Работилница – шпакловане на газобетон, изравняване на пода

Изравняване на нивото на пода, шпакловане на стена от газобетон.Изграждане на сух под - суха посипка

Изграждане на сух под - суха посипка

Когато денивелацията на пода е различна в различните части на помещението най-лесния и бързначин е изграждането на сух под с запълване със суха посипка – керамзит или друг подходящ материал.

Покрай стените се слага вата, която ограничава разпространението на ударен шум по конструкционните елементи на сградата.

За да предпазим посипката от влагата след хидроизолацията ще положим и един слой найлон.

След това върху пода се изсипва на ивица част от посипката. Върху нея се поставя спомагателния нивелир и се поравнява нивото до желаната дебелина на поспиката. Дебелината й е в зависимост от денивелацията. Ние определихме около 6 см денивелация и започваме от най-високата част с минимално възможна дебелина на слоя от 2 см.

След това на разстояние от около 2 м, колкото е дължината на нивелира за изравняване се изсипва втора лента. Определяля се нивото спрямо първата, вече нивелирана посипка и може да се започне запълването между двете ленти.

Запълването със сухата посипка става постепенно с изтегляне на нивелира и непрекъсната следене на нивото.

След запълването на едната част от пода, първата спомагателна летва се премества и нивелира спрямо другата и се започва запълването на останала част на пода.

Върху добре изравнената и нивелирана суха посипка се поставят гипскартонени плоскости. Те могат да бъдат с дебелина 9.5 или 12,5 мм. Те служат за по-равномерното разпределение на тежеста при експлоатацията на пода.

Гипсфазерните плоскости се състоят от висококачествен гипс и целулозни армиращи влакна.

Краищата им са обработени допълнително за по-лесен и стабилен монтаж. Размерът на плочите е 900 на 600 мм – един оптимален за работа размер. Фалцът на първите плоскости, които се монтират до стената, трябва да бъде изрязан. Така плоскостите се опират плътно с цялата си ширина и не се образува луфт между стената и плоскостта.

Специалното лепило за лепене на гипсфазерни плоскости при изработка на сух под се нанася по дължината на целия фалц и се поставя следващата плоча. Веднага след поствянето й тя се фиксира със специални рапидни винтове. Резбата им е направена само до половината на тялото. Това позволява при завиването двете плоскости да прилепнат плътно една за друга.

Освен това те са и с конусовидната глава, която има по-малък диаметър от винтовете с тромпетна глава, предназначени за монтаж на гипскартонени плоскости. Конусовидната форма главата на винта улеснява потъването й в твърдите гиспфазерни плочи.

Задължително е разминаването на фугите, между отделните плоскости. Затова при монтаж, вторият ред започва с половин парче, както при редене на ламиниран паркет, например. Тала се получава по-стабилна повърхност.

Гипсфазерните плоскости за вътрешни довършителни работи като сухи подови основи се предназначени за използване както при ново строителство така и при реконструкции на стари сгради или при производството на сглобяеми къщи и др.

След монтажа на плоскостите лепилото, което е над плоскостите трябва да се почисти добре.

Възможността в рамките само на 24 часа да се направи нов, стабилен и равен под, готов за полагане на всякаква настилка е огромно улеснение. При ремонт на стари къщи с гредоред и дюшеме методът „сухо строителство“ е наистина без алтернатива.

Хидроизолиране

Хидроизолиране

Хидроизолацията на една сграда трябва да се предвиди още в процеса на проектиране – да се изберат най-подходящите материали и начин на работа съобразно конкретните условия. Но ако е невъзможно хидроизолирането от външната страна на стените и под плочата, ние ви предлагаме начин за хидроизолация, който ще спре проникването на влага.

Водата, както и много други съединения и вещества търсят най-лесния начин за преминаване през дадена преграда. Затова съединителните фуги между пода и стените е едно място, което задължително трябва да се хидроизолира с по-голямo внимание.

За целта ще използваме гъвкава хидроизолираща лента Тя е предназначена за употреба върху стени и подове и се полага с първия слой. Хидроизолиращата лента е водоплътна, гъвкава, залепва трайно и е изключително здрава.

Тя се запечатва между два слоя от хидроизолационния разтвор и това допълнително увеличва нейната устойчивост на стареене. Вмазана между слоевете тя не позволява на влагата да прониква през съединителната фуга.

Преди нанасяне на кристализиращия хидроизолационен разтвор е добре основата леко да се навлажни. Така ще се ускори кристализацията на сместа. Първият слой на сместа се нанася с четка. Разтворът прониква в капилярната структура на бетона, където постепенно формира кристали при контакт с водата. С течение на времето, процесът на образуване на кристали води до цялостно запълване на капилярите в основата, което преустановява преноса на вода в бетона и в двете посоки.

Използва се за хидроизолиране на бетон и армиран бетон, зидарии със запълнени фуги и минерални мазилки. Кристализиращият хидроизолационен шлам може да се нанася както откъм страната на положително водно налягане - до 15 m дълбочина така и откъм страната на отрицателно водно налягане. Той действа по два начина едновременно: първо образува водонепропусклив слой върху повърхността на основата и второ – формира постепенно кристали в порите и бетона или друг материал.

С течение на времето, процесът на образуване на кристали води до цялостно запълване на капилярите в основата, което преустановява преноса на вода в бетона и в двете посоки.

След като се втвърди първият слой, но е все още влажен, се нанася и втори – с мече или маламашка. Нанасянето с маламашка изисква по-гъст разтвор.

Шпакловане на стена от газобетон

Шпакловане на стена от газобетон

Известно е колко порьозен е газобетона. Затова грундирането трябва да се извърши на две или дори три ръце ако е необходимо.

Тук основната функция на дълбокопроникващия грунд е да намали попиваемостта на основата.

Преди да се започне работа с грунда и шпакловката, повърхността на стената трябва да се обработи – премахват се всички неравности и части от засъхнало лепило.

След това с баданарка се нанася първата ръка грунд. Важно при грундирането е движенията на четката да са кръстосани. Така се осигурява по-добро проникване на течността в повърхността на газобетона.

Порьозността на основата е нейното качество да попива определено количество вода. Грундът влияе върху това качество като намалява попиваемостта. Това предпазва материалът, нанесен върху основата от бързо съхнене. Бързото съхнене може да доведе до напукване на шпакловката. Негрундираната основа бързо попива водата и материалът се свива прекалено рязко, а това неминуемо води до появата на пукнатини.

Втората ръка грунд върху газобетона се нанася след като изсъхне първата.

Дълбокопроникващият грунд се използва както за стени, преди нанасяне на шпакловки и интериорни бои, така и за под – преди лепене на керамични покрития.

След изсъхване не замръзва и успешно може да се прилага и на открито.

След правилно полагане оставя след себе си една заздравена основа, устойчива на надраскване и готова за нанасяне на следващи покрития.

Стената от газобетон, вече грундирана и изсъхнала шпакловаме с изравняваща гипсова и след това с финишна циментова шпакловка.

Сухата смес се разбърква с електрически миксер или бормашина на бавни обороти в съд с вода. Така се предотвратява вкарването на въздух и образуването на мехурчета в сместа.

Готовият разтвор се нанася върху основата на равномерен слой с помощта на шпакла или маламашка. Нанесеният пласт се заглажда с маламашката или шпаклата малко преди материалът да се втвърди напълно.

Времето за работа и отвореното време на сместа зависи изключително много от атмосферните условия. При топло време те се съкращават. Не забравяйте това.

Производителите съветват да се работи със шпакловката при температури между 5 и 30 градуса.