Стая и коридор – шпакловане на стени и лепене на гранитогрес

Ще шпакловаме стените в стаята и коридора. Ще залепим подовите покрития.Боядисване

Боядисване

Изборът на интериорна боя е в зависимост от предназначението на помещението и вашите предпочитания. Може да го направите по каталог в реномираните магазини. Компютърна програма контролира дозирането на различните оцветители за точно получаване на избрания цвят.

Грундирането на стените е задължително преди нанасянето на боята. Така се осигурява заздравена основа с намалена попиваемост, което води до икономия на материал.

Боята се нанася с помощта на четка в ъглите и мече по стените. За равномерното й нанасяне се препоръчва използването на мече с къс косъм. Боята не трябва да се разрежда с вода.

С един не много скъп инструмент може да отсечете ъглите при смяна на цвета на боята. Ъгълът за отсичане с епритиска към стената и с бързи и равномерни движения на четката повърхността се покрива с боя. Боята не трябва да тече от четката.

За добро и равномерно покритие е необходимо нанасянето на поне две ръце.

Покриваемостта на боята зависи от количеството сухо вещество в нея. Колкото повече сухо вещество има в изграната от вас боя, толкова по-бързо и ефективно ще постигнете желания краен резултат.

Преди да се започне с нанасянето на втория слой първият трябва да изсъхне, а това зависи не само от боята но и от атмосферните условия.

Изравняващо шпакловане

Изравняващо шпакловане

Шпакловките са предназначени за окончателно изравняване на стените. Съвременните шпакловки представляват сухи смеси, които се разбъркват във вода, или готов за използване пастообразен материал. Делят се на изравняващи и финишни.

Преди да се започне шпакловането повърхността трябва да се грундира с дълбокопроникващ грунд.

Ако имате стара ронлива стена, преди грундирането трябва да се отстранят всички нездрави участъци, да се запълнят с подходящ матеиал и след като той изсъхне да се грундира цялата стена .

Трябва да се отбележи, че порестите повърхности имат по-голяма попиваща способност и съответно разходът на материал се увеличава.

След изсъхването на първата ръка грунд, ако е необходимо се нанася, втори би дори трети слой при силно порьозни основи.

Като резултат основата трябва да е заздравена и обезпрашена. Така се осигурява добро сцепление между двата материала. А намалената й попиваемост осигурява пестене на материал и предпазва шпакловката от бързо изсъхване и последващо напукване.

Гипсовите шпакловки са предназначени за използване назакрито, поради влагопоглъщата им способност. Шпакловката, с която работим запълва неравности от 1 до 10 mm. Използва се за изравняване на стените преди нанасяне на финишната шпкловка в сухи помещения. Те се отличават с висока пластичност и белота. Съставите на основата на гипс днес са много разпространени. Бързо изсъхват и гарантират удобно нанасяне и лесно шлифоване.

Обогатени са с полимери, които осигуравят по-добра лепливост на материала към основата, еластичност, водоустойчивост и лесна обработка. Повишават трайността на нанесения слой.

Полагане на ламиниран паркет

Полагане на ламиниран паркет

Няколко са съществените предимства, които правят ламинирания паркет предпочитана подова настилка за нашия дом.

Той се монтира бързо и лесно, и дава възможност за експлоатация веднага след поставянето. Богатството от декори и конкурентните цени, на които се предлагат ламинираните настилки също играят не малка роля при избора.

И не на последно място в класацията ще сложим лесната, изискваща минимално време поддръжка.

Под ламинираната настилката се поставя подложка с дебелина 2 мм, която осигурява топло-, шумо и термо изолация на пода.

От всички страни между стената и паркета се оставя работна фуга с ширина от 8 до 15 мм, която осигурява т.н. дишане на настилката.

Сглобяването на отделните плоскости една в друга трябва да бъде под 45 градуса.

Както при всяка подова настилка, така и при ламинираната е важно да се отчете натовареността на помещението и определи подходящия клас на износоустойчивост. Правилно избраният клас гарантира по-дълъг живот на настилката и комфортната и експлоатация. Класът на ламината е отбелязан на опаковката.

Фугиране

Фугиране

Фугата поема евентуалните деформации на основата и така предпазва плочките от напукване. Добре запълнената фуга предпазва и от проникване на влага под самите плочки.

Затова нашите майстори използват. Благодарение на хидрофобния ефект на аквастатични или водоотблъскващи фугиращи смеси водните капки се задържат на повърхността и не проникват в структурата на фугата.

Фугиращите смеси са сухи и се продават в различни разфасовки. Разбъркват се до получаване на хомогенна смес. При цветни фуги, продължителното им разбъркване осигурява и хомогенизиране на цвета. Защото фугите имат и много важна декоративна функция.

Фугиращата смес се нанася по цялата повърхност на плочките като се използва класическата техника за запълване и заглаждане.

Ако фугите са с еднаква дълбочина, фугиращата смес ще изсъхне равномерно и ще бъде с еднакъв цвят навсякъде.

Прясно фугираните плочки се забърсват с влажна гъба. Така се отнема излишната смес и фугите се заглаждат.

Ако фугите са изсъхнали повече отколкото трябва, то тогава вие ще бъдете принудени да използвате повече вода при оформянето на фугите. Това би могло да доведе до промяна на цвета на фугиращата смес, тъй като водата първо ще попие във фугата а след това, при изпаряването си ще извлече солите от основата и след като изсъхне фугата ще побелее. Затова при по-топло време оформяте фугите на части.

