Зейфод Бийблброкс написа:Добре. Щом казваш Галана е по-икономичен от климатици.
Ок. Да ти е топло и евтино.

1. Разбира се че е по икономичен, но не само това при галана имаш възможност да си коригираш температурата например при -25 градуса навън в
цялата къща да ти е баня, за разлика от средния клас инверторни климатици, които при тази температура са практически неизползваеми. Друг е въпроса че, когато си изчисляваш нуждата от топлина в помещението може да се преосигуриш с по мощен и по скъп климатик. Сега да посмятаме малко:
Имаме наличие на 4 отделни помещения, които отопляваме постоянно с 4 инверторни климатика поддържаме температура 22 градуса.
При -10 градуса навън единия за да постигне тази температура харчи средно 0,90 KW/h, а 4 бр. харчат общо 3,6 kW/h. /данните съм ги взел от сайт на фирма-вносител на климатици/. За същите помещения и температура с
един електроден котел 6KW средния ти разход е 1,5 KW/h.
Единствено термопомпите са по-ефективни от електродния котел. Но при тях имаме основен недостатък - висока цена, което е недостатък и на високия клас климатици, които работят ефективно при ниски температури.
За да се отопляваш евтино и то на ток най-важна е изолацията, каквото и да си говорим тук не можеш да ме убедиш в друго. Със скромния ми 40 годишен опит съм се топлил и с климатици и с маслени радиатори и с конвектори и с локално парно на твърдо гориво - без качествена изолация няма ефективност.