Стая и коридор - изравняване на нива чрез сух под

Изравняване на нивото в стаята и коридора чрез сух под.Хидроизолация с кристализиращ хидроизолационен шлам

Хидроизолация с кристализиращ хидроизолационен шлам

Основата, върху която ще се нанася хидроизолационния разтвор трябва да е почистена идеално от всякакви разделителни субстанции - мазнини, битум или прах. Тя трябва да е леко влажна, но не мокра.

Хидроизолационна смес се изсипва в съд със студена вода и се разбърква с електрически миксер до получаване на хомогенна смес.

Преди нанасянето върху основата, хидроизолационният разтвор се нанася в ъглите, там където се съединяват стените и пода. Той е напълно съвместим с гъвкавата хидроизолираща лента, която сме ви показвали при хидроизолация на бани. След обилното намазване на съединителните фуги, лентата се поставя и се замазва с още един слой от хидроизолацията.

Първият слой на сместа се нанася с четка. Разтворът прониква в капилярната структура на бетона, където постепенно формира кристали при контакта с водата. С течение на времето, процесът на образуване на кристали води до цялостно запълване на капилярите в основата, което преустановява преноса на вода в бетона и в двете посоки.

Кристализиращият хидроизолационен шлам действа по два начина: първо образува водонепропусклив слой върху повърхността на основата и второ – формира кристали в порите и на основата.

С течение на времето, процесът на образуване на кристали води до цялостно запълване на капилярите в основата, което преустановява преноса на вода в бетона и в двете посоки.

След кaто първият слой се е втвърдил, но е все още леко влажен, се нанася и втори.

Когато разтворът се нанася с четка консистенцията му трябва да е малко по-рядка, отколкото при нанасяне с маламашка.

Много е важно след нанасянето хидроизолацията да се предпазва от бързо изсъхване. Дори се препоръчва в продължение на 24 часа тя да се запази влажна, чрез пулверизация на вода, например.

Монтаж на сух под

Монтаж на сух под

Сухият под, се състои от няколко слоя.

Върху основата, която трябва да е достатъчно равна, се полагат плочите от твърд екструдиран полистирен. Гипсфазерните плочи се залепват и фиксират с винтове.

Върху така подредените и фиксирани плочи се полагат и финалните подови настилки - мокет, паркет, или керамични плочки.

Основата, върху която ще се изгражда сух под с полистиренови плочи трябва да е равна и нивелирана.

За да се избегне разпространението на ударен шум по строителните елементи, покрай цялата стена се поставят ивици каменна вата.

След това върху равния под се полагат платната екструдиран полистирен. Уникалният процес на производство и перфектната клетъчна структура, правят този материал различен от всички други изолационни материали.

Той е с високи якостни показатели и затова е идеално решение за подова изолация. Затворената клетъчна структура и пресованата повърхност на полистирена не позволява проникването на влага през плочите. Само 3% от обема на полистирена е твърдо вещество. Останалите 97% са газ.

Специалните гипсфазерни плоскости за под са с широкоспектърно приложение от мазето до тавана, със стабилност и товароносимост, подходящи са за всякакви помещения. Те са универсална основа за различни подови покрития.

Фалцът на първите плоскости, които се монтират до стената, трябва да бъде изрязан. Така плоскостите се опират плътно с цялата си ширина и не се образува луфт между стената и плоскостта.

Специалното лепило за гипсфазерни подове се нанася по дължината на целия фалц и се поставя следващата плоча. Веднага след поствянето й тя се фиксира с рапидни винтове.

Вторият ред се започва с половин плоча, така че да се осигури разминаване на фугите между отделните редове гипсфазерни плочи.

След като се втвърди, лепилото, което е над плоскостите трябва да се почисти.

Възможността в рамките само на 24 часа да се направи нова стабилна и равна подова настилка, вместо да се излива бетонов разтвор с всичките му главоболия и близо едномесечно изчакване след това, е огромно улеснение. При ремонт на стари къщи с гредоред и дюшеме методът „сухо строителство“ е без алтернатива.