Топлоизолация с EPS – лепене, дюбелиране, декоративна мазилка

Ще направим топлоизолация от EPS. Как правилно се лепи топлоизолация и как правилно да се дюбелира.Монтаж на топлоизолационни плоскости от полистирен

Монтаж на топлоизолационни плоскости от полистирен

Сухата лепилна смес се разбърква с миксер в кофа с вода, като след дозирането на количеството вода се добавя сухата смес на части. Изчаква се 3-4 мин. сместа да узрее и се разбърква отново. Лепилният разтвор може да бъде използван за закрепване на топлоизолационни плочи както при новостроящи се сгради, така и за стари в процес на саниране. Той има високо сцепление към здрави бетонови основи и мазилки.

Полагането на топлоизолацията започва отдолу нагоре. Разтворът се нанася с мистрия по периферията на плочата на ивици. Това осигурява залепване на плочата по цялата й периферия и възпрепятства движението на въздух под плочите. В средата се нанасят 5 топки лепило.

Плочата се монтира веднага към стената и се притиска с мастар,след което с леки потупвания се вкарва в вертикалната равнина.

Около прозорците плоскостите се се подреждат така, че да не се образува продължение на фугата по ръбовете на прозорците. Това се постига с лепене на цели плоскости, които са с изрязани части, където е ъгъла на прозореца. Така се предпазва от нарушаване повърхностния слой на системата.

Този начин на лепене на плоскостите е задължителен при лепене около всички врати и прозорци.

От вътрешната страна на рамката на прозорците също се залепват плоскости – те са по-тънки и трябва да бъдат покрити от по-дебелите плочи залепени на фасадата.

Плоскостите се разполагат с разминаване между съседните редове, така че съединителните фуги да не съвпадат. Това се отнася и за реденето на плоскостите по външните и вътрешните ъгли на сградата. Те се разминават със застъпване на всеки ред. При наличие на фуги между плочите, те се запълват с тънки ивици, изрязани от самите плочи. След това снадките на плоскостите се шлайфат с ренде или с абразивна маламашка.

Лепене на естествени камъни

Лепене на естествени камъни

За лепене на мозаечните пана се използват гъвкави лепила обогатени с минерални добавки и модификатори. Лепилото се нанася върху основата на гребен. Каменните мозайки се лепят лесно, а ефектът от крайния резултат е неотразим.

Температурната устойчивост на лепилото, което използваме за лепенето на естествения камък е от -30 до +70 градуса Целзии, което го прави изключително подходящо за лепене на плочки на тераси на открито върху така наречените критични основи, включително и интегрирано подово отопление. Комбинацията от цимент, минерални компоненти и полимерни добавки осигурява високата издръжливост на лепилото на атмосферни влияния.

Каменните мозайки, които представляват малки късчета обработен камък, зелепени на мрежа са, подходящи за облицовката на фасади, колони, стени и подове. Размерът им е различен.

Ако се наложи рязане, мозайката е подредена така, че лесно могат да бъдат отрязани ивици с размери 15 и 10 см. Изрязва се мрежата по линиите между отделните парчетата.

Естествените камъни могат да бъдат залепени и с монтажно лепило. Естествено, това е приложимо при по-малки повърхности. Не защото монтажното лепило няма да залепи надеждно камъка, а защото е икономически неизгодно.

Ние ще залепим естествен камък и върху иззиданата част на терасата.

Лепилото се нанася върху едната основа зигзагообразно и след това се притискат двете повърхности.

Монтажното лепило е създадено за употреба както на закрито, така и на открито. То е професионално екстра фиксиращо, неупреново лепило. Силно устойчиво за основна строителна дейност. Слепва отлично дърво, камък, мрамор, гипсови и керамични повърхности, алуминий и др.

За да запазим камъните във вида, в който ги виждате сега и за да можем дълго да се наслаждаваме на неповторимия им вид, те трябва да се импрегнират. Това става веднага след монтирането им.

Импрегнирането на естествените камъни се прави със специални препарати. Те създават постоянен защитен слой, който предпазва камъка от проникване на влага и развитие на мухъл и плесен. Така се запазва дълго време цвета и красотата на каменните настилки.

Капките вода не попиват в структурата на обработения камък а се задържат на повърхността му.

Ако камъкът не е импрегниран то той периодично трябва да се почиства с песъкоструйка, но това е една доста сложна и трудоемка операция. Така че изберете по-простото решение.

