Измазване на таван с гипсова мазилка, боядисване на стени

Ще измажем тавана с гипсова мазилка и ще боядисаме стенита.Измазване на таван с гипсова мазилка

Измазване на таван с гипсова мазилка

След отстраняването на старата мазилка стои въпросът как най-бързо и лесно да се измаже тавана, чията основа вече е ботоновата плоча.

Днес ще започнем работа отново с грундиране, но този път ще използваме грунд за непопиващи основи.

Грундът за непопиващи основи е предназначен не толкова за изравняване на попиваемостта на основата, защото тя не е много голяма, а по-скоро за усилване на сцеплението между материалите.

Затова и съставките на грундовете с различно предназначение са различни.

Обикновено е достатъчно нанасянето на една ръка. Грундът улеснява и работата при следващите етапи.

След изсъхването на грунда може да се започне с нанасянето на мазилката.

Сухата смес се изсипва в съд с вода, като не се разбърква веднага , а се изчаква няколко минути гипсовата смес да поеме водата. Така хомогенизирането на сместа е по-лесно.

Разбърква се на бавни обороти, за да не се вкарва въздух.

Сместа се нанася върху тавана с отсечени движения. Дългото отворено време на сместа позволява работа на по-големи площи. Независимо от големината на площта, гипсът е материал който позволява такава обработка, че не си личат местата на прекъсване на работа.

Въпреки това е препоръчително една стена или таван да бъдат измазани наведнъж.

След нанасяне мазилката се разстила на равномерен слой по тавана със специален мастар. Когато пространството е малко и няма достатъчно място за работа с мастара, може да се използва и голяма шпакла.

Гипсовата мазилка позволява създаване на слой с дебелината между 7 и 50 мм.

Малко преди да стегне мазилката се изравнява с трапецовиден мастар. При необходимост се отнема част от слоя.

Следващия етап е изглаждането на мазилката с добре изцедена мокра гъба. При този етап се извлича гипсовото мляко на повърхността и така се улеснява шпакловането.

След леко стягане повърхността се шпаклова и й се придава желания вид – грапава или гладка, тя е готова за полагане на следващите финални покрития.

С гипсовата мазилка си осигурихме шпаклован таван само с един материал – бързо и лесно, без прах!

Декорация на вътрешна стена с мазилка на циментова основа

Декорация на вътрешна стена с мазилка на циментова основа

В търсене на по-нестандартни решения много често дизайнерите се ориентира към използването на различни материали, до скоро използвани само в точно определени области - например външната мазилка се превърна в едно много често използвано решение за декорация на вътрешни стени.

За да се осиги еднаква и намалена попиваемост стената се грундира с дълбокопроникващ грунд. Той се нанася неразреден по цялата повърхност с мече или баданарка. След изсъхване той осигурява идеална основа за полагането на декоративната мазилка.

При силно поглъщащи основи може да се нанесе и втора ръка за още по-добър резултат.

Сухата смес се изсипва на порции в достатъчно голям съд с предварително дозирано количество вода, и се разбърква до получаване на хомогенна смес.

Препоръчително е използването на цялото съдържание на опаковката при приготвянето на сместа. Мазилката е заводски оцветена, а цвета й се избира по каталог.

Нанася се с маламашка с дебелина на слоя под 2 мм.

Веднага след нанасянето на слоя мазилка трябва да се структурира с пластмасова пердашка с кръгообразни движения. Затова е препоръчителна работата в екип от двама, като единият нанася мазилката, а другият я структурира веднага след него, докато е още мокър нанесения слой. Ако мазилката изсъхне, тя не може да структурира добре и по повърхността се появяват петна.

Допуска се при неравни стени мазилката да се нанася на два слоя, като първият с дебелина 2 мм е изравняващият а след това се нанася и втори по тънък слой, който се структурира.

Лепене на керамични плочки

Лепене на керамични плочки

Системата за лепене на керамични покрития ще заздрави основата и ще повиши сцеплението й с лепилото. Дълбоко проникващият грунд се нанася с баданарка или мече върху основата. Той е изключително подходящ за порьозни и ронливи основи. Основите трябва да са чисти, сухи без мазнини и други замърсявания.

Грундът фиксира малките частици прах и така повишава адхезията между материалите. Когато се полагат плочки в коридори и антрета, които са подложени на по-интезивно натоварване, трябва да се осигури добро сцепление на лепилото с основата.

