Топлоизолация с каменна вата – монтаж на прозорец и лепене на вата

Топлоизолация с каменна вата. Начини на лепене и дюбелиране. Шпакловане.Шприц преди вграждане на стъклотекстилната мрежа

Шприц преди вграждане на стъклотекстилната мрежа

Преди вграждането на стъклотекстилната мрежа се прави предварителна шпакловка на плочите от каменна вата. Сместа се нанася равномерно по цялата повърхност и се заглажда с маламашка.

Предварителният слой трябва да изсъхне напълно. Така се постига още по-голяма стабилност и здравина на изолационната система.

Монтаж на прозорец

Монтаж на прозорец

Добре е преди планираното саниране на вашия дом да подмените и старите дървени прозорци, през които се губи повече от 30% от енергията. На пазара се предлага разнообразие от профили, от които производителите на дограма могат да изработят и подменят вашата дограма.

Както при всяка друга работа и при монтажа на прозореца, извършването на подготвителните работи е много важно. Преди да се фиксира прозореца, той трябва идеално да се нивелира.

При недобре нивелиран прозорец механизмите и обковът не биха могли да работят нормално и това би могло да доведе до бързо износване и деформиране на дограмата.

След нивелирането, касата на прозореца се фиксира към зида с рамкови дюбели.

Но за окончателното фиксиране на прозореца се използва монтажна полиуретанова пяна.

Повърхностите трябва да са обезпрашени, като преди нанасянето на пяната те могат да бъдат напръскани с вода, тъй като полиуретановата монтажна пяна се втвърдява под влиянието на влагата във въздуха.

Използването на качествен обков подобрява и повишава качествота на дограмата като цяло. Той осигурява безпроблемно отваряне и затваряне на крилата на прозорците. А когато имаме по-сложно изпълнение, качеството на обкова е от изключително важно значение.

Стъклопакетите, които се предлагат също се различават по своите характеристики. Консултантите в офисите на фирмите, производителки на дограма, ще ви дадат информация и ще ви посъветват кой стъклопакет е най-подходящ за вашия случай. Защото не е важно да вземете най-скъпия вариант, за да си осигурите оптимален резултат. Когато например изложението на стаите е южно, не се препоръчва използването на К-стъкло. През лятото то няма да позволява на топлината да излиза навън, защото основното му свойство е да я отразява и задържа в помещението.

Фиксиране на ватата с елементи за механично закрепване- дюбели

Фиксиране на ватата с елементи за механично закрепване- дюбели

Преди да се фиксират елементите за механично закрепване е необходимо да се направят допълнителни отвори във ватата, в които да потънат главите на дюбелите и да не пречат при шпакловането.

За закрепването на топлоизолационите плочи от каменна вата се използват специални дюбели със стоменен пирон, поради по-голямата й тежест. Укрепването на плочи от стиропор може да се извършва и с дюбели с пластмасов пирон.

С увеличаване на височината и в ъглите броят на дюбелите се увеличава. Приблизителният брой дюбели за прикрепване на плочите каменна вата до 8 м височина е 6 броя на квадратен метър, от 8 до 20 м – 7 броя на квадратен метър, над 20 м – 9 броя на квадратен метър.

Главите на всички дюбели се шпакловат с лепилно шпакловъчна смес.

Монтаж на цокълни профили

Монтаж на цокълни профили

Долният ръб на топлоизолацията се ограничава от цокълни профили. Те се закрепват хоризонтално и служат като основа за полаганите по-късно плочи каменна вата.

Правилният монтаж и прецизното нивелиране на металните профили е определящо за лесния и успешен монтаж на топлоизолационните плоскости върху останалата част на стената.

Те се закрепват с дюбели, които се поставят на разстояние около 50 сантиметра един от друг. Профилите не трябва да се деформират. Когато стената не е равна, ако се налага, под тях се поставят дистанционни елементи, за да се избегне изкривяването им.

Трябва да се отдели специално внимание на прецизното разкрояване на предназначените за външни и вътрешни ъгли профили.

Препоръчва се разкрояването да се извършва така, че външната вертикална част от профила да остане цяла и да не се прекъсва.

Лепене на каменна вата

Лепене на каменна вата

Системите за облицоване на външни стени, включващи изолация с минерална вата, позволяват на фасадата да “диша”. Това е важно, тъй като ако сградата е облицована със паронепропусклив слой, резултатът може да бъде нежелана кондензация и образуване на плесени и мухъл по вътрешната повърхност на стените.

За монтажа на топлоизолационните плоскости от каменна вата се използва специална лепилно шпакловъчна смес. Сухата смес се разбърква в кофа с вода по познатия ви начин – с миксер до получаването на еднородна смес.

За достигане на максимални показатели на съставките на сместа, след първоначалното разбъркване тя трябва да се остави да узрее за около 20 минути. След това се разбърква отново.

Лепилният разтвор може да бъде използван за закрепване на топлоизолационни плочи както при новостроящи се сгради, така и за стари в процес на саниране. Той има високо сцепление към здрави бетонови основи и мазилки.

