Преградна стена от газобетон, измазване с гипсова мазилка 2 в 1

Ще изградим преградна стена от газобетон и ще я измажем с гипсова мазилка.Полагането на самонивелираща се замазка

Полагането на самонивелираща се замазка

Повърхността на основата да бъде суха, здрава и много добре почистена. По нея не бива да има пясък, прах, мазни петна, гипс, и други замърсители, които влошават сцеплението между материалите.

Ако в основата има пукнатини или по-големи неравности, то те трябва предварително да се запълнят. На пазара се предлагат различни така наречени бързи цименти, които могат да се използват за тази цел. Те стягат бързо и не се губи време за изсъхване на материала.

След почистване, основата трябва да се грундира. Преди употреба грундът трябва добре да се разбърка. Дълбокопроникващият грунд е с универсално приложение – той импрегнира и заздравява основата. Грапавият филм, който създава улеснява адхезията между базовия и горния слой.

След изсъхване основата е устойчива на надраскване. Филмът, който образува грундът намалява и уеднаквява попиваемостта и така предпазва следващото покритие от бързо изсъхване, което би могло да доведе до напукване.

Грундът е готов за употреба и не се разрежда с вода или други материали. При силно попиващи основи се нанася и втори слой.

Подходящ е за употреба както на закрито, така и на открито. При работа с него температурата на околната среда не трябва да е под 5 градуса.

Грундът изсъхва след около 4 часа в зависимост от атмосферните условия. След това може да се пристъпи към полагането на саморазливната замазка. Подготовката на разтвора на саморазливната смес е от особено значение за добрия краен резултат.

Работата се започва от най-отдалечената точка на помещението и се върви към входната врата.

Сухата смес се изсипва в съд с предварително премерено количество вода и се разбърква на бавни обороти с електрически миксер, за да не се вкарва въздух. Съотношението на смесване е отбелязано на опаковката на продукта. Четете внимателно инструкциите на производителя и строго ги спазвайте, за да сте сигурни в постигането на добър краен резултат.

Преди да се излее на пода, сместа трябва да е идеално хомогенизирана, мека и пластична.

След приготвянето разтворът се излива на тънки ивици. Задължително се оставят фуги между две съседни помещения и около стените. С иглен валяк с движение в различни посоки сместа се разстила на пода.

Саморазливната смес е предназначена за прецизно изравняване и заздравяване на цименто-пясъчни замазки. Създава идеална основа за крайни покрития: паркет, ламинат, теракота, мокет, балатум и други. Със своята отлична разливаемост, материалът постига идеална хоризонтална повърхнина. Дебелината на слоя е от 1 до 5 милиметра.

Самонивелиращата се замазка улеснява полагането на финалните покрития и удължава техния живот.

След полагането на замазката трябва да се осигури необходимата температура на помещението от 8 до 20 градуса и да се избегне прекия достъп на слънчеви лъчи и въздушни течения. Така материалът изсъхва равномерно и не са напуква.

След 24 часа подът е готов. По него може вече да се ходи.

Изграждане на декоративната преградна стена от газобетон

Изграждане на декоративната преградна стена от газобетон

Преди да се започне със зидането на газобетонните блокчета, върху основата се полага пласт пясъчноциментов разтвор. След това се приготвя и специалния лепилен разтвор за свързване на блокчета от газобетон. Към заводски произведената суха смес не трябва да се прибавя нищо друго освен вода.

Лепилото се разбърква в съд с определеното количество вода до получаване на хомогенна, мека и пластична смес. За направа на сместа се използва механична бъркалка. Разтворът се нанася с гребен-шпакла на тънък слой върху суха основа.

На следващите редове зидането продължава по същия начин, като при необходимост евентуалните неравности се отстраняват с помощта на шлайфдъска или ренде за газобетон.

Времето за работа на лепилото е 20 минути. Дългото време за работа позволява спокойна работа на майсторите. Лепилото има добро сцепление с основата и последваща висока якост на свързване.

