Димирине, димери,лунички,помагагйте

Осветителни тела,инсталации,идеи
Потребителски аватар
alfmania
начинаещ
Мнения: 8
Регистриран: нед май 11, 2008 12:21 am

Димирине, димери,лунички,помагагйте

Мнение от alfmania » ср юни 25, 2008 10:04 pm

Здравейте всички!!!

Имам нужда от помощ и съвети за осветление което ще правя в дома си. Значи едното нещо което ме интересува е за луиничките, които доста нашумяха напоследък. Първото нещо което ще ви попитам е дали е възможно димиране с лунички. Луничките (12волта) ще бъдат поставени диаметрално в кръг с диамтър 105 см и съответно обиколка приблизително 330см.Интересувам се колко лунички да поставя или през колко см. да ги поставя. Интересувам се също какво е препоръчителното отстояние от тавана или други осветителни тела.
Както луничките така и за декор ще ползвам един маркуч за сенчеста светлина. Интересува ме дали може да се димира и той.?

Също така тъй като ще димирам и четери халогени лампи на 12волта някой знае ли как се връзва към трансформатора димера, който съм го взел специално за димиране. И има ли значение какъв димер купувам има ли някакви параметри които трябва да знам защото в магазините има димери от 12лв до 150лв., които разглеждах.
Знам, че много питах ама се нуждая от вашата помощ. Не се притеснявайте да пращате и схеми, ако имате. ::-s:
Няма начин, да няма начин, за този, който умее, знае, упорит е и най-вече оптимист!!!

Потребителски аватар
h.dobrev
специалист
Мнения: 2
Регистриран: пон яну 05, 2009 3:05 pm

Димери - видове , технически параметри.

Мнение от h.dobrev » пет яну 09, 2009 5:41 pm

Здравейте, ще се опитам да синтезирам техническа информация за димерите и начина за избор на правилният тип димер за конкретния случай и товар.

Избор на димер

В наши дни можем да намерим в почти всяко домакинство една или няколко светлини, които се димират. Сред тях са лампи с нажежаема жичка, халогенни лампи за нормално или понижено напрежение - (12 V) (например лунички), и мотори (вентилатори). Всички те изискват димер с различни технически характеристики.
Преди да закупите и/или инсталирате димер, трябва да се уверите, че димера е съвместим с товара, както и че товари с различни характеристики и поведение не бива се смесват във веригата след димера, това може да предизвика проблеми, особено когато се разширява съществуваща инсталация.
Димерите се разделят (и маркират) според типа на товара, за който са предназначени:
- за активни товари - лампи с нажежаема жичка.
- за доминиращо индуктивен товар - например халогенни лампи с понижено напрежение с феромагнитен (тороидален) трансформатор.
-за доминиращо капацитивен товар - например халогенни лампи с понижено напрежение с електронен трансформатор.
- за мотори.
Ако димера е предназначен за няколко вида товари (комбиниран), трябва да се има предвид, че може да се добави само един вид реактивен товар (заедно с активния товар ако има такъв). За да предотвратите ненормална експлоатация на осветителната верига е важно да се провери че: димера и товара са предназначени един за друг, и че няма смесване на индуктивни и капацитивни товари след димера.
След като е уточнен вида на товара следва да се подбере мощността на товара да не надвишава възможностите на димера - имайте предвид, че техническите параметри на димера са обявени при 20-25 C, когато той е монтиран като самостоятелно стоящ на стената ключ, когато тези условия не са изпълнени съответно трябва да се намаляват възможостите му(напр. когато димера е монтиран по начин, който влошава охлаждането му и/или е монтиран в непосредствено съседство с друг димер). Намаляването на възможностите му може да е в порядък 15-50 %. Винаги се консултирайте с каталозите на производителя и имайте това предвид.
При използването на феромагнитен трансформатор(и)(в паралел) използвайте в сбора на мощностите неговата номинална мощност (VA) независимо от това, че може да не е натоварен напълно.
При използването на тороидални трансформатори е възможно възникването на проблем, ако изрично не е обявено, че те допускат димиране.

При използване на електронен трансформатор трябва да се използва димер с възможност за работа с капацитивен товар – защото в този случай се използва различен принцип за регулиране. И тук използвайте в сбора на мощностите неговата номинална мощност (VA) независимо от това, че може да не е напълно натоварен.

Трябва да се избягва свързването в паралел на феромагнитен и eлектронен трансформатори, това може да доведе до повредa на димера във веригата.

Съществуват и универсални димери за активен, индуктивен и капацитивен товaр, които сами разпознават прикачения товар, но и тук остава уговорката да не се смесват индуктивен и капацитивен товар.

Съществуват и специални димери за регулиране силата на светене на луминисцентни лампи, те осигуряват сигнал 0-10V, чрез който регулирането се осъществява от баласта на луминисцентната лампа, който е предвиден специално за това.

Кратък каталог с техническа информация за димерите от серия Unica на Шнайдер електрик можете да намерите на :
http://web.schneiderelectric.bg/bgnew/downloads/ed/install/Unica%20Electronics.pdf
Христофор Добрев
Технически специалист
Шнайдер Електрик България
www.schneider-electric.bg

Отговори