isb написа:Здравейте ще ви бъда благодарен ако ми дадете съвет смятам тази есен да правя топлоизолация на къщата ми тя е измазана като мазилката не е много едра смятам аз да си правя изолацията сам дайте ми съвет как да полагам лепилото на гребен или на топки необходимо ли е преди да започна да лепя изолацията да правя нещо върху мазилката да я обработвам с нещо да я мия или нещо подобно.Старата мазилка е доста здрава и няма пукнатини и наранявания.Освен това къщата до средана на първият етаж е градена от камък и отам нагоре тръгва тухла кажете ми как да процедирам в този участък с дюбелите защото смятам че няма да мога да ги поставя до това ниво.При лепенето и шпакловката по добре ли е ако лепилото и шпакловъчната смес имат фибри в тях.С какъв гребен да се нанася шпакловката чел съм че е добре да се нанесе с 0,8 да се постави отгоре мрежата и след сова да се шпаклова и заглади.Решил съм че гребена с който ще нанасям лепилото ще е 1 см .Отговарят ли реално нормите за нанасяне на лепило и шпакловка който се дават от производителя 3-5кг.на квадрат за лепене и 5кг на квадрот за шпакловка за да си направя правилно сметката къщата грубо е 200 кв.м
На въпроса за предварителната обработка отговора е да:Има дълбокопронИкващи грундове/Да не се бърка със Бетонконтакт или Боро контакт те са със съвсем друго приложение макар,че масово се ползват за какво ли не.

/В какво се състои същноста на дълбокопроникващия груд:Заздравява и уеднаквява повърхноста върху която ще поставяте топлоизолацията!И аз лично бИх Ви препоръчал не,използваните от колегите по-горе продукти на водещите марки BASF,WEBER,CERESIT и прочие,а 1-ин чисто български продукт:АРТЕФИКС!!!Произвежда се от 1-на малка БГ фирма в района на "Красно село",има го в търговската мрежа и е с добро съотношение качество/цена.Цената е около 4.80лв/литър като съотношението на разреждане е до 1-4 с чиста чешмяна вода.Аз лично препоръчвам съотношение 1-3.По въпроса за поставянето на самата топлоизолация:Ако след проверка с либела и мастар установите,че стените и мазилката са задоволително "прави" за самия Вас,то няма по-добър вариант от това да положите лепителната смес с маламашкаVТака сместа ще бъде положена равномерно по цялата плоскост.
1-ин съвет за "дюбелирането":Освен,че се извършва 24-ри часа след монтажа на топлоизолацията за да може адхезията да приключи изцяло и лепилото да добие якоста си,поставянето на самите дюбели си има монтажна схема която повечето колеги от незнание/немърливост не спазват-Винаги дюбелите се поставят по 3бр в дългата част така,че да захапват и съседната проскосткато в ъглите се получава 1-ин дюбел на 4-те съседни плоскости и 2-ва дюбела в средата.Дори когато лепилото не може да бъде поставено на "гребен"не се поставя на топки,"кюфтета"и др.съществителни,на плътни ивици по цЯлата периферия на листа и 2-ве мистрии материал разпределени в средата.Колегите по-горе веднага ще репликирет и за това бързам да отговоря и на тях:Скъпи "колеги" "топки" на няколко места слагате от икономия за да се включим в някаква цена,а всички знаем,че това е майка на мизерията.Въпросния човек желае да свърши всичко сам,на собствения си дом така,че нека го направи както трябва

Относно разходните норми:Всяка уважаваща себе си фирма описва на опаковките си приблизителната разходна норма,като подчертава,че тя е достигната при средно оптимални условия и е приблизителна!Това означава,че:От стена до стена,но и от ръка до ръка разлика има.Не зная колко добре боравите с маламашката и мистрията

Не се презапаСявайте с огромни количества.Винаги може да довземете торба или бака допълнително.Относно едрината на гребена:Дори в предаването чиито форум посещаваме показа преди време правилната технология и по тази тема/за което го следя и уважавам/шпакловката се нанася с "гребен" добре е да е 10мм и мрежата се пОлага като с маламашката се притиска за да "потъне",/а не както е масовата практика шпаклова се "гладко" и 2-ма се "борят" с армиращата мрижа,после се "тегли още 1-на ръка и готово,другото ще го "оправи" мазилката"/заглаждатЕ добре е със широка 400мм маламашка,изчаквате да дръпне и полагате 2-ия слой вече "фина" шпакловка.След като окончателно изсъхне/няколко дни взависимост от времето/полагате грунд/според това дали покритието ще е някаква мазилка или фасадна боя/грундовете се продават в същите магазини които продават и покритията и продавач-консултанта ще Ви упъти,а и на повечето опаковки пише какъв да бъде той.Относно дюбелите не разбрах какъв е проблема за поставянето/достигането им.Ако съм разбрал правилно имате предвид,че е височина 2-ри етаж.Тогава можете да наемете монтажно скеле или гюрюстЕ/това е алуминиево разглобяемо скеле/цените не са космически и включват и доставка на място и сглобяване.За такива височини като Вашата препоръчвам 2-ия вид скеле,защото можете да си го сглобите сам и да спестите средства както и,че е лесно преносимо.Спазвайте технологиите и регламента за монтаж и ще получите 1-ин чудесен и дълготраен ефект.Надявам се да съм Ви бил полезен.
Успех.
Преди да си късате "майсторските" тапии,1-во ги заслужете

“Never argue with an idiots . They will only bring you down to their level and beat you with experience.”