранване, което го прави много по-безшумно при пълненето с вода. Механизмът на казанчето е двустепенен – 3/6 л., което позволява икономия на вода.

Седалката и капакът са изработени от – материал с антибактериален и противогъбичен ефект Дуроплапласт Антибак. Това улеснява поддържането на перфектна хигиена в банята.

В кутията на моноблока ще намерите пълна окомплектовка на необходимите крепежни елементи и механизма на казанчето както и подробни инструкции как да извършите самия монтаж. Изчистените, прости и елегантни линии на порцелана, съчетани с аксесоари от същата серия, придават на банята усещане за лекота и свежест.

Полагане на санитарен силикон

Полагане на санитарен силикон

Санитарният силикон се нанася във всички разширителни и съединителни фуги в бани, тоалетни и кухни. Той е влагоустойчив, еластичен и не променя цвета си, а силната му формула микропротект предотвратява развитието на микроорганизми.

Преди нанасянето стените на фугите трябва да са чисти и забележете - сухи, за да се осигури добро сцепление на силикона с ръбовете на плочките. Той се нанася много лесно с пистолет за силикон. Санитарният силикон не може да се боядисва. Той се предлага в цветовете на фугиращите смеси. С един флакон може да се покрие дължина от 5 до 13 линейни метра при ширина на фугата 6 мм.

След нанасянето силиконът се напръсква със сапунена вода и заглажда с подходящ инструмент. Формулата на санитарния силикон не позволява образуването на плесен и мухъл в критичните места в банята.

Фугиране

Фугиране

Фугирането на плочките в мокри помещения е много важен етап от полагането на плочки. За крайния резултат е важно каква фугираща смес използвате, колко добре сте почистили фугите преди нанасянето на сместа и по какъв начин нанасяте и оформяте на фугите.

Почистването на фугите е важно поради няколко причини. Първо недобре почистените фуги пречат на сцеплението на фугиращата смес с ръба на плочката. Всякакви остатъци от лепило и други частици трябва да са изчистени идеално.

Ако преди фугирането във фугата са попаднали части от строителни материали и друга мръсотия и те не се почистят оцветяващите вещества в тях биха могли да променят цвета на фугата.

За още по-добро сцепление между фугиращата смес и плочките те се забърсват с мокра гъба. Фугиращата смес се разбърква в съд с вода. Хомогенизирането на сместа е важно условие за добрия вид на фугите. Съотношението на смесване с вода трябва да съответства на препоръките на производителя, отбелязани на опаковката.

Сместа се нанася с гумирана маламашка под наклон към фугите и по цялата повърхност на плочките. Когато атмосферните условия го позволяват и в зависимост от големината на площта, може да фугирате изцяло всички плочки и след това да оформите фугите, но при топло и сухо време е препоръчително фугирането и оформянето да става на части.

Прясно фугираните плочки се забърсват и почистват с влажна добре изцедена гъбирана маламашка с кръгообразни движения. Така фугите се оформят и излишната смес се отнема.

В зависимост от атмосферните условия времето за втвърдяване е различно. Моментът на оформяне на фугите зависи и от абсорбиращите параметри на плочките. След като разтворът във фугите е достатъчно втвърден, повърхността на плочките се забърсва със сух парцал.