Скатен покрив – вътрешна топлоизолация и окачен таван

Вътрешна топлоизолация с каменна вата на таванско помещениеТоплоизолация на скатен покрив

Топлоизолация на скатен покрив

Осигуряването на добра звукоизолация е от особено значение за добрата почивка през нощта и спокойната работа през деня. Една друга много важна характеристика на каменната вата е нейната пожароустойчивост.

Първият слой каменната вата се монтира плътно между ребрата на покривната конструкция. Дебелината на ватата е 10 см.

За още по-добра термо и звукоизолация е необходимо да се монтира още един слой каменна вата с дебелина 5 см. За целта се изгражда скара от метални профили, върху които по късно ще се фиксират гипскартонените плоскости.

При изграждане на подпокривни пространства с дървена конструкция на покрива, директните окачвачи се фиксират върху ребрата на покрива.

ЦеДе профилите се закрепват хоризонтално към тях на разстояние от 60 см. Следи се нивелирането и двете посоки – хоризонтално по дължината на всеки профил и вертикално между отделните профили за да се осигури разположение в една равнина и без усукване на гипскартонените плоскости.

5 сантиметровата вата се полага между металните профили. Двуслойното полагане на ватата елиминира и минималните термомостове, които биха могли да се получат при дървената констукция на покрива. Така ватата покрива изцяло покривната конструкция и осигурява максимална изолация.

Върху ватата трябва да се монтира и следващия слой на изолацията на покрива. Паранепропускливото фолио се монтира с цел да се предпази ватата от проникване на влага откъм помещението. Алуминиевият слой има и друга функция – служи като отражателен слой за топлината и тя се връща отново в помещението.

Алуминиевото фолио се закрепва хоризонтално към ребрата на покрива. Два съседни слоя се залепват със специална алуминиева лента.

Монтаж на паркет

Монтаж на паркет

Спазвайки правилната последователност на работата следва монтажа на паркета. Всички паркети, които се монтират без лепене изискват полагане на шумоизолираща подложка. Тя се разстила по цялата повърност на пода. Отделните ленти може да се залепят с хартиена лента.

Започва се от единя ъгъл. Дистационерите, които се поставят между стената и ламелите, осигуряват необходимото разстояние за циркулацията на въздуха.

Напречните фуги между отделните ламели се избягват като частта от последното парче от единия ред се поставя като първо на следващия. Препоръчително е първото парче да е по-голямо от 20 – 25 сантиметра.

Первазите магат да се монтират по различни начини, но най-бързия, лесен и сигурен начин е залепването им с монтажно лепило. Нанесено по цялата дължина на перваза, ако стената има известна кривина, или на малки топки, когато стената е права, то осигурява бързо залепване.

Повърхностите, които ще се лепят трябва да са сухи и чисти. Лепилото се нанася върху едната повърхност. Двете повърхности се притискат и залепват за секунди.

Боядисване на стените

Боядисване на стените

Когато избирате цвят за стените и таваните е добре да освен с вашия личен вкус и предпочитания да се съобразите и с осветеността и предназначението на помещението. За по-тъмните стаи е препоръчително да се използват топли и светли цветове, защото те отразяват по-добре светлината. В добре осветени помещения могат да се използват и студени цветове на боята. Те правят помещенията да изглеждат по-просторни но в същото време могат да създадат и усещане за хладина.

Нанасяне на самонивелираща се замазка

Нанасяне на самонивелираща се замазка

Самонивелиращите се замазки са едно бързо и много сигурно решение за заравняването на основи с не много голяма денивелация. Друго предимство на готовите самонивелиращи се замазки е тяхната устойчивост на механично въздействие.

Но за постигането на добър краен резултат от съществено значение е състоянието на основата. Добрата подготовка и състояние на основата може да спести време и материали и нерви при полагането на следващите покрития.

За да се създадат условия за трайно задържане на повърхностното покритие върху основата тя трябва да се грундира с подходящ грунд. Използват се грундове, които проникват дълбоко в основата и подобряват нейното сцепление със следващия слой.

Намаляването и изравняването на попиваемостта на основата след грундиране пести мапериал. Резултатът от използването на правилния грунд, е получаване на стабилизирана основа с намалена и еднородна поглъщаща способност и здрава връзка между граничните повърхности на различните материали.

Самонивелиращата се замазка се полага след окончателното изсъхване на грунда. Разнасянето на разбърканата смес трябва да се извърши в рамките на 20 минути. Дебелината на пласта е от 1 до 10 мм. За различните замазки тази дебелина на слоя е различна. Използването на специални уреди и приспособления улеснява работата и осигурява идеално гладка повърхност.

Втвърдяването на самонивелиращата се замазка зависи изключително много от атмосферните условия. За да се избегнат негативните последствия от бързо изсъхване, повърхността трябва да бъде предпазена от преки слънчеви лъчи и течение. По настилката може да се стъпва след 3 часа, а по тежки натоварвания тя може да понесе след минимум 24 часа, в зависимост от дебелината на настилката.

