Декориране на стени – грундиране, боядисване и лепене на тапети

Декорация на стените, боядисване и лепене на тапети. Ремонт на детска стая.Монтаж на врата

Монтаж на врата

Интериорните врати допълват цялостното звучене и уникалността на помещението. Съществува огромно разнообразие от интериорни врати в зависимост от размерите, конструкцията, дизайна, механизмите на отваряне и затваряне, материалите, от които са изпълнени.

Едно от основните правила при избора на интериорни врати е същите да са с максимално стабилни каси, олекотени табли и красиви и удобни за монтаж первази.

Монтажът на вратата се извършва след като всичко в стаята е завършено – стените са боядисани, подовата настилка е положена.

При монтажа на вратата препоръчително е максималната влажност в помещенията да е 60%. При по-голяма влажност касата и вратата биха могли да поемат част от влагата и да се раздуят.

След поставяне на касата в отвора на стената тя се застопорява с помощта на монтажни клинчета. Проверява се вертикалността на страните на касата и хоризонталността на горната греда.

Идва ред на пантите, след което слагаме крилото на вратата.

Отново проверяваме положението на касата, като и контакта между касата и крилото по целия им периметър.

Фиксирането на касата на вратата става само с пяна, като най-напред я нанасяме в областта на дистанционните елементи и в ъглите.

Еднокомпонентната полиуретанова пяна е готова за употреба и се втвърдява под въздействието на влажността на въздуха. Тя има отлично сцепление към повечето материали и е устойчива на стареене.

Первазните рамки на касата на вратата се поставят без никакви винтове, само с лек натиск.

Грундиране с дълбокопроникващ грунд

Грундиране с дълбокопроникващ грунд

Всяко крайно покритие, както интериорните бои, така и тапетите, се нуждаят от здрава основа с уеднаквена попиваемост.

Грундирането на стената преди лепенето на тапетите задължително. За целта може да се използва и разредено лепило за тапети, което би могло да фиксира прахта и да намали попиваемостта на основата, но ние препоръчваме използването на дълбокопроникващ грунд.

Полимерните и други съставки уеднаквяват попиваемостта и заздравяват основата.

Доказателство за това е проверката – след изсъхване на грунда по стената не остават следи при надраскване с остър предмет.

Лепене на тапети

Лепене на тапети

След като изсъхне боята можем да се заемем и с лепенето на тапетите. В зависимост от материала, от който са направени, се използват различни видове лепила с различни свойства. Правилният избор е решаващ за успеха при лепене на тапети.

В кофа със студена вода се изсипва лепилото в съответствие с указанията на производителя при непрекъснато разбъркване. Оставете сместа за около 2-3 минути и след това разбъркайте отново. Основно правило е колкото по-тежък е тапета, толкова по-гъсто да е лепилото.

За активизиране на всички съставки са необходими около 20 минути. След това сместа трябва силно да се разбърка отново с дървена бъркалка. А докато чакате може да скроите тапетите, ако не сте го направили преди това.

Дължината на една ролка тапет е 10,05 м а ширината й е 53 см. При определяне количеството необходими тапети трябва да се съобразите и с големината на шарките – ако те са по-големи, предвидете по-голямо количество. Обикновено на всяка ролка има знаци, които показват къде орнаментите се повтарят. Дължината Разнасянето на лепилото върху обратната страна на скроените ленти от тапета се извършва с четка, равномерно по цялата повърхност.

Времето, което трябва да се изчака, преди да се залепи тапета на стената зависи от вида му. Колкото е по-дебел, толкова това време е по-дълго. И въпреки това не трябва да се чака прекалено дълго, защото при лепенето тапетът може да се разтегли повече в дължина или ширина.

Тапетите ще изсъхнат нормално при температура около 18-20 градуса целзий.

За лепенето на декоративен тапетен бордюр се използва специално лепило за бордюри. То се отличава с висока лепилна сила и лепи сигурно всички бордюри върху гладки тапетни основи, дори и върху винил.

Бордюрните тапетни ленти са с по-голяма плътност и здравина от тапетите и затова е необходимо, преди нанасяне на лепилото да се навлажнят с вода. Лентата се залепва веднага след нанасяне на лепилото.

Лепене на мокет

Лепене на мокет

Преди поставянето на настилката, помещението трябва добре да се почисти. Инструментите, които са ви необходими за поставянето му са: нож за рязане на мокет, шпакла за нанасяне на лепилото и валяк за по-доброто изпъване на настилката. Изключително важно е правилното оразмеряване на мокета. Препоръчително е размерите на парчето, което ще купите да са с от 2 до 5 см по-големи от размерите на помещението.

Лепилото се разнася на пода с помощта на назъбена шпакла с дълбочина на зъба от 1,5 до 3 мм. Дълбочината на зъба определя количеството лепило, а то зависи от поглъщаемостта и гладкостта на основата. Лепилото се нанася едностранно и равномерно и по цялата повърхност на пода.

Правилният избор и равномерното му нанасяне е от съществено значение за качественото полагане на настилката.

Лепилото се оставя да \\\\\\\"изветрее\\\\\\\". В зависимост от промокаемостта на настилката, времето за изветряване е различно. При водопропускливи текстилни покрития то е около 5-10 минути. При непромокаеми покрития, времето за изветряване трябва да се увеличи до 15 минути.

Препоръчително е след полагане на цялата настилка тя да се притине с валяк към основата. Посоката на движение на валяка е от центъра навън, за да се изкара въздухът, останал под настилката.

По мокета може да се стъпва след около 4 часа, но тежки натоварвания и преместване на мебели са възможни след 24 часа. Окончателното залепване на мокета се постига след няколко дни.

Боядисване на стените

Боядисване на стените

Върху избора на цвят при боядисване на помещенията влияят различни фактори. В добре осветени помещения могат да се използват и студени цветове на боята. Те правят помещенията да изглеждат по-просторни но в същото време могат да създадат и усещане за хладина. За по-тъмните стаи е препоръчително да се използват топли цветове, защото те отразяват по-добре светлината.

Важно е преди започване на процеса на боядисване да прочетете инструкциите на производителя Така ще сте сигурни че сте подготвили правилно боята за употреба.

В повечето случаи цветът се избира по каталог и вие получавате готовата оцветена боя. Така производителите гарантират че всеки път ще получавате боя с еднакъв цвят.

За добрия краен резултат от боядисването освен подготовката на основата и избора на боя, основна роля играе и правилният избор на подходящ инструмен. В случая говорим за избор на мече при нанасяне на интериорна боя.

Редене на ламиниран паркет

Редене на ламиниран паркет

В последните години ламинираният паркет се наложи като предпочитана подова настилка, поради бързия монтаж и достъпни цени.

Той може да се реди върху всякакви твърди повърхности- циментова замазка, теракот и други - важното е подът да е равен. При денивелация на пода повече от 3мм., ламелите на ламинирания паркет се огъват, а при големи неравности може и след време да се счупят. Затова най-подходящото решение за изравняване на основата преди полагането на паркета е самонивелираща замазка. Преди полагането на паркета замазката трябва да е напълно изсъхнала.