Барбекю на двора – хидроизолация, лепене и импрегниране на каменни плочи

Как да направим уютно барбекюв двора. Лепене и импрегниране на каменните плочи.Хидроизолиране

Хидроизолиране

Хидроизолиращата двукомпонентна смес е водонепропусклива, еластична и мразоустойчива. Сместа е подходяща за хидроизолиране на тераси, балкони, влажни помещения, подземни конструкции, септични ями, вътрешни повърхности на басейни и водни резервоари.

Компонент В (течността) се излива в смесителния съд, след което се изсипва компонент А (прахообразната смес), при успоредно разбъркване с електрическа бъркалка до получаване на хомогенна маса без буци.

Оставя се 5 - 10 минути да узрее и отново се разбърква за кратко.

Основата, върху която ще се нанася разтвора трябва да е влажна но не мокра. Приготвеният разтвор се нанася с четка. Нанесеният слой трябва да се защити срещу прекалено бързо съхнене.

Още преди да е изсъхнал нанесения слой хидроизолация, в ъгъла се поставят хидроизолационни маншети.

Хидроизолиращата лента е гъвкава, водоплътна и здрава. Тя е устойчива на стареене. Издръжливостта и се подсилва и от самия начин на полагане лентата – между два слоя от хидроизолиращия разтвор. Използва се както на закрито така и на открито.

Лепене на естествени камъни с монтажно лепило

Лепене на естествени камъни с монтажно лепило

Естествените камъни могат да бъдат залепени и с монтажно лепило. Естествено, това е приложимо при по-малки повърхности. Не защото монтажното лепило няма да залепи надеждно камъка, а защото е икономически неизгодно.

Лепилото се нанася върху едната основа зигзагообразно или на топки и след това се притискат двете повърхности. Монтажното лепило е създадено за употреба както на закрито, така и на открито. То е професионално лепило с разтворител. Благодарение на иновативната си формула, залепва веднага за основата без да е необходимо изпаряване на разтворителя, допълнително укрепване или изчакване.

Импрегниране на естесвени камъни

Импрегниране на естесвени камъни

За да се запазят камъните, за да можем дълго да се наслаждаваме на неповторимия им вид, те трябва да се импрегнират. Това става веднага след монтирането им.

Импрегнирането на естествените камъни се прави със специални препарати. Те създават постоянен защитен слой, който предпазва камъка от проникване на влага и развитие на мухъл и плесен. Така се запазва дълго време цвета и красотата на каменните настилки.

Импрегниращият препарат се нанася с четка по цялата повърхност на плочите. Внимателното нанасяне гарантира проникване на препарата в капилярите на камъка и така го предпазва от замърсяване.

Лепене на естествени камъни с циментово лепило

Лепене на естествени камъни с циментово лепило

За лепенето на естествените камъни ще използваме гъвкаво циментово лепило, предназначено за употреба на закрито и открито. Осигурява гъвкав лепилен слой върху всякакви основи.

Основата, върху която ще се лепят плочите от естествен камък трябва да е добре почистена и грундирана. Грундът ще я заздрави, ще уеднакви нейната попиваемост и ще фиксира всички прахообразни частици, които пречат за добрата адхезия на лепилото. Намалената попиваемост на основата не само пести материал, но и пречи на бързото изсъхване на лепилото.

Лепилната смес трябва да е добре хомогенизира преди започване на работа. Лепилото се нанася върху основата на гребен. Каменните мозайки се лепят лесно, а ефектът от крайният резултат е неотразим. Комбинацията от цимент, минерални вещества и синтетични смоли осигурява високата издръжливост на лепилото на атмосферни влияния.

Каменните мозайки, които представляват малки късчета, зелепени на мрежа са подходящи за облицовката на фасади, колони, стени и подове. Размерът им е различен. Нашите са 50 на 50 см. Ако се наложи рязане, мозайката е подредена така, че лесно могат да бъдат отрязани ивици с размери 15 и 10 см. Изрязва се мрежата по линиите между отделните парчетата. Камъните могат да се комбинират с други материали и така се създават неповторими интериорни и екстериорни решения.

За да придадем завършен вид на пространството, ще залепим естествени камъни и на цокъла на къщата. Ще започнем от ъгъла, отдолу нагоре. Камъните са с еднаква височина 8,5 см и различна дължина. Те се подреждат плътно един до друг по дължината на целия ред и така се получава една непрекъсната ивица. След това се реди и вторият ред, върху него третият и т.н. Гъвкавото лепило има много голяма сила на сцепление и не позволява свличането на плочките.