Има и редица други проблеми и то не маловажни,но тези конкретно се набиват постоянно на очи.
Искам да споделя с Вас скромния си житейски/на 38-ем години съм/и скромен професионален опит./3-ри години като квалифициран монтажник на структорни и вентилирани фасади и 8-ем години като професионален монтажник в сухото строителство,6-ст от които като собственик,управител,ръководител и монтажник във ф-ма за сухо строителство./Зад гърба си имам вече 10-ки обекти и основното правило което спазвам и налагам като стил на работа е постоянното образоване и квалифициране както на колегите с които работя,така и на самия мен.
В системите на сухото строителство и на строителството въобще излизат все нови и нови неща и човек щом твърди за себе си,че е професионалист в областа си трябва да е в крак с тях.Това е скромното ми мнение.
По тази причина постоянно се интересувам за нови продукти и концепции които излизат в сферата на дейноста ни,а именно екстериорно и интериорно приложение на системите за сухо строителство и тяхното прилагане.
И понеже ми "омръзна да пиша 1-но и също в различните теми,пускам тази за да обобщя в общи линии проблемите и причините за тях/според моя опит и поглед/.Нека не звучи нескромно.
В общи линии причините са няколко.
1-ва Непознаване/немърливост от страна на "специалистите извършващи конкретните дейности.За никого не е тайна,че всеки 2-ри се пише някакъв "майстор",защото виждате ли в строителството има пари.Да има и в брането на тютюн или домати има пари.Започнах тази професия във време когато инструментите и оборудването бяха сравнително скъпи и не се намираха във всеки магазин.Но всичкото това оборудване е продължение на човешката ръка и ако човек няма желание и сърце за професията си,то и най-скъпите машини и технологии се обезмислят.
Да никой не се е родил с инструмент в ръка,от там идва и другата причина.Човек придобива опит и умения с времето и когато даден работодател се интересува само и основно от собствената си печалба,а не от квалификацията и реализирането на специалистите които работят в неговата фирма,то тогава нещата не отиват на добре.После идва и самочувствието на някои момчета които поработили за такъв работодател вече различават UD от CD профил и умеят да държат винтовера като мотика,решават,че са достатъчно квалифицирани и хукват да "вадят" големите пари.
И така част от порочния кръг е създаден и готов да действа.Единици са фирмите които отдилят влеме и внимание за квалифицирането на своите работници и адекватното им заплащане.
След това идва недостатъчното познаване на техническите параметри,регламента и нормите за строително-монтажни работи.Колко са работещите в строителни фирми са чували за стандарт и нормативи /като БДС например,а той е с доста високи критерии/за конкретната дейност която извършват и ги спазват.Веднага някой ще каже,че съм паднал от Марс,не българин съм и живея и работя в България.
И на края,но не на последно място занижения или липсващ контрол както отстрана на самите фирми,тана и от страна на инвеститора,за строителен надзор да не говорим,че ме напушва смях като помисля за тази служба.
И понеже в този форум не сме крупни бизнесмени,инвеститори и прочие.А най-обикновени честни потребители да говорим за проблемите на обикновения човек и неговите необикновени приключения когато чуе мръсното изречение:Да ти дойдат майстори в къщи

Нека всеки свободно си излее душата като сподели проблеми,идеи и перипетии през които е преминал докато "НЕгово Величество Майстора" е газил с тежките си обувки не само по персииския килим,но и по изтерзаната му душичка.
Позволявам си да постна тази тема за да може тук да излеем мъката и да не "спамим" в другите теми на форума.
Моите лични адмирации към предаването и форума.

Преди да си късате "майсторските"тапии,1-во ги заслужете