Баня – душкабина, хидроизолиране и лепене на плочка върху плочка

Ще изградим душкабина и ще хидроизолираме. Ще представим система за лепен на плочка върху плочка.Фугиране

Фугиране

Фугирането е важна операция при лепенето на плочки в различни помещения. От вида на фугите зависи крайния ефект от цялото полагане на керамичното покритие. Фугите играят и защитна роля срещу проникването на влага под него. Затова използвайте качествени водоотблъскващи фугиращи смеси във вашата баня.

Фугите се почистват с остър предмет като всички остатъци от лепило се отстраняват. Едва след това може да започнете запълването с фугиращата смес. Често този етап от полагането на плочките се пренебрегва и след това сме свидетели на избиване на петна и соли от недобре почистено лепило или друг материал.

Фугиращата смес се разбърква в точно съотношение сухо вещество към вода. Необходимо е сместа добре да се разбърка и хомогенизира в необходимата консистенция.

След узряване тя се разбърква отново и работата може да започне. Работата с такъв материал е удоволствие. Фугиращата смес се разнася лесно и влиза в фугите като ги запълва изцяло.

При спазване указанията на производителя за приготвяне на материала, еластичната фуга не се напуква и остава гладка.

Тя е устойчива на почистване с битова химия и не променя своите качества след третиране с тях.

Ако времето е топло, фугирането на големи площи трябва да става на части. Фугираната площ се забърсва с добре изцедена влажна гъба за оформяне и заглаждане на фугите.

При пресъхване материалът се втвърдява и се почиства по-трудно. В този случай е необходимо по-голямо количество вода, която попива във все още прясната фуга и след това при изсъхването могат да с е появят петна. Тези петна представляват соли, извлечени от основата и избили по повърхността при изпарението на водата. Те биха могли да се образуват при всеки цвят фуга, но личат най-много при по-тъмните цветове.

След окончателното оформяне на фугите и изсъхването на материала плочките се забърсват със сух парцал.

Добре е помещението да не се използва около една седмица. След това фугите ще са достигнали своята пълна здравина.

Хидроизолиране на баня

Хидроизолиране на баня

Съединителните фуги са местата през които най-често прониква водата. Хидроизолационните ленти, които се поставят в ъглите между стените и пода и по цялата височина на стените, защитават тези критични зони от напукване. Те се поставят преди цялостното хидроизолиране на стените. За да осигурим добро прилепване на лентата към ъгъла първо се полага един слой от хидроизолационния разтвор. Веднага след това се поставя и лентата. Тя трябва добре да се опъне, за да не повдига керамичните плочки.

При вътрешните и външните ъгли се поставят специални елементи с подходяща форма. Така хидроизолационната лента не се нагъва и реже. За сифоните и около тръбите също се предлагат маншети с подходяща форма.

Върху уплътнителните ленти и маншети се полага още един слой хидроизолационен разтвор.

Цялата повърхност на душкабината се хидроизолира. Така се предпазват стените от проникване на влага.

Хидроизолационната смес се използва за безшевно хидроизолиране на мокри помещения. Нанася се неразредена с валяк или с четка. Тя е готова за употреба и след нанасяне оставя гладка основа за лепене на плочки.

Предназначена е както за вътрешно така и за външно приложение, което я прави подходяща за хидроизолиране и на тераси и балкони.

Подът в мокрите помещения трябва да се хидроизолира изцяло. Независимо, както е нашия случай, че няма пряко мокрене. Еластичният слой хидроизолация предпазва основата от проникване на каквато и да е влага.

За още по-добра хидроизолация и сигурност се препоръчва полагането и на втори слой от хидроизолационния разтвор.

Грундиране на различните повърхности

Грундиране на различните повърхности

След обработката, почистването и пълното изсъхване на покритите с плочки стени, те трябва да бъдат грундирани с грунд за непорьозни основи.

Грундът е готов за употреба и не се разрежда с вода или други разредители. Разбърква се добре преди употреба. Нанася се обилно с мече или с четка.

Подобрява силата на сцепление между материалите при наличие на поне една непопиваща повърхност.

Използва се на закрито, там където е необходимо да се осигури надеждно залепване. При критични основи – всякакъв вид плочки, включително и емайлирани, плочи от твърда пластмаса, устойчиви подови бои, дървени повърхности и др.

