Кипариси - нужда от съвет

Озеленяване, водни площи, огради, осветление, градинска мебел, декоративни елементи

Потребителски аватар
isvalev
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: ср юни 20, 2018 1:14 pm

Кипариси - нужда от съвет

Мнение от isvalev » ср юни 20, 2018 1:16 pm

Здравейте,

В градината ми имам 3 идентични, много големи кипариса (в момента гонят височина 30 м) на около над 60 г възраст и по-всичко личи, че ще продължават да растат. Тъй като дърветата са много големи и имат нужда от поддръжка, имам нужда от следните съвети:

1. Как да се подрежат така, че да им се намали височина без да се увредят? Т.е. каква височина от стъблото към върха би могла да се отреже, така че да не се прецака самото дърво? Или само страничните клони могат да се отрязват/подрязват? Очевидно е, че предвид големината на дърета за тази цел ще трябва да се наема вишка и т.н.

2. Единият кипарис (този на най-близък план на снимка 3, най-десният) е тръгнал да се накланя леко към къщата - има ли опасност да я подпре или падне върху нея или просто гони светлината на южното изложение? И също как да се подреже така че да се намали този факт?

3. Същият този кипарис подпира и накланя напред оградата на двора и има ли как да се ограничи това бутане, т.е. може ли да се изкопае и да се подрежат част от корените без да се увреди дървото или да се сложи нещо, което да отклони посоката на растежа им?

4. Може ли по външния им вид (от снимките) да се отгатне какъв точно вид са кипарисите?


Изображение

Изображение

Изображение

Благодаря предварително!

Поздрави,
Иван

Отговори