Работилница - боядисване, лепене на PVC настилка, инструменти

Ще направим малка работилница. Ще изравним пода, ще покрием с PVC настилка и ще боядисваме.Инструменти – ръчни и електрически

Инструменти – ръчни и електрически

За постигането на съвършенство в един инструмент е необходимо точно спазване на всички технологични процеси и използването на материали и машини с най-добро качество.

С добре проектирания и прецизно изработен инструмент се постига по-бърза работа и по-добра производителност. Независимо дали става въпрос за професионални или направи си сам дейности.

Измервателните инструменти – ролетки, нивелири, мастари, макар и прости за употреба гарантират успешно изпълнение на планираната работа.

Голямото разнообразие от клещи осигурява голяма прецизност на задържане при всяка употреба. Изработени от отлична стомана , с ергономични дръжки и специално проектиран захват те улесняват работата на специалистите.

На всеки му се налага понякога работа в електрическа среда. Затова е много важна надеждността на използваните инструменти. Изолираните гаечни ключове, клещи, ножици, отвертки са изработени от висококачествена стомана с допълнително защитно покритие. А когато всеки един от инструментите е индивидуално тестван след края на производствения процес, може спокойно да работите с него и при екстемни обстоятелства.

За ергономичен дизайн и захват без изплъзване са необходимите характеристики за един доста прост инструмент – отвертката.

Единствено с помощта на качествени инструменти работата във вашата работилница ще ви доставя истинско удоволствие.

Основен аргумент в полза на по-скъпите и качествени инструменти е лекотата и удобство при работа и значително по-малкото нерви в сравнение с работа с некачествени инструменти. За качествената работа трябват качествени инструменти.

Монтаж на контакти на пода

Монтаж на контакти на пода

Подовите електрически кутии практически остават невидими когато не се използват. Създават удобство при необходимост – кабелите на електрическите инструменти са в близост до работния плот и не пречат за свободното придвижване.

Единственото ограничение за подовите контакти е височината на конзолата. Тя трябва да потъне изцяло в пода, затова е предпочитана за монтаж при двойни подове или както е в нашия случай в сухи подове с достатъчна височина.

Механизмите закрепват и кабелите се свързват като следите те да не са опънати прекалено много.

След монтажа на механизмите се монтира и капака на кутията. Върху него може да се залепи парче от настилката на пода, за което е предвидено и място.

Контактите на стената също се свързват и се монтират декоративните рамки.

Лепене на PVC настика

Лепене на PVC настика

PVC настилките (винил полиуретанови настилки) са малко познати за масовия пазар. Три са основните им предимства – хигиена, издържливост и лесна поддръжка.

Поради своята пластичност PVC настилките могат да се огъват по ръбовете и да следват кривините на стената.

Настилката се скроява и след това може да се лепи. За PVC настилките е задължителна идеално равната основа. Когато основата не е равна е необходимо преди настилката да се направи и саморазливна замазка. Повърхността трябва да е без конструктивни дефекти, гладка, здрава, суха и чиста.

Лепилото се нанася върху основата с назъбена шпакла по цялата ширина на помещението, независимо, че ширината на настилката е 2 м.

След нанасяне, трябва да се осигури време за контакт на лепилото със въздуха. Това време е указано на опаковката на продукта но зависи и от климатичните условия. Когато лепилото не лепне по пръстите може да се залепи и настилката. Застъпването на двата листа е около2 см. Със специален уред – Линокът, се изрязват ленти от настилката като между двете парчета остава фуга от около 1 мм. Със заглаждащ чук се притискат краищата на настилката, за да прилепнат добре към основата. След това се нанася лепило и в другата половина на помещението. Изчаква се да изветрее и настилката с залепва.

С валяк тежащ над 70 кг. се валира прясно залепената настилка и се избутва ако има останал въздух под нея. Затова движението е от вътре навън. Фреза подготвя фугата между двата листа за полагане на уплътняващия шнур. Фрезата разширява фугата и прави отвора трапецовиден.

Във вече разширената фуга роботът заварява специалния кръгъл ПеВеЦе шнур. Нагрят до точно определена температура - 450 градуса, шнурът надеждно уплътнява и залепва двете части на настилката. Веднага след залепване, частта от шнура, която е над нивото на настилката се изрязва.

Там където роботът не може да достигне, шнурът се заварява ръчно с помощта на пистолет с горещ въздух.

В резултат на всички тези операции се получава един хомогенен под без фуги.

Високото ниво на хигиена, което гарантират PVC настилките ги правят изключително подходящи за облицовка на операционни, фитнес зали и други помещения, подложени на интензивна употреба и чистене.

За уплътняване, около стената се залепват ПеВеЦе первази. Те се оразмеряват а с помощта на гюлотина се оформят вътрешните и външни ъгли, в съответствие с чупките на стената. Гюлотината отнема част от материала по ширината на перваза и така улеснява сгъването му под перфектен ъгъл.

Боядисване

Боядисване

Преди да се боядисат стените трябва да се грундират. Това се налага, тъй като и на стените имаме различно финално покритие, всяко със своите собствени характеристики.

Грундът се нанася с баданарка по цялата повърхност. Той има няколко основни предназначения:
- заздравява основата
- фиксира прахта
- уеднаквява попиваемостта

Изсъхва за около 4 часа. Когато основата е много абсорбираща може да се наложи и повторно грундиране.

Когато боядисвате с различни нюанси или цветове не забравяйте хартиената лента.

Много съществено при полагането на каквито и да е бои е преди да се започне с нанасянето на следващ слой, предишният да е изсъхнал напълно. Това зависи не само от вида на боята но и от температурата на околната среда. При определени условия боите съхнат бързо и това изисква по-бързото им разнасяне с валяка по повърхността на стените.

Ъглите и местата където валякът не достига, се боядисват с подходяща четка.

Нетрадиционно боядисаните стени и елементи придават особен чар на помещението.

С цветови акцент може да се подчертае или скрие даден архитектурен елемент.

Препоръчително е цветовете в работилницата да се светли и топли, за да отразяват светлината и все пак да създават уют и спокойствие. Казахме, че нашата работилница ще бъде място за творчески мисли и тяхната реализация.