Барбекю на двора – изграждане на стена и нанасяне на мазилка

Изграждане на стена до барбекюто в двора. Покриване с мазилка.Изграждане на стена от гипсфазерни плоскости Vidiwall HI

Изграждане на стена от гипсфазерни плоскости Vidiwall HI

Декоративната стена ще бъда захваната само от едната страна, затова е необходимо надежното фиксиране на вертикалните Уве профили с рамкови дюбели към масивната тухлена стена и към бетоновата основа.

Стената по проект трябва да бъде с дебелина 20 см. Това налага използването на двойна констукция от метални Уве профили.

Гипсфазерната плоскост, с която работим е с дебелина 15 mm и е предназначена за външно приложение и фасади. Монтира се с винтове за фазерни плоскости. Строителния елемент изпълнен със сините гипсфазерни плоскости може да остане изложен 1 месец на атмосферно влияние без завършващо покритие без да загуби отличните си качества.

След като си осигурихме основа за захващане на металните профили продължаваме с техния монтаж. Тук последователността на работата е обратна – профилите се захващат към вече монтираната плоскост.

ЦеВе профилите се захващат към гипсфазерната плоскост и се нивелират спрямо останата част от вече изградената стена.

Сините гипсфазерните плоскости се обработват с прободен трион. Те са по-твърди от обикновените фазерни плоскости и се режат по-трудно.

След монтажа на челата на декоративната стена към тях се захващат вертикалните ЦеВе профили.

Те образуват конструкцията, към която се монтира и втората част на стената.

Носещата конструкция се предпазва от атмосферни въздействия като след монтажа на плоскостите всички фуги се запълват с импрегниран фугопълнител и хартиена лента вмазана между два слоя от фугопълнителя. Главите на рапидните винтове също се шпакловат.

Влагоустойчивата суха гипсова смес е със специални добавки срещу проникване на влага и се използва за шпакловане на фуги на влагоустойчиви строителни плоскости.

След изсъхването на фугиращата смес, плоскостите трябва да се шпакловат през цяло с лепилно армираща циментова смес. Това, което ви показваме е една декоративна стена, но технологията на обработка е валидна и при изграждане на фасадни стени на сгради.

Цялата повърхност на стената трябва да се грундира преди нанасянето на шпакловката. Грундът може да се нанесе с валяк или с баданарка.

Специалните съставки на грундиращата смес повишават сцеплението на циментовата шпакловка с основата и намаляват попиваемостта на гипсфазерните плоскости. Може да се използва на закрито и открито.

След изсъхване на грунда цялата повърхност трябва да се шпаклова с лепилно армираща смес. Тя се нанася с назъбена маламашка и в нея се вмазва стъклофазерна мрежа за външно приложение.

Тя се скроява предварително и при вмазването трябва да потъне изцяло в шпакловъчната смес.

Стъклофазерната мрежа е предназначена за армиране на цялата повърхност от гипсфазерните плоскости.

Клебешпахтел е лепилно - армираща шпакловъчна смес за гипсфазерни плоскости на циментова основа. Това определя и времето и за съхнене, което е 1 мм слой за 24 часа.

Циментовите шпакловъчни смеси с течение на времето стават все по-здрави. След изсъхване на повърхността могат да се нанасят мазилки и други финални покрития.

Монтаж на външна врата

Монтаж на външна врата

За безпроблемно функциониране на врата тя трябва добре да се нивелира – както вертикално, така и хоризонтално.

Касата се фиксира с полиуретанова пяна. Добре е преди нанасяне на пяната, повърхността да се почисти и навлажни с вода. Пяната е готова за употреба и се разширява под въздействието на влагата във въздуха.

Задължително преди употреба флаконът да се разклати силно. При пистолетната полиуретанова пяна флаконът се завива към накрайника на пистолета, , а при ръчната пяна завийте пластмасовия накрайник към дюзата на флакона.

Празнината между касата и зида се запълва наполовина, защото по време на втърдяването пяната увеличава обема си.

За уплътняване на фугата между крилото и касата на металната врата се използват специални гумени уплътнения, които се монтират в улеи на касата. Поставят се по цялата дължина на касата.

След като се втвърди излишната пяна се изрязва и е необходимо да се защити от UV лъчите на слънцето като се нанесе боя или мазилка. В противен случай пяната бързо се разрушава и губи своите изолационни свойства.

Крилото има затворена плоскостна конструкция, подсилена със стабилизиращ пълнеж и топлоизолираща минерална вата. Покритието на крилото и касата е стоманено, неръждаемо, киселинноустойчиво и поцинковано. Крилото може да бъде с различни размери - 60, 70, 80, 90 и 100 см. и включва 2 полушарнирни панти и ключалка за секретен ключ.

Нанасяне на еднослойна мазилка

Нанасяне на еднослойна мазилка

Доброто сцепление между мазилката и основата зависи от подготовката на самата основа. Препоръчително е винаги преди нанасянето на следващо покритие тя да се грундира с подходящ грунд.

Като всяко едно финално покритие, еднослойната мазилка се нуждае от добре подготвена, изравнена и обработена основа.

Грундиращата дисперсионна боя улеснява полагането на мазилките и измазването на сградите отвън и отвътре.

Желателно е тя да е с цвят близък да цвета на мазилката. Нанася се с баданарка. След грундиране на основата, многократно се намалява нейната хигроскопичност, което предпазва от бързо изсъхване на мазилките и боите, които ще бъдат полагани по-късно.

Ако ви се налага да измазвате стара стена и по повърхността има нездрави и замърсени участъци, то те трябва да се отстранят преди грундирането. Грундът осигурява добро сцепление между слоевете, но ако основата не е здрава и добре почистена те могат да се отлепят заедно. Но не грундът и мазилката ще бъдат виновни за това, а не добре подготвената основа.

За измазването на външната стена ще използваме дребнозърнеста силикат-силиконова мазилка. Силикат-силиконовите мазилки са предназначени за тънкослойно измазване на различни основи. Те се нанасят еднакво успешно както върху стари основи, така и върху нови стени, изградени от бетон, гипскартонени или гипсфазерни плоскости.

Съвременните мазилки са готови за употреба смеси и се предлагат в богато разнообразие от цветове. Те се оцветяват по каталог в желания цвят. Преди употреба трябва добре да се разбъркат за да се уеднакви консистенцията.

Мазилката се нанася равномерно върху основата със стоманена маламашка. Дебелината на слоя се определя от големината на зърното. Мазилката се нанася само на един слой.

Структурирането на мазилката се извършва с пластмасова пердашка. С кръгообразни движения се оформя структурата на мазилката.

Добре е върху една стена, мазилката да се нанесе и структурира наведнъж. Ако се налага прекъсване, трябва да се залепи строително тиксо по линията, където ще се прекъсне работата и след това да се продължи от това място.

Препоръчително е на стени, изложени на по-продължително нагряване от слънцето – с южно изложение например, да не се полагат мазилки с тъмен цвят. По-тъмните цветове, изложени на продължително нагряване от слънцето, се нагряват повече през деня, което води до разширяване.