Преди нанасяне на лепилото върху гърба на топлоизолационните плочи, се нанася шприц с дебелина около 1 мм, който се изчаква да изсъхне 24 часа. След това можем да преминем към монтаж на топлоизолацията.

Разтворът се нанася като рамка по краищата на плочата от каменна вата, като се внимава да не излиза по ръбовете на плочата. Нанасят се и 5 топки в средата на плочата. След това тя веднага се притиска към стената.

Правилото при полагането на плочите е – разминаване на фугите във вертикалните редове и преплитането им във вътрешните и външните ъгли. Полагането на топлоизолацията започва отдолу нагоре, като първата плоча се фиксира върху цокълния профил.

Около прозорците плочите се изрязват в така наречената пистолетна форма и се лепят около ъглите на прозорците.

Около рамката на прозореца се залепват парчета вата с дебелина от 20 мм. Парчетата се притискат и залепват към стената, като ватата, залепена на фасадата, покрива тънката вата около рамката на прозореца.

При обработката на външни и вътрешни ъгли също трябва да се следи за разминаването и прихващането на плочите. Те се разминават със застъпване на всеки ред.

При наличие на фуги между плочите, те се запълват с тънки ивици, изрязани от самите плочи.

Подготовка на основата – хастарна мазилка и заздравяване с грунд

Подготовка на основата – хастарна мазилка и заздравяване с грунд

Преди полагането на топлоизолацията основата трябва да се почисти и изравни. Всяка неравност намалява контактната повърхност между изолиращия материал и основата, което влошава характеристиките на системата и може да доведе до по-ранното й разрушаване.

Хастарната мазилка е предназначена за грубо цялостно измазване или нанасяне на поправки върху стари фасади.

При нанасяне на поправки е необходимо, за по-голяма здравина, към сухата смес на мазилката да се добави разреден с вода грунд. Разбърква се добре преди нанасяне.

За по-добро сцепление основата задължително се навлажнява предварително с разреден грунд.

Разтворът се нанася ръчно с мистрия и маламашка като отново повтаряме, че при нанасяне на повече от един слой се работи на принципа “мокро върху мокро”.

Нанесеният слой трябва да се предпазва от бързо съхнене, тъй като може да се напука. Затова ако е необходимо повърхността може да се навлажнява по време на съхнене при по-топло време.

Следващият слой от топлоизолационната система се полага след изсъхването на мазилката в поправените участъци.

Другият и може би най-често срещан проблем е разрушена и подкужушена мазилка. В много случаи това е и една от причините за топлоизолиране на сградата вместо да се възстановява само мазилката, собствениците предприемат цялостно топлоизолиране на сградата. Но само скриване на нарушената мазилка под топлоизолационни плоскти не е решение на проблема.

За да получите дълготраен резултат и максимално ефективна топлоизолация е необходимо увредените мазилки да се обработят по подходящ начин. Преди полагането на топлоизолацията всички нездрави участъци трябва да се отстранят. Ако е необходимо някои участъци се заравняват по начина, който ви показахме преди малко.

След отстраняване по механичен път на всички нездрави участъци и след почистването от всякакви петна, върху старата мазилка се нанася специален заздравяващ грунд за ронливи повърхности, който прониква изключително дълбоко в основата и я прави годна за последващи обработки.

Грундът се нанася обилно с валяк или баданарка. Обилното нанасяне осигурява проникване на течността навсякъде.

От повърхността на обработените основи със заздравяващия грунд вече не се рони пясък или други частици.

При силно попиващи основи грундът може да се нанесе и втора ръка

След обработката с грунда, основата е здрава и с изравнена попивателна способност и върху нея могат да се полагат следващи покрития: фасадни бои, топлоизолационна система или тънкослойни мазилки.

Шпакловане и вграждане на стъклотекстилна мрежа

Шпакловане и вграждане на стъклотекстилна мрежа

Зоните около прозорците и вратите са зони с интензивно статично натоварване. Непрекъснатото отваряне и затваряне на вратите и прозорците води до механични натоварвания, които биха могли да доведат до напукване на мазилката в тези зони.

За укрепването на външните ъгли се използват готови ъглови профили с армировъчна мрежа. Те придават здравина на ръба и точно очертават ъгъла. Дължината на профилите трябва да е по-голяма от размера на прозореца, за да има възможност част от мрежата да се подгъне под ръба на рамката на прозореца.

Ъглите около врати и прозорци се укрепват допълнително с диагонална армировка - парчета стъклотекстилна мрежа с големина 20 на 40 см, които се вграждат с лепилно шпакловъчна смес.

Върху предварителната шпакловка се нанася слой лепило с дебелина до 3 мм. Разкроената мрежа се опъва и с лек натиск на маламашката се вгражда в слоя лепило. Две съседни парчета трябва да се застъпват около 10 см по цялата дължина.

Повърхността се изравнява така, че цялата мрежа да потъне в слоя лепило.