РЗП на груб строеж

Изолации, мазилки, цокли, декорации

Потребителски аватар
miroslav_bojkov1
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: вт фев 12, 2013 11:55 pm

РЗП на груб строеж

Мнение от miroslav_bojkov1 » вт фев 12, 2013 11:58 pm

Имам един такъв въпрос. Предстои ми изграждане на малък семеен хотел в Пловдивско, и реалния строеж ще започне тази пролет. В момента уточняваме цените за труд с една фирма, понеже материалите ще ги доставям аз, и възникна следния казус. Понеже човека ми дава цена на РЗП за труд, която е 30 лв/м2 в тях влиза арматура, кофраж, бетон, и зидария, идва логичния въпрос какво точно разбираме под РЗП? Прилагам импровизиран чертеж, за да стане ясно за какво говорим. Ще си позволя малък цитат от ЗУТ:

"18. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) "Разгъната застроена площ" е сборът от застроените площи на всички етажи на основното и допълващото застрояване на и над терена. В разгънатата застроена площ се включват и застроените площи в подпокривното пространство на сградите. В застроената площ на надземните етажи се включва цялата площ на балконите, лоджиите и терасите."

"15. (изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) "Застроена площ" е площта, ограничена от външните очертания на ограждащите стени на първия надземен етаж или на полуподземния етаж, включително площта на проветрителните шахти и проходите в тези очертания. В застроената площ на приземно ниво не се включват тераси, външни стълби и стълбищни площадки, рампи, гаражи и други елементи с височина до 1,2 м от средното ниво на прилежащия терен."

От ЗУТ разбирам, че мазетата не влизат в РЗП-то, а фирмата ми иска цена на м2 и за най-долната плоча 110 м2. Така правейки аритметиката получавам 615x30=18450 лв, вместо 15150 лв. Така, че се чудех имат ли право да ми искат тези допълнителни 3300 лв и ако отговорът е да, то тогава понятието РЗП на м2 не е ли малко размито и неточно? Извинявам се за лаишкия въпрос, просто ще ми бъде интересно да чуя и друго мнение по случая.


Изображение

Отговори