Изравняване на стена с гипсова и циментова шпакловка

Изравняване на стена с гипсова и циментова шпакловка

За изравняването на стената се използваме гипсова шпакловка за стени и тавани на закрито. Тя е предназначена за запълване на неравности до 10 мм. При наличие на по-големи неравности е препоръчително преди шпакловането стените да се изравнят със мазилка.

Преди да се започне с шпакловането, основата трябва да се грундира. Дълбокопроникващият грунд заздравява основите, намалява и уеднаквява попиваемостта и повишава адхезията между отделните материали. Нанася се директно с четка или баданарка с кръстосани движения.

След около 4 часа работата може да продължи.

Разбъркването на сместта на гипсовата шпакловка е от огромно значение за бързината и качеството на работа. Хомогенността на материала е предпоставка за лесното му нанасяне. Гипсовата се нуждае от около 3 до 5 минути за узряване. По време на узряването се активират всички съставки на сместа. След узряването сместа трябва отново да се разбърка. Тази шпакловка се използва в сухи помещения без постоянна влага. Готовият разтвор може да се използва в рамките на 40 до 60 мин, в зависимост от атмосферните условия. За почти всички шпакловки препоръчителната температура за работа е между 5 и 30 градуса. При температури извън тези граници, с материалът се работи трудно и производителят не дава гаранции за качеставата на продукта.

След като изсъхне първият изравняващ слой на шпакловката, всички неравности по стената се заравняват и шлифоват с шкурка. С четка се отсранява прахта от стената за да се осигури по-добро сцепление между двата слоя и се нанася вторият завършващ слой.

За финишното шпакловане може да се използва циментова шпакловка. Тя е предназначена за изглаждане на повърхности на стени и тавани на закрито. Максималнатта дебелина на слоя е 2 мм.

Това, което прави този материал предпочитан за майсторите, освен лесната работа е и дългото време на работа. Съхранявана в добре затворен съд сместта може да бъде използвана 24 часа.

Шпакловката се нанася на равномерен и тънък слой върху основата. Съставките на сместа предполагат едно по-дълго време за съхнене – около 24 часа на 1 мм слой. Естествено времето за съхнене изключително зависи от темтературата и влажността на околната среда.

Шпакловката е наложителна когато стената ще се боядисва или дори, когато ще се лепят тапети. Така изчезват всички неравности, стената става гладка и върху нея лесно се нанасят следващите слоеве – грунд, боя или тапети.

Изграждане на окачен таван на скатен покрив

Изграждане на окачен таван на скатен покрив

Стените и тавана могът да бъдат завършени с различни материали. конструкцията от метални профили е стандартната конструкция за окачен таван.

При изграждане на подпокривни пространства с дървена конструкция на покрива се препоръчва използването на пожароустойчив гипскартон. Той е обогатен със стъклофибърни нишки с различна дължина от 3 до 30 мм, които са негорим материал. Изпитанията доказват, че стъклофибърните нишки запазват по-дълго целостта на гиспкартонената плоскост под въздействие на пожар.

Облицовката на строителните елементи с пожароустойчиви строителни материали ограничава разпространението на възможния пожар. За по-лесно разпознаване, картонът на гипсовите плоскости е оцветен в червено и надписът на гърба вместо син е червен.

Плоскостите се монтират вертикално и към конструкцията от метални профили със стандартните рапидни винтове за гипскартон.

Системите за изграждане на окачен таван включват и необходимите материали за запълване на фугите и шпакловане на стените.

Фугиращата смес се разбърква добре в съд със студена вода. Хомогенността на сместа е от съществено значение за лесната работа и добрия краен резултат.

Нанася се с шпакла и маламашка с отсечени и равномерни движения. Фугите между стандартните и нефабричните кантове се запълват със фугираща смес. Фугопокриващата лента покрива фугите и се поставя между два слоя от фугиращата смес. Тя създава здрава връзка между материалите и не позволява евентуално напукване след окончателното изсъхването на шпакловъчната маса. След изсъхване на първоначалното шпакловане цялата повърхност на тавана трябва да бъде шпаклована отново. Така се осигурява еднаква основа за следващите покрития, особено ако ще се боядисва с интериорна боя. Качеството на извършените работи в сухото строителство до голяма степен зависят от качественото фугиране и шпакловане на повърхностите на стените, изградени от гипскартон. Затова и производителят е въвел няколко степени и нива на изпълнение на шпакловката в зависимост от предназначението на строителния елемент и от предвиденото финално покритие.

Монтаж на допълнителни екстри на покривния прозорец

Монтаж на допълнителни екстри на покривния прозорец

Вътрешната декоративна облицовка се оразмерява и сглобява в съответствие с ширината на таванната изолация и се монтира само с едно щракване върху прозореца. Тя спестява операцията по обръщането на ъглите около прозореца.

Преди да обзаведем ще монтираме и венецианска щора на прозореца. Тя се монтира лесно, управлява се чрез плъзгане по алуминиви водачи които осигуряват лесно и прецизно спускане и вдигане на щората.

За максимално удобство, прозорецът е и с електрическо управление на отварянето и затварянето.

Когато завали дъжд а вие сте забравили прозореца отворен – не се притеснявайте – датчикът за дъжд, който се монтираот външната страна на рамката на прозореца ще подаде сигнал и прозорецът ще се затвори след първите капки дъжд.