Абсорбиращата повърхност на стената, изградена от гипскартон ще грундираме с грунд предназначен за силно порьозни основи. Той намалява попиваемостта им и осигурява добро сцепление между материалите.

Когато работите, използвайте системите на един и същ производител и стриктно следвайте препоръките за полагане на различните продукти. Защото не е достатъчно просто да грундираш, а е важно да използваш точния грунд за дадената основа. Когато производителят се е погрижил да създаде различни грундове за различните основи, използвайте ги по предназначение. Само така може да разчитате на добре подготвена основа за полагане на следващите покрития. Затова ние ще грундираме горната част на стената с грунд, който ще подготви основата за полагане на антибактериалната боя.

Преди нанасяне грундът се разрежда с чиста вода в съотнощение 1:3.

Той подобрява сцеплението и намалява разхода на боя.

Изграждане на душкабина с влагоустойчив гипскартон

Изграждане на душкабина с влагоустойчив гипскартон

Системата за изграждане на преградна стена се състои от единична конструкция от метални профили и двуслойна облицовка с влагоустойчив гипскартон. Изборът на профили, зависи от желаната дебелина на стената.

УВе профилите, които се монтират по периферията – на пода и на стената се различават от профилите, които се използват за закрепването на гипсовите плоскости. Освен различно предназначение, те имат и различна форма, която е определила и имената им – латинско ‘у’ за УВе профилите и латинско ‘Це’ за ЦеВе профилите.

УВе профилите се закрепват с подходящи крепежни средства към прилежащите строителни елементи – под и таван.

Металните ЦеВе профили, се разполагат вертикално. Към тях с рапидни винтове се закрепят гипскартонените плоскости.

При изграждане на преградни стени във влажни помещения изискванията към материалите са завишени и затова ние ще използваме влагоустойчив гипскартон.

Разликата между обикновения и влагоустойчивия гипскартон не е само в цвета на покриващата хартия. За да се осигури необходимата устойчивост, вътрешността на зеления е подсилена с влагоустойчиви агенти.

След предварителна обработка, влагоустойчивите гипскартонени плоскости могат да бъдат покривани с плочки, мазилка, латекс и др..

Облицоването на конструкцията се осъществява с вертикално разположени гипскартонени плоскости. Те се захващат с рапидни винтове към металната конструкция.

Фугите на първия пласт гипскартон се запълват със специална влагоустойчива фугопълнителна смес.

С нея се работи лесно поради дългото отворено време на сместа.

След запълването на всички фуги на първия пласт гипскартон, към него с рапидни винтове се захваща и втори пласт.

Вторият пласт се полага за да се осигури по-стабилна основа, устойчива при натиск, тъй като гипскартонените плоскости позволяват известно огъване. Към фугирането на втория пласт има по-високи изисквания.

Много важно за добрата работа е фугиращата смес да е добре разбъркана. Хомогенността на разтвора е едно от условията за получаване на гладко покритие.

При втория пласт, фугирането на фабричните и нефабрични кантове се извършва със стъклофазерна лента, която се вмазва между два слоя шпакловъчна смес.

Шпакловат се и главите на рапидните винтове.

Фугата между старата и новата стена задължително се шпаклова с хартиена лента. Хартиената лента осигурява по-гъвкава връзка и не позволява пропукване във фугата.

Боядисване с антибактериална боя

Боядисване с антибактериална боя

Много често си задаваме въпроса с каква боя трябва да се боядиса помещение подложено непрекъснато на влага и пара, каквото е една баня например.

Антибактериалната боя, с която работим има много добра покривност и е достатъчно нанасянето на два слоя. Боята за първата ръка може да се разреди с 5 до 10% вода.

Но запомнете, разреждайте боята в отделен съд и не връщайте остатъка при неразредената, защото при разреждането с водата със сигурност вкарвате бактерии и други микроорганизми в разтвора, които влошават качествата на боята след време.

Боята е предназначена за вътрешно боядисване и е с антибактериално действие. Това я прави изключително подходяща за санитарни помещения и бани, където е необходима повишена защита срещу развитие на микроорганизми.

След изсъхване е устойчива на миене и триене, така че може и да се почиства с вода без това да окаже влияние на цвета й.