Схеми на свързване на ел. бойлер
Схеми на свързване на ел. бойлер
Здравейте, ако някой е изпълнил схема на свързване на помощен контактор за управление на терморегулатора на бойлер, моля да сподели има ли ефект и недостатаци на работата? Благодаря Ви!
ddddimi
Ефект има,пази терморегулатора от големия ток,който той комутира.Като сложиш контактор,през терморегулатора ще минава само тока от бобината на контактора,който е много малък.Но има един съществен проблем,какъв ти е боилера,ако е с терморегулатор закачен направо на реотана,не можеш да му слажиш контактор.Кръгъл ли ти е терморегулатора,захванат с щипки направо на реотана,ако не е такъв ще стане.Имаш ли някаква представа какво има под капака на бойлера и знаеш ли кое за какво служи и как се връзва в схемата,защото,ако е не,си намери майстор,че бойлера е бомба със закъснител,направо отиваш в комшиите на гости,барабар с него и стената.Отвържи всички кабели под капака на бойлера,без тези които отиват от ключа за степените на реотана,те са три и не ги пипай тях.Прекараи захранващия кабел на бойлера през кантактите на контактора и след това захрани степенния ключ на клемите с букви Р, и те са две.Съветвам те да прекараш фазата през термозащитата преди контактора,а не само оперативната верига за да може,ако залепне контактора,термозащитата да прекъсне захранването на бойлера.После вземаш фазата и е прекарваш през терморегулатора и ако искаш през княкакъв ключ и отива на бобината на контактора.Нулата си е връзваш направо на другия край на бобината.Задължително го занули и то,преди контактора.В общи линии е това,но,пак ти казвам,ако не си го правил,по-добре си извикаи майстор.Бойлера не е мястото на което межеш да си пробваш знанията по електротехника.Късмет в монтажа и много внимавай,проверявай дали е спрян тока.
Схема на свързване на бойлер
Здравей.Този терморегулатор е конструиран така,че захранването на бойлера влиза направо в него и вътре са и термозащитата и терморегулатора,а и изводите за сигналната лампа.Няма как да отделиш захранването на бойлера, с големия ток,от контактите на терморегулатора,както ти казах,по конструктивни причини.Идеята на контактора е той да прекъсва силовата верига,от реотаните,а терморегулатора,само тока от бобината на контактора,който е много пъти по-малък от тока на нагревателя.Така зе запазват контактите на терморегулатора и се удължава живота му.НО,при теб това не може да стане.Иначе,проблема не е в бученето на контактора,новите контактори не бучат,но за какво ти е този контактор?Аз съм си сложил контактор,който се командва от часовника на електромера и не позволява включването на бойлера на дневна тарифа. И моя бойлер е с кръгъл терморегулатор,аз не ги харесвам много,но новите бойлери всички са с кръгъл.Това е причината аз да не си сложа контактор под капака на бойлера.По принцип,можеш да си сложиш контактор,но той няма да ти пази терморегулатора и ще работи винаги щом имаш захранване на бойлера,без значение дали той е загрял или в момента нагрява,Няма кой да го изключи,освен ти.Успеш в монтажа и се пази от тока.
Въпрос
Здравейте.Решил съм да напрявя така,че бойлера ми да се вкючва само на нощна тарифа(примерно от 4 до 6ч.).За целта съм решил да си купя едно апартаментно табло с шинка вътре(примерно ТАП2) и вътре да сложа един контактор, като съм се спрял на този - CHINT NCH8–20/2P – 20A(http://www.cablecommerce.bg/bg/allproducts.php?catid=34).Това табълце ще го сложа извън банята на мястото на сегашния ми ключ.Отделно извън таблото ще имам един контакт ,в който ще вкюча едно реленце за време,което имам(http://www.mikimak.com/?function=detail&id=3389) и от неговия контакт с едно елегантно щепсълче ще трябва да захраня оперативната верига на контактора.Силовата верига ще бъде прекъсната през контактора на контактите А и А1.И така хватката трябва да се получи.Въпросът ми обаче е следния:Ясно ми е как да свържа фазата,която ще отива към бойлера,но от нарисуваната схема на самия контактор не ми е много ясно на кои от 4-те клеми трябва да вържа фазата и нулата който идват от времевото реле?
не си купувай такъв контактор,от опита ми на инсталтор съм виждал че не са надеждни,CHINT си купи единствено ако не го слагаш у вас.контакторите бръмчат от време на време.значи взимаш фазата от релето закачаш я на А1 или А2(това са крайщата на бобинката на контактора който трябва да ти е 220 волта),другия край го вързваш за нулата.По този начин си готов със комутацията.на силовата част на контактора закачаш фазата,ако си вземеш 2P контактор можеш да прекараш и нулата за по голяма сигурност
късно :-))
Вече от един месец си го купих и си действа нормално.Събрах в едно табълце тип "ТАП 6" контактора,часовника,едно триполюсно ключе и няколко клемички.Всичко т'ва го вкопах в стената на мястото на бойлерното ми табло и вече забравих к'во е дневна електроенергия(относно бойлера поне).
Благодаря ти много за отговора ,но засега поне моето мнение за ЧИНТ-а е много положително.Работи безотказно и е доста тих.Разбира се един месец не е критерий за качество,така че бих решил дали е качествен или не след поне година!

Благодаря ти много за отговора ,но засега поне моето мнение за ЧИНТ-а е много положително.Работи безотказно и е доста тих.Разбира се един месец не е критерий за качество,така че бих решил дали е качествен или не след поне година!

за бойлера
много ме заинтригува това свързване колега,ако може да ми разясните по точно кое как трябва да се свърже ще сам много благодарен