Професионална термографска диагностика – какво означава?

Тук може да обсъждате всичко, извън темата на останалите секции, стига то да не противоречи на правилата на форума
Потребителски аватар
hexagon
начинаещ
Мнения: 29
Регистриран: чет сеп 09, 2010 7:50 pm

Професионална термографска диагностика – какво означава?

Мнение от hexagon » пон сеп 08, 2014 10:17 pm

Термографската диагностика вече се предлага от доста фирми и лица като услуга за откриване на потенциални проблеми в сгради и промишлени инсталации. Понятието “професионална термографска диагностика” трябва да включва следните компоненти:

- Легитимна сертификация минимум първо ниво от международно признат сертификационен орган;

- Термокамера с разделителна способност 320х240 пиксела като минимум по новите разбирания за професионална услуга. Тази резолюция не включва софтуерни ъпгрейти, които имитират изображението на 320х240 пикселовия болометър;

- Познаване на стандартите за обследване на сгради и съоръжения, които се прилагат в САЩ и Европейската общност. Все още много фирми “професионално” обследват покриви и фасади през деня…!?;

- Съпътстващо оборудване при обследванията: влагомери, амперклещи, хигрометри, манометри, термометри, пиранометри и т.н.

Когато поръчвате професионалната услуга изисквайте да ви се покаже легитимен сертификат за правоспособност, модела на термокамерата и метода (стандарта) по който ще се проведе обследването.

Изисквайте подробна информация за метода на ценообразуването и не се хващайте на първоначални фиксирани цени те могат да нарастват с допълнителни помещения, термограми, доклади и “нотариални заверки?!?” и извънработни посещения…

Световната практика е показала, че най-разпространения метод на заплащане е на час и не се влияе от посетените помещения или броя на снетите термограми. В тази цена обикновенно влизат всички разходи за да получите термографски доклад.

Много често фирмите показват на сайтовете си снимки на висок клас термографски камери, а в последствие пристигат при Вас с камера за 2-3 000 лв. в най-добрия случай. В интернет пространството веднага може да се информирате за ценовия клас на камерата и за това какво са Ви обещали и какво сте получили в действителност. Ниско резолюционните камери правят доста неясни изображения и липсата на специфични познания у термографа могат да Ви подведат при взимане на правилни решения за съпътващи и предстоящи ремонти.

Всички сертифицирани фирми задължително показват на сайтовете си сертификатите, с които разполагат, защото искат да докажат на клиентите си, че ще получат професионална услуга. Липсата на сертификация в блога или сайта означава само едно самоук “професионалист”.

БАИТ

Изображение
ITC Level 1 Certified Thermographer
Infared Certified™
Certified Home Inspector
http://hexagon-build.com
http://hexagon-build.com/blog/

Отговори