Лепене на плочки в баня

Преди да залепим плочките в банята, задължително трябва да хидроизолираме. Лепенето на плочките в банята започва от стените и накрая се лепят плочките на пода.Грундиране
Първа стъпка преди залепването на плочките в банята е грундирането. Дълбокопрониквщият грунд заздравява основата, уеднаквява попиваемостта й и повишава сцеплението между различните материали. Нанася с баданарка с кръстосани движения. Грундът изсъхва след около 4 часа и основите са готови за следващите етапи на работа.

Хидроизолация
Хидроизолиращият разтвор е продукт за водоплътно гъвкаво уплътняване под керамични покрития. Той е готов за употреба и се нанася с баданарка. Използва се за защита от проникване на влага на некрайни подови покрития като циментови замазки или бетон.

За осигуряването на добра хидроизолация е необходимо нанасянето на два слоя с дебелина от 1 до 1,5 милиметра. Вторият слой може да се нанасе около 2 часа след нанасянето на първия. А финалното покритие от плочки се полага поне след 16 часа, след като изсъхне добре и вторият слой.

Съединителните фуги в ъглите между стените и пода и вертикалните фуги между стените са най-податливи на проникване на влага, затова те се обработват допълнително със специална хидроизолационна лента. Най напред се намазва повърхността, полага се лентата и след това отново се нанася хидроизолиращия материал. Хидроизолиращата лента е гъвкава, водоплътна и здрава. Тя е устойчива на стареене. Издръжливостта и се подсилва и от начина на полагане – между два слоя от хидроизолиращия разтвор.

Лепене на плочки
Когато се лепят плочки в сравнително малки пространства, каквито са баните, се започва от стените за да се осигури по-спокойна и ефективна работа. В противен случай трябва да се изчака лепилото под подовите плочки да изсухме и едва след това може да се започне работа.

Лепилото се смесва с вода в подходящ съд и се разбърква до получаването на хомогенна смес без бучки. Сместа се оставя да узрее 5 минути, след което се разбърква отново. Нанася се с подходяща назъбена маламашка. Големината на зъбите се определя според големината на плочките.

Плочката се притиска плътно и се намества, за да се разпредели сместа по повърхността ?. Всички плочки трябва да са на еднакво разстояние една от друга и да са равни. Еднаквият размер на фугите се контролира чрез така наречените “кръстчета”. Желателно е зоната, върху която се полагат плочки да не е по-голяма от един и половина кв.м. Така по-лесно се откриват и поправят евентуални грешки и неравности.

Фугиране и нанасяне на санитарен силикон
За фугите в банята се използва гъвкава аквастатична фугираща смес. Благодарение на хидрофобният ефект водните капки се задържат върху повърхността и не попиват в структурата на фугата. Така се предотвратява развитието на микроорганизми и фугите остават чисти.Фугиращата смес се разбърква в чиста вода.

Фугите между плочките се почистват добре и се навлажняват преди нанасянето на сместа. Използва се гумирана маламашка за по-равномерно разпределение навътре във фугите.

Първо се фугират плочките на стената. Оформят се с гъбирана маламашка, сухият слой се отстранява с мек парцал. Върху готовите и фугирани плочки може да се стъпва след 9 часа, но пълният хидрофобен ефект на аквастатичната фуга се постига след около 5 дни, като не е препоръчително използването на помещението през това време.

Във всички разширителни и съединителни фуги се нанася санитарен силикон, който допълнително предпазва от появата на мухъл и плесени. Той е влагоустойчив, еластичен и не променя цвета си. Има отлично сцепление към повечето материали. Освен в ъглите на стените, силикон се полага и навсякъде около санитарното оборудване – там където се осъществява връзката със стените и пода.

Силиконът се нанася със специален пистолет за силикон. Върха на флакона се отрязва косо – на около 45 градуса в зависимост от ширината на фугата. При по-широка фуга, накрайникът се отрязва по-надолу за да се осигури по-равномерно изтичане на сместа и по-лесно запълване на фугата. После се поставя в пистолета и се полага плътно във фугата. След нанасянето се напръсква със сапунена вода и се заглажда с подходящ инструмент.

Препоръчва се при по-широка фуга дълбочината на запълване да е по-голяма, като минималната трябва да е поне 2 мм. Силиконовата повърхност няма да лепне след около 15 минути. Инструменти и зацапани повърхности могат да се почистят с бял спирт, преди материалът да се е втвърдил напълно.