Система за топлоизолация с вата на Henkel - Ceretherm Aero Wool

Хенкел представя система Ceretherm Aero Wool – дишаща и огнеопорна топлоизолация с вата.
При така наречените контактни топлоизолационни системи всеки отделен слой от системата се  полага върху предходния. Затова Хенкел предлага системни решения, състоящи се от напълно съвместими продукти, които работят заедно. 
Контактните топлоизолационни системи, изпълнявани с вата изискват първоначално шприцоване на плочите от едната страна с лепилна смес Ceresit CT 180.Лепене на ватата

топлоизолация с ватаСухата лепилна смес Ceresit CT 180 се разбърква в  чиста студена вода в съотношение 5,5 до 6,5 л вода за един чувал от 25 кг суха смес. 
Това съотношение на смесване осигурява консистенция на разтвора, която да позволи лесното залепване на материала за плочата.
След узряване от около 10 мин. разтвора се пребърква в продължение на  няколко мин.  

Ceresit CT 180  има отлично сцепление с минералната вата и осигурява паропропусклива повърхност. Тънкият слой лепилна смес се нанася с  плоска маламашка. Той служи за обезпрашаване на плочата и улеснява първоначалното ѝ закрепване към стената.

С лепилна смес Ceresit CT 180 се оформя характерната рамка по целия периметър на плочата. С маламашката, наклонена под ъгъл от около 45 градуса се нанася лепилото, което е част от системата за топлоизолация с минерална вата. В средата задължително се слагат няколко топки. Плочата се монтира  към стената веднага след нанасянето на лепилото.

Ceresit CT 180  е паропропусклива лепилна смес, специално създадена като част от топлоизолационната система Aero Wool и не възпрепятства преминаването на водните пари през стената. 


Шпакловане на ватата

За фиксирането на профилите, които оформят отворите около прозорците и за цялостно шпакловане на минералната вата се използва лепилношпакловъчната смес Ceresit CT 190, част от системата за топлоизолация с минерална вата.
Тя се разбърква в съотношение 5,5- 6,5 л вода за 1 чувал от 25 кг. Суха смес.
След първоначалното разбъркване сместта се нуждае от узряване, след което се пребърква отново.

дюбелиране на вататаЗа да се укрепят тези участъци и в 4-те ъгъла се вграждат в шпакловъчната смес диагонални парчета стъклотекстилна мрежа Ceresit CT 325 с размери приблизително 20х35 см.

Върху залепената  минерална вата се полага  слой лепилно- шпакловъчна смес Ceresit   СТ 190 армирана със  стъклотестилна мрежа Ceresit  СТ 325.  Предназначението на този  слой е да изравни  повърхността на  минералната вата и да й  придаде допълнителна  механична здравина.

Стъклотекстилната мрежа Ceresit CT 325 е предназначена за заздравяване и предотвратяване появата на пукнатини върху армирания шпакловъчен слой. 

За окончателно изравняване на стените, при изпълнение на топлоизоалция с минерална вата, се нанася още един слой от шпакловъчната смес Ceresit CT 190.

топлоизолация с вата
Върху изсъхналата шпакловка се нанася и грундираща боя  Ceresit CT 16.
Грундиращата боя не се разрежда с вода или каквото и да е друго. Разбърква се преди употреба за хомогенизиране на цвета.
Тя се оцветва в 72 цвята и се нанася в цвят близък да цвета на тънкослойната мазилка, която ще се полага като финишен слой. Хенкел препоръчва използването на четка, а не на валяк при нанасянето на слоя грундираща боя Ceresit CT 16.

Нанасяне на мазилка

След като изсъхне повърхността може да се нанася и мазилката.
Силикат - силиконовата мазилка Ceresit CT 174 е със зърнеста структура и е готова за употреба. Преди да се започне работа се разбърква  за хомогенизиране на сместа.

Ceresit CT 174 е произведена с формула Био Протект за защита от образуване на плесени и мухъл. Тя е паропропусклива и водоустойчива и се характеризира с изключителна трайност на цвета.

Красива фасада и уютен дом със ситемата за топлоизолация с вата Ceretherm Аеро Wool на Хенкел.