С мек и сух парцал се почиства и последния слой, останал по повърхността на плочките. Едва след около седмица може да използвате препарати за почистването им.

Лепене на гранитогрес

Лепене на гранитогрес

Керамичното покритие се явява финално покритие и от голямо значение за добрия краен резултат е това, което е направено и остава под него – така наречената основа.

Повърхностите трябва да са сухи и обезмаслени. Ако има влага – първо отстранете причината за появяването й и изчакайте основата да изсъхне. Наличието на прах също би могло да окаже влияние върху сцеплението на материалите.

След като сте се уверили, че основите са здрави, сухи, обезмаслени и обезпрашени може да грундирате с дълбоко проникващ грунд.

Дълбоко проникващият грунд се произвежда на база синтетични смоли. Не съдържа разтворители и може да се използва както на закрито, така и на открито. След грундиране, основите остават заздравени, с намалена попиваемост, всички малки частици от прах са фиксирани а след като повърхността изсъхне след около 4 часа – и устойчиви на надраскване.

Най-често в антрета и коридори, където има повишени изисквания за износоустойчивост на покритието, се полагат керамични плочи –теракота или гранитогрес. Гранитогресът е предпочитан най-вече поради по-голямата му здравина.

Плочите от гранитогрес са изключително твърди и износоустойчиви. Имат еднородна структура и цвят по цялата си дебелина. Затова дори да се надраскат, драскотината на повърхността почти не личи.

Лепилото за гранитогрес е със завишени характеристики. Следете дали на опаковките с циментово лепило е отбелязано, че то е подходящо за лепене на гранитогрес. За лепене на гранитогрес използвайте гъвкави лепила.

След първоначалното разбъркване на сместа, както и при почти всички сухи строителни смеси, тя се нуждае от време за узряване. Гъвкавите лепила освен цимент съдържат различни добавки и синтетични смоли които се нуждаят от малко време, за да се активират след първоначалното разбъркване с водата. За различните марки и видове лепила това време е различно, но е задължително за да се достигнат максималните показатели на продукта.

При строително ремонтните работи е много важно спазването на технологичното време за изсъхване на един материал, преди да се нанесе следващия слой или както е в нашия случай – преди да се фугират плочките. В зависимост от атмосферните условия времето за изсъхване на лепилото е различно, но преди да започнете да фугирате изчакайте поне 24 часа.

Финишно шпакловане

Финишно шпакловане

Финишната шпакловката е наложителна, особено ако стената ще се боядисва, или ако върху нея ще се лепят тапети.

Финишните шпакловки се нанасят на много тънък слой – до 2 мм. Те създават идеално гладка повърхност.

Това, което е характерно за циментовите шпакловки е че с враемето те стават все по-здрави и след около 1 месец придобиват своята окончателна якост. Много важно условие за добрия резултат при шпакловането е използването на чисти инструменти. Всяко замърсяване затруднява работата и прави невъзможно постигането на качествен резултат.

Не пренебрегвайте състоянието на инструментите, когато се подготвяте за нансяне на шпакловки, каквоито и да са те.

За да не се получават нежелателни ефекти, е добре довършителните работи да се извършват по предварително изготвен проект, в който са заложени вида и марката на материалите, както и последователността и технологията на операциите от снемането на старото покритие до завършването на финишния слой. Разходите зависят от състоянието на стените и изискванията на клиента. При стандартна работа разходните норми на материала, указани от производителя, съответстват на действителните.

Монтаж на интериорна врата

Монтаж на интериорна врата

Вратите в нашия дом не са само средство за преход между помещенията, а плод на сериозни дизайнерски решения, елемент, на който се подчиняват цялата композиция на вътрешното пространство и определя дори стила на обзавеждането.

Изборът на интериорни или входни врати не само избор на една плоскост. Трябва да се помисли и за касата, прага, пантите, бравата и др. Когато поръчвате врата, тя трябва да е съобразена с отвора или ако имате възможност – направете отвора, съобразно вратата.

Стандартите за врати са различни, така че посъветвайте се с консултантите в магазина преди да закупите или поръчате врата. Те се монтират, когато всичко веце е готово – и стените и пода и ще бъде жалко да се разбива отново.

Касата на вратата се поставя в предварително подготвения отвор на стената и се застопорява с помощта на монтажни клинчета. Проверява се вертикалноста на страните на касата и хоризонталността на горната греда.

Фиксирането на касата става само с монтажна полиуретанова пяна, която най-напред се нанася в областта на дистанционните елементи.

Полиуретановата пяна, която използваме е предназначена за употреба главно при монтаж на врати и прозорци. Тя е саморазширяваща се, но по време на втвърдяване не увеличава много обема си. Така няма опасност от деформация на касата на вратата.

Има отлично сцепление към повечето материали и загубата на материал по време на работа е незначителна, благодарение на точната дозировка. Преди употреба продуктът трябва да се аклиматизира при стайна температура.

След изсъхване на пяната, излишната се изрязва и се поставя и декоративния перваз.

Монтаж на первази на паркет

Монтаж на первази на паркет

Первазите на паркета се лепят след като вратата и первазните й рамки са монтирани.

Ако стената е крива лепилото трябва да се нанесе по цялата дължина на перваза. Но при права стена е достатъчно захващането на перваза през определено разстояние и затова лепилото може да се нанесе на няколко топки. При притискането первазната летва залепва здраво към стената. Само при кривини е необходимо по-дълго й притискане към стената.