Топлоизолация – обработка на цокъл и полагане на декоративна мазилка

Полагане на топлоизолационна система, Обработка на цокъла и полагане на декоративна мазилка.Полагане на армираща мрежа

Полагане на армираща мрежа

За полагането на армиращата стъклотекстилна мрежа е необходимо полагането на слой с дебелина около 3 мм от лепилно шпакловъчната смес. Тя се нанася с маламашка с големина на гребена 8 х 8 мм, след което мрежата се опъва и с маламашката се притиска докато потъне изцяло в слоя лепило. Ако е необходимо се добавя още лепилно шпакловъчната смес.
След това се заглажда. Времето за съхнене на шпакловъчната смес е 7 дни, но в зависимост от климатичните условия може да се удължи или съкрати.

Обработка на цокъл на къща с EXP

Обработка на цокъл на къща с EXP

Цокълът на къщата е най-уязвимият и подложен на механично въздействие участък от фасадата на къщата. Затова е необходимо да се обърне по-голямо внимание при обработката му по време на топлоизолирането на сградата. За цокъл се използват плочи от екструдиран полистирен.
Плоскостите се лепят с лепилно шпакловъчната смес по рамко-точковия метод – т.е нанася се непрекъсната рамка по края на плочата и в средата на топки. Лепилната смес има изключително добро сцепление с топлоизолационните плочи и осигурява сигурно залепване към основата.
Веднага след това се притискат към стената.
Лепилношпакловъчната смес изсъхва за около 48 часа. Това време е необходимо за добро сцепление между основата, лепилото и топлоизолационните плочи.
За допълнителното механично фиксиране се използват пластмасови дюбели с пластмасов пирон, тъй като плочите от екструдиран полистирен са по-леки от ватата, която фиксирахме миналото предване с метални пирони.

Полагане на мозаечна мазилка

Полагане на мозаечна мазилка

За обработка на цокъла е препоръчително използването на тънкослойна мозаечна мазилка. Тя е готова за употреба и се използва главно за декоративно оформяне на цокли или за малки акценти по фасади и вътрешни помешения.
Предлага се във варианти със среди и големи камъчета в богата гама от цветове. Това улеснява избора и съчетаването им с други мазилки, използвани за измазване на фасадите.
Нанасянето на мазилката се извършва по стандартния начин с маламашка. Освен за оформянето на цокли на къщи, мозаечната мазилка е изключително подходяща и за декоративно оформяна на огради.
Мазилката не се полага върху хоризонтални повърхности и върху основи недобре защитени от проникването на влага.
Изравняването и заглаждането на слоя мозаечна мазилка се извършва с по-голям натиск, до постигане на дебелина на слоя в зависимост от размера на камъчетата. Тя не се структурира.
Корекции могат да се нанасят едва след като изсъхне нанесения слой.
Прясно нанесената мазилка има млечно бял цвят, който изчезва след изсъхване.
Мозаечната мазилка има много висока механична якост, което я прави предпочитан материал за оформяна на цокли на къщи. Тя е водо и студоустойчива и не се влияе от атмосферни влияния.

Полагане и структуриране на декоративна мазилка

Полагане и структуриране на декоративна мазилка

За декоративните мазилки, като част от топлоизолационна система, има две много важни изисквания

1. Дебелината на слоя трябва да е минимум 1.5 мм. Това осигурява защита и здравина при случайни механични въздействия.
2. Цветът на крайното покритие трябва да е с коефицент на светлочуствителност по-голям от 30%. Коефициентът на светлочуствителност представлява количеството на отразяване на светлината от повърхността и се измерва в проценти. В долната граница на цветовия тон той е равен на нула и това е коефициентът на черния цвят. Горната точка на белия цвят е 100.

При много тъмни цветове фасадата се нагрява и линейното разширение е много голямо и това след време би могло да доведе до нейното по-бързо разрушаване.
Силикатната мазилка е готова за полагане пастообразана фасадна мазилка на база калиево водно стъкло. Като компонент на топлоизолационната система тя се използва за защитно и декоративно покритие на стари и нови фасади.
Преди употреба мазилката се разбърква добре за да се осигури уеднаквяване на цвета.
Оцветяването на мазилките се осъществява компютърно, по каталог.
Материалът се нанася с маламашка от неръждаема стомана. Препоръчително е преди всяко вземане на материал от кофата, той да се разбърква с няколко бързи движения.
Слоят при първоначалното нанасяне може да е и по-дебел. След това мазилката се заглажда като се отнема излишния материал. Дебелината на слоя се определя от големината на зърното на мазилката, но както казахме и по-рано минималната дебелина е 1.5 мм.
А това неминуемо определя и разходната норма.
За да не остават следи по фасадата е добре мазилката да се нанесе от ръб до ръб, и мокро в мокро, задължително по цялата фасада.
Силикатните мазилки се характеризират с много висока устойчивост на механично натоварване. Те са изключително дълготрайни и не губят качествата си в вследствие на стареене и агресивни климатични условия.
Структурирането на мазилката се извършва веднага след нанасянето й. Силикатните мазилки съхнат от основата към повърхността, което позволява да се обработват най-лесно и да се постигне равномерно структуриране на покритието.
Външният ръб на фасадата трябва да се измаже и от двете страни без да се прекъсва работата. Ако работата се прекъсне на ръба и мазилката изсъхне от едната страна, при нанасянето на прясната мазилка и нейното структуриране биха могли да се отчупят парчета от вече изсъхналия слой.
Мазилката служи като защитно покритие на намиращите се под нея слоеве на топлоизолационната система. От една страна ги защитава от атмосферни и механични въздействия, а от друга спомага за безпрепятствено преминаване на водни пари от вътрешността на сградата на вън. Коефициентът на паропропускливост на мазилката е съобразен с другите елементи на системата, което предотвратява образуването на конденз в слоевете на системата.
Всяка мазилка си има конкретно приложение, но общо валидни са три важни правила за добър и дълготраен краен резултат:
- добра подготовка на основата, правилен избор на продукт и точно спазване на технологията на полагане.
Така може да сте сигурни, че вашата фасада ще бъде красива в продължение на десетилетия.

Грундиране

Грундиране

Преди полагане на декоративна мазилка, стените трябва да се грундират.
Грундът изравнява попиваемостта на основата и премахва риска от появата на петна в следствие на прекомерно бързото изсъхване на отделни участъци. Нанася се с мече или баданарка.
Мазилката се нанася по-лесно върху грундирана основа. Това увеличава отвореното време и увеличава производителността.
Сцеплението между основата и мазилката, се увеличава благодарение на химичния състав на двата материала, които са част от топлоизолационната система. Затова се препоръчва и използването на продукти от един и същ производител.
Грундът неутрализира по химичен път основата, за да се избегнат нежалани реакции и намаляване здравината и естетическия вид на мазилката.
Не на последна място – правилният грунд не запечатва основата и осигурява свободно преминаване на водните пари отвътре навън.