Шпакловка върху стара мазилка?

Споделете своя опит с ремонтите, преустройствата и декорацията на жилището

Потребителски аватар
MichaelG
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: чет дек 07, 2017 1:32 pm

Шпакловка върху стара мазилка?

Мнение от MichaelG » чет дек 07, 2017 1:40 pm

Здравейте,

предстои ми да реша дали да шпакловам стените на апартамент (стара мазилка). По стените имаше тапети (3 слоя), свалих ги. Стените са сравнително равни, на места само се изрони леко с вдлъбнатини до 3-4мм.
Та въпроса ми е трябва ли да шпакловам нацяло стените или може да мина само със шпакловка на места колкото да закърпя леките дупки които са се отворили.
Ако реша да шпакловам добра идея ли е шпакловката да бъде само 3-4мм върху старата мазилка или трябва да е с по дебел слой, при положение че стените са гладки с леки дупчици на места и каква шпакловка ще ми препоръчате за начинанието?

Потребителски аватар
palio
любител
Мнения: 174
Регистриран: чет яну 31, 2008 9:03 pm

Re: Шпакловка върху стара мазилка?

Мнение от palio » чет юли 25, 2019 10:53 am

Шпакловка 3-4мм си е доста дебело. В зависимост от шпакловката, която ще ползваш си пише за какви дебелини е.
Например Баумит имат ФиноБело и ФиноГранде за различни дебелини.

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 649
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Re: Шпакловка върху стара мазилка?

Мнение от tmilanov » чет юли 25, 2019 8:55 pm

Имам горчивия опит от "едно време", когато като млад любител в строителните дейности си изпатих от шпакловане върху стени облепвани с тапети. Нещо важно което трябва да направите е да измиете стените от тапетното лепило, защото има вероятност шпакловката да се подкожуши и след кратко време да започне да пада. Може и да има нови технологии, но с тях не съм запознат.

Потребителски аватар
Luna
напреднал
Мнения: 226
Регистриран: нед дек 14, 2008 10:35 am

Re: Шпакловка върху стара мазилка?

Мнение от Luna » пет авг 02, 2019 10:30 am

И аз имах такъв случай като tmilanov само че беше шпакловка върху недобре измита стена с винервайс или нещо подобно. Надуха се балони още на другия ден. Нищо че бях грундирал. Та се наложи да свалям цялата нова шпаковка от стените. И после пак всичко отново. Не случайно фирмите, дето предлагат тези материлаи си говорят за сцепление между различните слоеве.
Така, че следвай съвета на колегата.

Потребителски аватар
Bashmaistorabace
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: съб дек 21, 2019 4:05 pm

Re: Шпакловка върху стара мазилка?

Мнение от Bashmaistorabace » съб дек 21, 2019 4:33 pm

Здравеите,искам да ви питам за апартамент 70 та година. Махнахме тапатите със намокряне и като се навлажни стената някои от стените станаха като паижина от пукнатини,тоест само тогава си проличаха като се намокри стената,та въпроса ми е дали мога да грундирам със бетон контакт, да сложа мрежа за изолация , да шпакловам или трябва да се изрови цялата мазилка.Мисля че мазилката е може би цимент със вар не сам сигурен.Сива е на цвят и мрежата каква да бъде? Пвц за изолация или стъклофазерна благодаря! :beerchug:

Отговори