Полагане на плочки над кухненски шкафове

Над кухненските шкафове ще залепим плочки с размер 10х10см. Заради награяването от котлоните е препоръчително да се използва гъвкава фугираща смес, която да обира температурните разширения.Преди полагането на плочките е добре стената да се грундира. Грундът заздравява основата и я подготвя за работа, като намалява попиваемостта, фиксира прахообразните частици и подобрява сцеплението между различните материали. Работата може да продължи, когато грундът е изсъхнал.

В повечето случаи стенните плочки за кухня са с размер 10х10. За по-лесното им лепене те са фиксирани по 6 броя заедно. Лепилото се нанася плътно с назъбена маламашка. За плочките в кухнята ще използваме маламашка с най-малкия размер на зъбите от 4 мм, защото плочките са малки. Плочката се нивелира и се притиска към основата.

Плочките над печката ще са подложени на нагряване от котлоните и за да се избегне напукване напукването на фугите, е препоръчително те да се фугират с гъвкава фугираща смес. Фугата се разбърква с необходимото количество вода до получаване на хомогенна смес. Нанася се с гумирана маламашка. След около 15–20 минути се забърсва с гъбирана маламашка . Около 1 час след това плочките се почистват фино с обикновена влажна гъба. Сухият слой се отстранява по-късно с мек сух парцал.