Аз говоря за все още водещи се експериментални турбини, които заместват частично или напълно функцията на компресора в термопомпите. Да има няколко уловки в цялата система, но е предмет на доразработка.

Може да си отворим тема за тази дискусия.
Сега относно инверторно управление на компресора да става, на помпата към сондажа при големи мощности бих казал задължително.
Но по този начин ти правиш частичен БМС на термопомпата

Дали е голяма или малка постройката не е от значение. Важна е тендецията да се търси технологично решение, за да предизвика промяна в българския пазар.
Ще говоря на изуст с риск да съм супер неточен, но като си намеря диска на Biral ще го проверя.
Електронната помпа, както знаеш сама регулира оборотите спрямо налягането. При един отоплителен сезон тя би спестила 1 или 2 kW,
когато тя е понижила оборотите си, респективно термопомпата или чилъра ще повиши своя КОП с около 1-2 часа работа. Ето ти още 20 kW, добави твоя инверторен принцип и на компресора ето ти още киловатчета.
И в един момент като си направиш равносметка ето ти 10 до 15 лева по-малко от сметката за ток.
Идва и другото като си правиш по-подобни методики цялата къща хоп сертификат клас А или Б и спестяваш солидно от данъци.
Повечето ще питат колко ще струва ми ще му утежни сметка с 2000 до 3000 лева за изпълнение но да само да си сметне колко ще му върне през следващите пет години отоплителен сезон, говоря само за отопление не за охлаждане.
Относно добивите на топло и електроенергия пак предлагам да си отворим друга тема. Даже мисля да го направя после, че сега ще готвя

Мисля, че можем да обменим идеи и виждания без да търсим марки и спор за качество. Откакто се разочаровах от "големите" фирми които сега берат душа, за поведението им към малкия клиент, категорично съм решил да търся и внедрявам разумни решения, които да са близки по джоба на повечето хора.
Разбира изглючвам безумни решения като диодно отопление от ядрена подводница