Грундът гарантира устойчивост на покритието и по-нисък разход на материал, защото намалява значително попиваемостта на основата. Нанася се неразреден.

Презастраховането с избора на лепило не е икономически обоснован. Когато сте избрали теракотени плочки, то не е необходимо да ги лепите с лепило за гранитогрес. Производителите предлагат лепила, които съответстват на изискванията за лепене на различни керамични покрития.

Лепилото се разбърква в съд с вода. Необходими са до 10 минути за узряването на сместа.

Лепилото се полага върху основата с назъбена маламашка. Предназначено е за лепене на фаянсови и теракотени плочи в сухи и влажни помещения. Отвореното време на продукта е около 15 минути. Нанасяйте сместа върху основата на не много големи площи. Оптималната температура за лепене на керамични плочки на закрито е между 5 и 30 градуса. При по-големи размери плочки е препоръчително намазването и на гърба на плочката за 100 процентова контактна повърхност. Естествено разходната норма на продукта зависи от големината на зъбите на маламашката, с която се работи и от големината на фугите.

След втвърдяването на лепилото можем да преминем и към фугирането на плочките. Кръстчетата, които служат за определяне размера на фугата се отстраняват, а фугите се почистват старателно. Фугиращата смес се нанася по цялата повърхност на плочките. След това фугите се оформят с влажна гъба.

В съединителните фуги между плочките на цокъла и се полага силикон. Той ще осигури гъвкава връзка и така фугата между пода и стените няма да се напука.

Силиконът се нанася по цялата дължина на съединителните фуги. Той се предлага в 6 основни цвята, най-използваните в строително ремонтните дейности.

Подходящ е за употреба при керамика, дърво, мрамор, цимент, метали, гипс и гипсови повърхности.

Това е висококачествен неутрален силиконов уплътнител за обща употреба, устойчив на мухъл, с отлична температурна устойчивост и UV защита. Ако случайно изцапате плочките със силкон, то в рамките на 24 часа може да ги почистите ефективно с почистващи кърпички.

За да омекотите засъхналото петно, поставете почистващата кърпа върху повърхността и задръжте няколко минути. Винаги затваряйте пакета след употреба и съхранявайте на стайна температура. Почистващите кърпички са приложими за почистване на полиуретанова пяна и лепило, силикон, смолисти материали на основата на акрил, масло, водни съединения и др.

Боядисване на стени

Боядисване на стени

Дълбоко проникващия грунд е продукт с универсално приложение. За да си осигурим покритие без петна ние се нуждаем от основа с изравнена попиваемост. Намалената пипиваемост пък ще ни спести материал. И всичко топва с нанасянето на един слой от дълбокопроникващия грунд.

Слоят нанасен грунд подобрява сцеплението на боята с основата и след изсъхване на интериорната боя се получава цялостно заздравено покритие.

Препоръчително е преди употреба боята да се разбърка добре, за да се уеднакви цвета. Оцветяването на боята е компютърно по каталог в над 1000 цвята.

Боята се нанася лесно с мече, не се стича и има отлична покриваемост.

За постигане на гладко покритие и равномерен цвят се нанасят две ръце. Преди нанасянето на втория пласт, трябва да се изчака да изсъхне добре първият. Засъхналият слой боя се отстранява трудно, затова е добре своевременно да почистите с вода инцидентно зацапаните места.

Качественото боядисване играе важна роля за модерния вид на вашия интериор.

Шпакловане на гипскартон с готова шпакловъчна смес

Шпакловане на гипскартон с готова шпакловъчна смес

Производителите се стремят да предложат на пазара улесняващи работата материали като елиминират част от подготвителните работи. В случая си спестяваме бъркането на сухата шпакловъчна смес. Готовите смеси могат да бъдат използвани повторно след седмица, месец или повече. Докато сухите смеси, след разбъркване с вода не могат да бъдат съхранявани.

Фугите между отделните гипскартонени плоскости са шпакловани предварително като между двата слоя на шпакловъчната маса се слага стъклофазерна фугопокриваща лента.

Готовата шпакловъчната смес се използва за за тънкослойна предбояджийска подготовка на стари гипсови, варови или вароциментови мазилки, бетон, гипсови или газобетонни блокчета.

Тя създава равна и изключително гладка повърхност. Втвърдява се чрез съхнене, затова времето за работа е обусловено от температурата и влажността на въздуха. След изсъхване се шлайфа с фина шкурка.