Ужасен мухал

Материали, разновидности,начин на полагане

Потребителски аватар
Esperih
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: съб сеп 07, 2013 11:42 pm

Ужасен мухал

Мнение от Esperih » съб сеп 07, 2013 11:58 pm

Преди година си купихме панелен апартамент и зимата по едната стена, която е външна изби страхотен мухал.Мисля, че е защото там сме през повечето време и образуваме влага. Предполагам, че с външна изолация проблема ще се реши, но стената е на противоземетръсната фуга и няма няма как да стане. Ако изолирам отвътре с каменна вата и гипсо картон ще се оправят ли нещата? Моля посъветвайте ме какво да направя. Предварително в благодаря.

Потребителски аватар
gogitko
начинаещ
Мнения: 45
Регистриран: пет юли 19, 2013 3:55 pm

Мнение от gogitko » пон сеп 09, 2013 8:26 pm

Това ти е единственото решение.Каменна вата, пароизолация и гипскартон.Редовно проветряване през зимата няколко пъти за по 5 мин,не трябва да има и растения,да не се сушат дрехи в тези стай и по възможност един влагоабсорботор.

Потребителски аватар
maistor_m
начинаещ
Мнения: 21
Регистриран: пет дек 28, 2012 1:27 pm

Мнение от maistor_m » ср сеп 11, 2013 5:05 pm

Здравейте!
С оглед на написаното от Вас бихме Ви посъветвали следното:
1. Установете какъв е източника на влага. Ако става въпрос за теч, проверете дали нямате някакви пукнатини между панелите, през които влагата навлиза в жилището Ви. Също така е възможно тя да прониква от споменатата от Вас противоземетръсна фуга. Ако източникът на влага не е от теч, то тогава най-вероятно през противоземетръсната фуга стената Ви изстива (този процес се усилва и от факта, че много често през тези фуги става голямо течение, което допълнително понижава температурата на стената) и това води до кондензиране на влага от вътрешната страна на стената.
2. Проверете възможността за коректно уплътняване на фугата, така че да не преминава въздух и вода през нея (това много зависи от нейната ширината). Ако тя не е прекалено голяма можете да я уплътните със специални за целта материали – битумна самозалепваща лента; запълване с полиуретанов или друг уплътнител, които обаче задължително трябва да запазят еластичността и подвижността на фугата.
3. Полагането на вътрешна топлоизолация, както правилно казва Gogitko ще намали възможността за конденз поради факта, че стената ще бъде топлоизолирана и няма да изстива толкова много. Единственото нещо, което бихме коригирали в неговото предложение е употребата на EPS (стиропор) вместо каменна вата. Защо и за какви проблеми може да бъде предпоставка поставянето на вътрешна топлоизолация – можете да прочетете в тази статия: http://marisanbg.com/bg/kakvo-tryabva-da-znaem-za-vatreshnata-toploizolatsiya/page/451/tipid/136#.UjAWHX-3SW8

Потребителски аватар
nikolovvd
любител
Мнения: 53
Регистриран: ср авг 28, 2013 3:55 pm

Мнение от nikolovvd » чет сеп 12, 2013 3:09 pm

Много е важно да се установи източникът на влага.
Като начало вземете един влагомер, за да сте сигурни, че влагата се образува от конденз, а не от теч. При 50-60% влажност и температура 22-24 градуса, ако стената е влажна, то много е вероятно да има теч. Ако влажността е 70-80%, температурата отвън е около нулата, а вътре е около 23 градуса, то е нормално стената да е мокра. Образувалият се в последствие мухал/плесен е нещо много опасно и да доведе до заболявания.
Ако стената се мокри само в студените дни то трябва да прекъснете термомоста. Има два материала, които са като латекс, но представляват перлички с вакуум в свързващ материал. Единият е руски, а другият американски. Нанася се с валяк и ще ви реши проблема с конденза.
Ако имате теч, то ще се наложи на направите хидроизолация, но това трябва да стане до 1-2 седмици, преди да се започнали студовете, защото материалът се нанася на суха основа.
http://vulkov.com/akroflex.html
Цената на бака от 20 кг. е около 100 лв. с доставката по куриер.

Потребителски аватар
Nira
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: пет авг 26, 2016 4:11 pm

Мнение от Nira » пет авг 26, 2016 4:23 pm

Решение може да бъде и термо боя по всички стени на стаята защото иначе ще избие ако се запечата само засегнатата част.

Отговори