Стерилизатор за в къщи

Осветителни тела,инсталации,идеи
Потребителски аватар
weteran
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: вт апр 07, 2020 4:14 pm

Стерилизатор за в къщи

Мнение от weteran » вт апр 07, 2020 5:18 pm

UVC лампа- как да си направим с нея стерилизатор за в къщи.Необходими материали UVC газоразрядна, лампа, запалване(електронно или дросел зависи от лампата) фасунга(пак зависи от лампата най често срещаните са G23,2G11,T5) вентилаторче кутия (най удобни са тези от сладки)и малко желание.

Ето и малко факти.
Ултравиолетовото излъчване се съдържа в спектъра на слънчевата светлина(около 7-8%), а в земни условия може да се генерира от електрическите дъги или от предназначени за тази цел лампи т.е. UV лампи заместват слънцето но само в частта на ултравиолетовия спектър.В зависимост от това каква част от UV спектъра излъчват биват:
UV A, UV B,UV C, Толкова с теорията сега ще се опитам да обясня действието на конкретния тип лампа UVC.
Тази лампа генерира лъчение с дължина на вълната 253.7 nm което (както и слънцето)унищожава всички микроорганизми т.е. тя служи за стерилизация.Когато излъчените вълни попаднат върху повърхности за определено време ги стерилизират.По този начин могат да се стерилизират жилищни помещения дрехи мокри помещения(включително водни басейни) въздуха в климатични инсталации, въздухуводи и т.н.
Негативни ефекти на тези лампи:Трайно увреждат зрението ако сте в помещението където излъчва лампата,
предизвикват кожни тумори,унищожават растенията,вредни са и за домашните любимци.Но най-важното попаднат ли върху вирус(независимо какъв) за определено време(което зависи от мощтността на лампата и разстоянието до нея) го УНИЩОЖАВА.

Отговори