Охлаждащ колекторен прозорец с течност - иновация

Монтиране,изолиране, видове дограми

Потребителски аватар
Веселушко
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: вт юли 09, 2019 2:30 pm

Охлаждащ колекторен прозорец с течност - иновация

Мнение от Веселушко » вт юли 09, 2019 2:33 pm

Здравейте!
Имам идея да си направя прозрачно пано за прозорец, пълно с течност (може и вода или незамръзваща друга течност), което да се монтира отвътре на прозореца (където има фиксирани стъклопакети) и да абсорбира прекомерната топлина от слънцето през горещите летни дни, като едновременно затоплената в него течност се подава в съд за вода (бойлер със серпентина). Все още обмислям дали е по-добре да бъде монтирано отвън или отвътре на прозореца. Имам остъклена тераса, която е с южно изложение и през лятото на нея става много горещо, въпреки тройния ми стъклопакет. Искам да създам прозрачна преграда за инфрачервените лъчи на слънцето, която едновременно ще ги спира (абсорбира) и едновременно няма да ме лишава от естествената слънчева светлина и няма да ми затъмнява терасата и стаята, както ще стане ако сложа например щори или завеси. Също така искам ако е възможно да оползотворя тази налична слънчева инфрачервена топлинна енергия и да я използвам.

Идеята ми е за фиксирана към прозореца конструкция от прозрачен поликарбонат (с дебелина минимум 10 мм или повече), който има фабрично оформени канали, подобно на артерии, като така по тях насочено ще може да протича течността. Каналите ще бъдат ориентирани вертикално. В горния и долния край течността ще бъде събирана от общ канал или тръба. В единия край на панела по маркучи с помощта на малка помпа, течността ще бъде отвеждана към бойлера или друг съд, а в другия край охладената вече течност ще бъде вкарвана обратно в панела. Така ще се получи циркулация на водата, като при по-високи обороти на помпата течността ще циркулира по-бързо и ще охлажда панела, а при по-ниски обороти (или с пауза на работата на помпата) течността ще се задържа повече време и ще може да се затопля повече от слънцето. Панела ще е полезен и през зимата, защото ще е допълнителна топлоизолация и ще възпрепятства образуването на конденз по вътрешното стъкло.

Каква помпа ми е необходима? Горния край на прозорците ми е на 2.50 м височина... Засега става дума за два фикса с размери Ш-80 см на В-160 см. По-късно мога да прибавя към системата и фикс с Ш-120 см на В-160 см. Дали ще има някакъв ефект? Имате ли още някакви съвети по конструкцията? Някой от вас правил ли е подобно нещо? Чували ли сте за нещо такова някъде?
Ще ви бъда признателен за всеки ценен съвет, информация или помощ.
Предварително благодаря на всички за помощта!
Поздрави!

Отговори