Зидането на стени от газобетонни блокчета със специалното лепило за газобетон е много по-лесно и бързо от традиционното. Големите размери на блокчетата, ниското им обемно тегло, прецизната им геометрия и отличната им обработваемост улесняват работата.

Рязането на газобетонните блокчета се извършва лесно и бързо с помощта на трион за газобетон и тристранен прав ъгъл.

Превръзките в зидарията от газобетон се правят по традиционен начин, чрез разместване на блокчетата. Разминаването на вертикалните фуги между блокчетата при осъществяване на зидарска превръзка не трябва да бъде по-малко от 10 cm. Желателно е с използването на подходящи парчета да се осигури разминаване от 30 cm, т.е. вертикалните фуги от един ред да попадат в средата на блокчетата от предишния ред. В този случай зидарията има максимална носеща способност.

Тънкослойното нанасяне на лепилния разтвор определя и дебелината на фугата, която е между между 1 и 3 mm. При външна зидария, тънкият слой лепило не създава така наречените термомостове в стената и тя има равномерна топлоизолационна способност по цялата си площ.

Измазване на газобетонна стена с гипсова мазилка

Измазване на газобетонна стена с гипсова мазилка

При нанасяне на гипсовата мазилка върху силно порьозни основи, каквато е стената, изградена от газобетонни блокчета, грундирането предварително с грунд за попиващи основи е задължително. Грундът се нанася с мече или баданарка 24 часа преди нанасянето на гипсовата еднослойна мазилка. Той намалява попиваемостта на силно порьозните газобетонни блокчета и фиксира прахта, което подобрява силата на сцепление между материалите. Уеднаквяването на попиваемостта на основата предпазва мазилката от неравномерно изсъхване и в следствие на това появяване на пукнатини. Грундъдт е готов за употреба, не се разрежда. Повърхността трябва да изсъхне преди да се нанасе мазилката.

Качествената обработка започва с правилното разбъркване на материала. Консистенцията на сместа е от изключителна важност за работата. Сухата смес се изсъпва в съд с вода и се изчаква 3 до 5 минути материалът да поеме водата. След това се разбърква на бавни обороти. За по-добро хомогенизиране на разтвора се използва електрически миксер или бормашина.

Сместа става гладка и мазна. Нанася се с мистрия по повърхността на стената. Гипсовите мазилки са силно лепливи. Поради тази причина прилепват добре върху всички стандартни строителни материали – газобетон, бетон, тухли.

Гипсът има еднакво PH с човешката кожа и затова при работа не се получава изсушаване или напукване на кожата, както при нанасяне на хоросано-циментови мазилки.

Отворено време на продукта е около 1 час. Това позволява нанасянето на материал на по-голяма площ. Така се ускорява обработката и изтеглянето на мазилката с Н-образния мастар.

Външните ръбове се защитават със специални ъглови лайсни, които са по-дебели от стандартните алуминиеви профили. Те се вграждат в мазилката, придават по-голяма здравина на ръба.

При нанасянето на гипсовата мазилка трябва да се спазва препоръчаната дебелина на слоя. Това гарантира идеалната й обработка и не се получават пукнатини в резултат на бързо съхнене. Освен това се нарушава и пълната функционалност на мазилката – абсорбирането на влага и нейното освобождаване. В случай на по-дебел слой мазилка, това предимство отпада.

След като мазилката както се казва “дръпне” но преди да стегне, идва ред на изциклянето й. Със специален трапецовиден мастар тя се изравнява. При добре обучени майстори слоят става гладък и еднакво дебел по цялата повърхност.

Мазилката се оставя да почине около 90 минути., докато при допир повърхността не се деформира.

След това повърхността се изглажда с навлажнена груба и твърда гъба, докато на повърхността на мазилката се образува мляко, което да позволи финалното шпакловане на мазилката.

Шпакловането със шпакла или маламашка започва след като водата изчезне от повърхността. Повърхността се заглажда. Гипсовата мазилка е създадена за да бъде основа за боядисване, тапети, декоративни мазилки.

Така с един материал се постига идеална повърхност за най-кратко време и забележете – без прах! удължи или съкрати.