Ако някой знае, да помогне. По какви критерии се избира дебелината на гипс-картона за окачен таван.

Майстор Слави спокойно можеш да си скъсаш майсторското.maistor Slavi написа:Минималната дебелина на гипс-картона за окачен таван е 12.5мм, защото ако се монтира 9мм,след време, под действието на влагата той провисва.
А ти направо изби рибата пич.Гипскартонени плоскости 9.5мм се произвеждат само за нашия регион.Таванни обшивки и окачени тавани се изработват от 2-ва!!! слоя минимум по 12.5мм,но това в белите държави от които идва технологията.6мм плоскости се произвеждат а и внасят в БГ вече от години и се използват основно и единственно за изработката на "огънати фигури" а не за основна облицовка на тавани!!!Но както и да е.Та на въпроса с каква дебелина на плоскоста да си направим тавана в къщи.1-во много е важна конструкцията,масово се говори за двойно и единична скара.Скарата винаги си е двойна,просто е на две или едно ниво.Много рядко да намериш някой да ти я направи на едно ниво в апартамента/проблема с двете нива там е,че ти отнема още 27мм от височината/Та в какво се състой същноста.1-во много малко "майстори" са обучавани за това,обикновенно им казват ето ти профилите "стъпката" е 500мм м/у осово отстояние оправяй сеdragomanov написа:Майстор Слави спокойно можеш да си скъсаш майсторското.maistor Slavi написа:Минималната дебелина на гипс-картона за окачен таван е 12.5мм, защото ако се монтира 9мм,след време, под действието на влагата той провисва.
12,5 картон е за стени.9,5 , а не 9мм е за тавани.Просто 9 няма.
А бях чул,но незнам дали вече е пуснат в производство 6мм картон (Ст.Загора)
И още нещо:Тавани които съм правил преди 5-6 години все още са прави като косъм
Здравей,VRSgrupEOOD написа:съгласен съм с доста от написаното само не мога да разбера какви са тия глупости 12-ка за стени 9-ка за тавани ем добре незнаех но по темата и с двата вида се правят тавани като разликата е в разстоянието между профилите при 12-ката CD-профилите се поставят на 500мм а при 9-ката са на 400,
Здравей,bardy_1 написа:искам да попитам защо да не "закопчвам" носещия профил от едната страна