Конденз на ламаринен покрив

Изолации,покрития, водоотичане

Потребителски аватар
electronics_guru
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: пон яну 12, 2015 3:55 pm

Конденз на ламаринен покрив

Мнение от electronics_guru » пон яну 12, 2015 4:08 pm

Здравейте,
имам дървена конструкция с тънка ламарина, която дори с абсолютно отворено и проветриво подпокривно пространсвто когато натрупа сняг отгоре и пекне слънце отдолу се получава това (виж снимката)

Посоките в които мисля са 2 - да налепя с пяна и стиропор 3-4см, успоредно на гредите, прерпендикулярно на дъските, като така може би ще се получи луфт между стиропора и ламараната - около 1.8см, колкото са дъските.

Другия вариант е да лепя нещо високо колкото дъските, перпендикуларно на гредите над тях, успоредно на дъските като така ще залепне по-добре за ламарината.

Какво ви е мнението, дали при първия вариант (който е по-лесен за изпълнение) луфтът ще има проблем и дали над стиропора отново ще прави конденз?

Мерси!
Изображение

Потребителски аватар
Luna
напреднал
Мнения: 226
Регистриран: нед дек 14, 2008 10:35 am

Мнение от Luna » пон яну 12, 2015 5:36 pm

Ако има вентилация между изолацията, която ще сложиш и ламарината, може би няма да има конденз, т.е. ако въздухът може да се движи отдолу под ламарината посока от улуците към билото. На принципа на вентиларан покрив. Но аз бих сложил първо фолио и след това изолация - за по-сигурно.

Потребителски аватар
nanko
начинаещ
Мнения: 16
Регистриран: пон юни 07, 2010 12:03 pm

Мнение от nanko » вт яну 13, 2015 8:41 pm

При тази ситуация каквото и да сложиш винаги ще има влага, което ще доведе до изгниване на дъските и ръжда на ламарината. Предполагам, че по проект не е така?!?

Ако търсиш да закрепиш положението (до време) всяко пълнене с някакъв вид изолация ще свърши работа.

Ако търсиш сериозно решение което да издържи повече време (както аз бих постъпил), то има 2 варианта за който се сещам. Можеш да смениш ламарината с такава която е с пълнеж или да ползваш друга алтернатива (но тук вече много зависи какъв в покрива, какъв е наклона и прочие). И втория вариант е да сложиш някакви повдигачи м/у дървената и металната част и да запълниш всичко с пяна от ламарината надолу до нивото на дъските, а за самите дъски (без да остава разстояние до пяната) да залепиш стиропор.
Оксидни пигменти, Хидроизолация - 08 93 93 999 7

Потребителски аватар
ANGELI
любител
Мнения: 71
Регистриран: съб авг 07, 2010 7:23 pm

Ремонт на покриви - София

Мнение от ANGELI » ср яну 28, 2015 7:40 pm

Единственият вариант е като изсъхне да я нацикте с пяна друг вариант няма вече е направено и става кофти ако тръгнете да го поправяте както си трябва. Нацикайте пяната и пробваите,мисля,че,ще стане.
Ремонт на покриви
http://angel-stroi.com

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 630
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » нед авг 09, 2015 12:21 am

И тримата колеги са Ви отговорили (всеки по своему) правилно.
Ефекта (или дефекта) за получаването на конденз по ламарината е същия, както при ползването на хладилника - разлика в температурата на ламарината. От горната страна, когато е паднал снега температурата е под нулата, а отдолу, колкото и да е малка разликата, температурата е над нулата.
Лично моето мнение е, че варианта с лепене на стиропор ще е възможно най-евтин. Трябва да знаете обаче, че изолацията трябва да бъде залепена възможно най-плътно, защото там, където остане въздушна възглавница, пак ще се получи разлика в температурата и отново ще има конденз по ламарината, като този път водата ще си проправи път на непредполагаемо място, и тогава даже може да се образува теч, вследствие на концентрациата на водата на едно място.
Лепенето на стиропор-а трябва да го направите както фаянсаджиите лепят плочки - на гребен, и колкото се може по-плътно.

Отговори