ЗИДАРИЯ-КАК,С КАКВО ДА ЗИДАМ

Изолации, мазилки, цокли, декорации

Потребителски аватар
rejoice
начинаещ
Мнения: 5
Регистриран: нед сеп 28, 2008 1:31 am

ЗИДАРИЯ-КАК,С КАКВО ДА ЗИДАМ

Мнение от rejoice » нед фев 22, 2009 10:55 am

:help: Предстои ми да започвам стреж.Търся съвети как се зида,тънкости в зидарията и всякакви напътсвия.Включително и с какви тухли,цени?
Благодаря предварително на всички! :help:

Потребителски аватар
bateto
любител
Мнения: 100
Регистриран: пет юли 04, 2008 4:37 pm

Мнение от bateto » пон фев 23, 2009 10:20 am

Колега, въпроса ти е малко: "Искам да си купя кола - каква да си взема? :lol: :lol: :lol: - и Москвича и Мерцедеса ще те закарат до някъде - въпроса е с как и на каква цена и бъбреци :mhihi:
Сподели какво търсиш - цена или качество, вила или за постоянно живеене, някакви предпочитания, сам ли ще строиш. Не вярвам да си съвсем "бос" на тема строителни материали!
Иначе тук ще получиш правилните отговори само ако зададеш правилно (целенасочено) въпроса ::-k:

Потребителски аватар
rejoice
начинаещ
Мнения: 5
Регистриран: нед сеп 28, 2008 1:31 am

Мнение от rejoice » пон фев 23, 2009 10:55 am

Смятам сам да си зидам.Спрял съм се на тухли четворки(гръцки).Имам изградена Бетонната конструкция и сега трябва да направя зидарията.Но до сега не съм зидал и търся съвети как точно става.Как да подведа първия ред,Какво е съотношението на варожия разтвор с цимента.И други тънкости.Благодаря.

Потребителски аватар
bateto
любител
Мнения: 100
Регистриран: пет юли 04, 2008 4:37 pm

Мнение от bateto » ср фев 25, 2009 3:44 pm

Колега, мисля, че правиш грешка:
- ако търсиш евтино решение за керамична тухла, то по-добре си вземи българска тухла, а не тези гръцки вестници. Да вярно, малко е по-крива и неугледна от гръцката :mhihi: , но поне като стане време да дюбелираш изолацията или да правиш инсталации, или да закачаш нещо на готовата стена ще си спокоен, че няма да се разпадне тухлата :[-X:
- ако пък търсиш качествена керамика: ask google :lol:
Иначе малко препоръки за зидане:
Зидането се извършва при температури на въздуха над +5oC. Зидарии не се изпълняват върху замръзнала основа. Зидария с все още неизсъхнал разтвор се предпазва от измръзване. При температури около +5oC е необходимо иззиждането на всеки следващ ред трябва да е съобразено с по-бавното свързване на разтвора. Не е препоръчително да се използват противозамръзващи добавки за разтвори, а готови разтвори приготвени в заводски условия.
1.Нивелиране на основата за първи ред:
Преди започване на зидането се определя най-високата точка на основата. Съгласно това и плана на зидарията се прави изравнително легло с мин. дебелина 1 cm, мерено от най-високата точка. Леглото трябва да е с широчината на зидарията; При опасност от капилярно покачване на вода от основите да се положи подходяща хидроизолация между изравнителния слой и основата.
2.Иззиждане на първи ред:
Да се изчака набирането на якост на подравнителното легло. Започва се с блоковете в ъглите, между които се опъва зидарски шнур за гарантиране праволинейността на стената. Подравняването и нивелирането на керамичните блокове в реда става само с гумен чук. Не бива да се използва метален чук.
3.Разместване на блоковете за втория ред:
Иззиждането на редовете от керамични блокове по височина става с на зидарските тела (т.нар. зидарска превръзка) на минимум 1/3 от дължината на блока.
4.Привързване към носещата конструкция:
Не носещите стени се свързват с конструкцията посредством еластични връзки (арматурни пръчки min ∅8) в хоризонталната фуга на всеки два реда зидария.
5.Инструменти:
За качественото рязане на блоковете, както и за изрязване на канали и отвори е препоръчително да се използват само специализирани фрези и електрически триони с пригодени за целта дискове/ножове за мокро/сухо рязане на керамика.
Успех и знай, че по добре ремонт за цял живот, отколкоте цял живот ремонти! :\:D/:

Потребителски аватар
rejoice
начинаещ
Мнения: 5
Регистриран: нед сеп 28, 2008 1:31 am

Мнение от rejoice » ср фев 25, 2009 7:28 pm

Благодаря много!
Много пълна и полезна информация. :applause: :applause: :applause:

Потребителски аватар
teneva66
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: чет май 20, 2010 2:53 pm

Мнение от teneva66 » чет май 20, 2010 3:05 pm

bateto написа: При опасност от капилярно покачване на вода от основите да се положи подходяща хидроизолация между изравнителния слой и основата.
! :\:D/:
Хванах се за това изречение,защото наскоро "майстори" ми иззидаха терасата с газобетон 10 см. За основа положиха стериопор около 1 см дебелина.Обясниха ми че така изравнявали основата ,а и това поемало вибрациите.Все още обаче си мисля че това решение е лишено от логика и дори се страхувам да не ми падне стената.
Ще се радвам да получа някакво обяснение,ако вообще има такова.

Потребителски аватар
bateto
любител
Мнения: 100
Регистриран: пет юли 04, 2008 4:37 pm

Мнение от bateto » съб май 22, 2010 8:14 pm

Пълни "майстори", наистина! :evil:
Първия ред според правилата се полага върху циментопясъчен разтвор, с който се изравнява плочата и нивелира първия ред.
Досега подобна глупост не бях чувал :oops:
Понякога се слага стиропор (най-добре пяна) след последния ред, за да обере провисването на плочата - иначе доста пукнатини :mhihi:
Смятам, че няма да ти падне зида, особено ако е заклинен добре и анкериран към съседната конструкция, но с тези 10см дебелина, ако смяташ и да топлиш това помещение очаквам зимата да пуснеш тема за конденза ::-k:

Отговори