проблем с комин

Добри идеи за сръчни майстори

Потребителски аватар
dibodi
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: вт сеп 16, 2014 8:34 pm

проблем с комин

Мнение от dibodi » вт сеп 16, 2014 8:59 pm

Здравейте,
живея на последен етаж в панелка, имам теч по комина.
По тапетите се появиха черни петна от сажди, защото голяма част от съседите от долните етажи се отопляват на твърдо гориво.

Преди 9 година правихме ремонт на покрива и комините, но при таз годишните дъждове отново теч.


Теч има и на стълбището във входа, но никои не го интересува.
Искам съвет как мога да си реша проблема, след като доуправителя не предприема никакви мерки и не свиква събрание на входа.

Потребителски аватар
gogitko
начинаещ
Мнения: 45
Регистриран: пет юли 19, 2013 3:55 pm

Мнение от gogitko » вт сеп 16, 2014 10:06 pm

Трябва да се качиш на покрива и да огледаш комина за пукнатини по бетона и изолацията покрай него за пукнатини.Ако можеш трябва да минеш всички слепки на изолацията с газова горелка и да ги заляеш с течен асфалт,а ако има нужда и от някое парче воалит.Сега като гледам и при мен става същото и ще чакам само да спрат дъждовете и да изсъхне и се качвам да действам.Успех.

Потребителски аватар
charovni
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: пет сеп 19, 2014 10:36 pm

за комина

Мнение от charovni » пет сеп 19, 2014 10:45 pm

От комин много съм патил. Не си губи времето да се катериш по покриви. Трябва да разкъртиш основно около твоя комин у вас и да го оправиш. Обзалагам се че има бетонно коминно тяло, пуснато накриво при самото строителство на блока, незамазно и неуплътнено никъде. Така се е строяло едно време за съжаление. Аз бутнах цял ъгъл у нас да докопам дефекта на моя комин. След като направиш пълно разкритие ще се увериш какви големи аралъци и дупки има навсякъде, и при пода и при тавана. Щях да си изпусна мистрията в един такъв. Та измазваш всичко яко, даже най-добре с армираща мрежа, уплътняваш и после си вдигаш отново стените с гипсови блокчета или с итонг. Само така ще се оправи. Аз моя комин така съм го замонолитил, блока ще падне, комина не. Съседите се давят с пушек, с влага, при мен е като саркофага на Чернобил.

Потребителски аватар
gogitko
начинаещ
Мнения: 45
Регистриран: пет юли 19, 2013 3:55 pm

Мнение от gogitko » пет сеп 19, 2014 11:09 pm

Как ще кърти ,панелите ли ?Не е ли по лесно да се оправи изолацията и да се измажат комините от вън за да не влиза вода при дъжд?Например нашия комин и този на съседа са един до друг и отгоре са с обща бетонова шапка та тя се беше пукнала точно по средата и от там течеше между двата комина и у нас и в съседа.Освен това трябва да има метална шапка на комина за да не влиза водата през него , а тя протича между снадките на коминните тела и избива чернилка в стаята.

Потребителски аватар
dibodi
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: вт сеп 16, 2014 8:34 pm

Мнение от dibodi » вт сеп 30, 2014 10:19 pm

Благодаря ви за съветите, но няма как да къртя, защото част от съседите под мен се отопляват на твърдо гориво.

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 615
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » съб апр 25, 2015 11:28 am

Макар и късно, ще се включа в темата. След като премине студения сезон, се захванете да ремонтирате, т.е. , когато съседите Ви няма да се отопляват на твърдо гориво. Това, което Ви казва charovni, го направете. Не е необходимо да къртите целия комин, а в горната част - при тавана и в долната - при основата. Там основно са фугите, които са изключително лошо замазани. Разбира се това е при условие, че коминното тяло е от бетонова отливка. Ако комина е зидан с тухли, ще трябва да го бутнете изцяло и да го иззидате отново.
Много важен момент е измазването на комина от вътрешната му страна. Това се прави с цел да няма излишни пролуки, които да отнемат от тягата на комина и за по-гладко и лесно "теглене" на пушека.
У нас коминът беше иззидан най-вероятно от деца, в час по ръчен труд. Но явно и "учителя" е бил толкова образован, че тухлите бяха иззидани на зиг заг, сякаш дима да прави гигантски слалом, за да излезе навън. Резултатът беше никаква тяга и големи проблеми. Съжалявам само, че не знаех кой е "учителя" за да му направя показно - аз , не знаещия, как се зида комин.

Отговори