Ремонт на детска стая - декорация на стени и лепене на мокет

За стените в двете зони на детската стая е предпочетено съчетанието от интериорна боя и тапети.Стени

Стени

Преди поставянето на крайното покритие обаче всички стени задължително трябва да се грундират. Касите на вратите и прозорците се облепят предварително с предпазна лента, а ако се наложи, трябва да бъдат почистени веднага след грундирането, за да не се повредят повърхностите.
При определяне количеството необходими тапети трябва да се има предвид и големината на шарките – при по-едри фигури е нужно по-голямо количество. Обикновено на всяка ролка има знаци, които показват къде орнаментите се повтарят. Дължината на скроената лента трябва да е с около 3-5 см. повече от височината на стаята.
За успешното поставяне на тапети решаващ е изборът на лепило. Основно правило е колкото по-тежък е тапета, толкова по-гъсто да е лепилото.
В началото на процеса на лепене на тапети >лепене на тапети е добре да се маркира вертикална линия чрез лазерен нивелир, която да се следва при поставянето на лентата на тапета, за да не се допусне изкривяване.
За залепване на декоративния бордюр се използва специално лепило за бордюри. Необходимо е гърба на бордюра да се навлажни с вода. След времето за омекване се нанася лепилото и веднага след това се залепва на избраното място.

Под

Под

В предишното предаване подът в детската стая бе подготвен чрез самонивелираща се замазка за поставяне на мокет. Но преди да бъде залепен, мокетът трябва да се “скрои” спрямо даденостите на помещението и където е необходимо се изреже и подравни. След това се прегъва по средата лепилото се нанася с назъбена маламашка.
След като мокетът бъде окончателно залепен идва ред на финализиращата операция в оформлението на подовата настилка - поставянето на лайсни по периферията му. Залепването им се осъществява най-лесно и бързо с монтажно лепило.

Етажерка

Етажерка

Един от принципите за оформление на интериора е този на контраста. За да се отличи етажерката на фона на стената, е избран по-тъмен цвят. За постигане на прецизен резултат първо се боядисват ъглите с четка, а след това страните на отворите – с валяк.
За да се запази видима структурата на естествения фурнир на рафтовете, но и да се предпази повърхността им от надраскване, е достатъчно да се лакират с полупрозрачен гланцов лак.
След като лакираните повърхности изсъхнат добре, идва ред на залепването на рафтовете към конструкцията от гипсокартон с монтажно лепило.