Монтаж на парапет

Монтаж на парапет

По правило монтажът на парапетите започва след приключване на облицовъчните работи и полагане на настилките. Стандартният монтаж изисква пробиване на отвори в основата, като това се прави безударно, с диамантени коронки и без риск от счупване на покритието.

За фиксирането на парапетите се използва химически анкер, който гарантира изключителна здравина, независимо от материала, в който се залагат шпилките за краката на парапета.

Парапетът е изработен от модулна алуминиева система. Профилите са оцветени по метода на електрооксидацията с дебелина на покритието до 14 микрона. Основните цветове са: хром, титан, тъмно кафява оксидация, месинг. Възможно е също да се боядисат във всички цветове от каталога RAL, както и в цветове, имитиращи дърво - златен дъб, бук, орех, череша.

Нанасяне на мазилка

Нанасяне на мазилка

След изсъхването на шпакловката, за което са нужни около 48 часа при добри атмосферни условия, може да се премине към нанасянето на последния и завършващ слой на топлоизолационната система – мазилката.

Грундът също е част от цялостната система за фасадна топлоизолация. Той улеснява последващото нанасяне на мазилката,като хомогенизира и подобрява сцеплението й с основата. Нанася се с валяк на равномерен слой.

След нанасянето на грунда, хигроскопичността на основата намалява значително, което предпазва мазилката от бързо изсъхване, а от тук и от нейното напукване.

Сухата фасадна мазилка на циментова основа трябва добре да се разбърка преди да се започне работа. Тя се оцветява в заводски условия, а цветът й се избира по каталог.

Сместа се нанася с маламашка, като е препоръчително за по-добра организация на полагането да работят двама майстори в екип. Първият мазач полага разтвора ръчно с маламашка до 30 минути след изготвянето му. Веднага след полагането, вторият заглажда и структурира мазилката в зависимост от желаната структура чрез хоризонтални, вертикални или кръгови движения с пластмасова пердашка.

Препоръчително е измазването на всяка обособена повърхност да става без прекъсвания.

Полагането на цялата топлоизолационна система трябва да се извършва в сухи условия, при относителна влажност на въздуха под 80% и температура от 5°С до 30°С. Така сцеплението на различните материали е най-добро и се постигат максималните якостни показатели на лепилните разтвори.

Със съвременните декоративни мазилки се постига уникален ефект при ново строителство, ремонт и реставрация на стари сгради.

Интегриране на армиращата мрежа

Интегриране на армиращата мрежа

Преди вграждането на мрежата, ръбовете на фасадата и на рамките около прозорците се укрепват допълнително със специални ъглови профили с вградена армировъчна мрежа. Те се полагат с шпакловъчния разтвор с помощта на стоманена маламашка.

Ъглите около прозорците се нуждаят от допълнително усилване с наклонени парчета стъклофибърна мрежа с размери не по-малки от 35х25 сантиметра. Допълнителното укрепване предотвратява образуването на пукнатини в ъгловите участъци.

След това се започва нанасянето на равномерен слой от лепилния разтвор с назъбена маламашка със зъби до 10 мм, започвайки от горната част на сградата. Нанасяната ивица разтвор трябва да е със ширина около 1 метър и 10 сантиметра.

Предварително нарязаната стъклофибърна мрежа се поставя върху пресния лепилен разтвор и се притиска със стоманена маламашка така, че да попадне приблизително по средата на нанесения разтвор.

Отделните ленти на мрежата се припокриват около 10 сантиметра.

В рамките на следващата операция, прясно нанесения лепилен разтвор с потопена в него стъклофибърна мрежа, се заглажда старателно със стоманена маламашка.

Крайната дебелина на шпакловката трябва да е 2-3 мм.

Дюбелиране

Дюбелиране

След около 24 часа след залепването на стриропорените плоскости се поставят и елементите за механично закрепване. За фиксирането на топлоизолационните плочи от стиропор се използват пластмасовине дюбел пирони за фиксиране върху тухли, или дюбели за бетон.

Дюбелите се вкарват в пробитите за целта отвори на дълбочина 3-4 сантиметра в конструктивния слой на стената при плътни материали(бетон) и на 5-6 сантиметра при материали с кухини - (тухла).

Предварително в топлоизолационните плочи трябва да е издълбан отвор с големина диаметъра на главата на дюбела. Така тя потъва вътре в плочата не пречи и не надига при шпакловането. Дюбелите се разполагат средно по 6-8 броя на квадратен метър.