Разделяне на помещение - преградна стена, самонивелираща замазка

Изграждане на преградна стена, за да разделим помещението. Изравняване на пода със самонивелираща замазка.Изграждане на щендерна преградна стена с отвор за врата

Изграждане на щендерна преградна стена с отвор за врата

След оразмеряването и определяне на точното място на конструкцията се монтират профилите на пода и на тавана с рамкови дюбели. Към тях се захващат и вертикалните CW профили.

Отворът за вратата се изгражда от стабилни УА профили. Това заздравява конструкцията, тъй като при вратата тя е подложена на по-интензивно и по-силно натоварване.

Към пода УА профилите се захващат със специално произведени за тази цел пети за връзка между УА профил и под или таван.

УА профилите са много по-стабилни и здрави и затова се използват при изграждане на отвори на прозорци и врати.

Над щурца се монтират поне два вертикални профила, за захващане на гипскартонените плоскости.

Всички елементи в системата за изграждане на преградни стени и отвори за врати са произведени с размери, които осигуряват идеално съответствие между тях, което улеснява работата и спестява време за допълнителни операции.

Върху изградената единична конструкция от метални профили се монтират два слоя гипскартон и от двете страни, а между тях се полага каменна вата. Двата слоя плоскости стабилизират стената, а ватата между тях осигурява максимална звуко и термоизолация.

Каменната вата, се полага между профилите без допълнително закрепване. Тя се произвежда с различна плътност и тежест в зависимост от предназначението си.

При монтаж на вътрешни преградни стени и предстенни обшивки, достатъчно е тежестта на ватата да е около 50 килограма на кубичен метър.

След монтажа на първия слой гипскартон, за подобряване на звукоизолацията всички фуги се запълват със фугопълнителна смес. Главите на рапидните винтове не се шпакловат. При фугирането на първия слой гипскартон не се използва фугопокриваща лента.

Вторият слой гипскартон заздравява и стабилизира конструкцията. Плочите се монтират така, че фугите на долния и горния пласт да се разминават.

При шпакловането на фугите на втория слой гипскартон използването на фугопокриваща лента е задължително. Това се отнася както за фабричните така и за нефабричните кантове.

Рапидните винтове са с дължина от 35 мм, която позволява захващане през двата слоя гипскартон за металните профили.

За ъглите между двете стени е препоръчително използването на хартиена лента. Тя е по-здрава и гъвкава от стъклофазерната и предпазва ъгъла от напукване.

Върху така обработената повърхност могат да се лепят керамични покрития. Но за осигуряване на качествена повърхност за боядисване, стената трябва да се шпаклова изцяло.

Подготвил съм една демонстрация, която ще ви убеди в необходимостта от добрата подготовка на основата.

Повечето съвременни шпакловки за финишно шпакловане са готови за употреба. Основата трябва да е суха, чиста, здрава и носимоспособна. При наличие на по-големи неравности те трябва да са запълнят предварително.

Интервю с Николай Мравов – Ръководител Техническа подкрепа Хенкел България

Интервю с Николай Мравов – Ръководител Техническа подкрепа Хенкел България

За полагането на самонивелиращите се замазки има две много важни условия, от които зависи крайния резултат – здравината и влажността на основата и атмосферните условия по време на работа.

Монтаж на стойка за телевизор с химически анкер

Монтаж на стойка за телевизор с химически анкер

Съвременните материали и технологии позволяват лесна и бърза работа. Операции, които преди са отнемали много време, не само за работа, но и поради технологични изисквания за изсъхването или стягането на материалите на извършваните операции, сега могат да бъдат извършени за минути. Химическият анкер е точно такъв продукт.

Химическият анкер се използва за анкериране както в плътни материали като бетон и камък, така и в материали с кухини – например тухли. Той има много добра товароносимост и се изполазва за монтаж на тоалетни чинии, бойлери, тежки външни порти на дворове, стълбищни парапети.

След пробиването на отвора, той добре се продухва и почиства няколко пъти от останалия прах и малки частици.

Смесителят се завинтва към флакона. Химическият анкер действа на принципа на смесването на основния материал с втори компонент, който предизвиква началото на химическа реакция. Преди запълването на отвора, настрани се изстискват около 10 см. Така може да сте сигурни, че двата компонента са добре смесени.

Отворът в стената се напълва с химическия анкер. Целият отвор трябва да е добре запълнен с материал, за да се осигури максимален контакт на химическия анкер с повърхността на зида. Така се постига необходимата здравина.

Шпилката се вкарва в напълнения отвор с леко завъртане и се оставя на стегне.

Когато пробивате отвори в кухи материали, преди да запълните отвора с химически анкер от тубата, вкарайте перфорираната втулка. През отворите й ще излезе материал и ще захване в тухлите.

След втвърдяване на химическия анкер могат да се монтират и тежестите.

Полагане на самонивелираща се замазка

Полагане на самонивелираща се замазка

Съвременните крайни подови покрития изискват идеално подготвена основа. Системите за полагане на подови покрития включват всички продукти, необходими за подготовката на основата и полагането на самото покритие, било то керамика, изкуствени PVC покрития, ламинирани или естествени паркети. Слоят, който образува грундът, фиксира прахообразните частици и заздравява основата.

Грундът се нанася с четка или с мече. Така по-лесно субстанцията достига да всички части на основата и прониква дори и в капилярите. Замазката се полага след като грундът е изсъхнал напълно.

Сухата смес на самонивелиращата се замазка се изсипва в съд с вода и се бърка с електрически миксер около 2-3 минути до получаване на еднородна смес. След узряване от 1-2 минути се разбърква отново.

Самонивелиращата се подова замазка се полага при дебелина на слоя от 3 до максимум 30 мм.

При недобре изравнена основа, полагането на крайното покритие е значително по-трудно. Ако основата не е идеално гладка при полагането на меки настилки, всички дефекти ще бъдат ясно видими, тъй като меката настилка следва плътно основата.

Гладката повърхност осигурява по-малък разход на материал при лепенето на крайното покритие и съкращава времето за работа, което води да икономия на средства.