Въпрос относно тънка плоча!

Подготовка на основата,подови замазки,плочки, паркети, мокети, декоративни подове
Потребителски аватар
VIktorBGR
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: пон сеп 18, 2017 12:54 pm

Въпрос относно тънка плоча!

Мнение от VIktorBGR » пон сеп 18, 2017 1:21 pm

Първо искам да се извиня ако това не е правилното място във форума.

На скоро купихме едаж от къща + покривното помещение. Вход, мазе, и т.н всичко е отделно от хората на първия етаж, тъй че на практика е все едно отделна къща, по-надолу ще обясна защо споменавам това. Значи къщата не е нова, но не е и много стара. Мисля, че е на 25година трябва да видя в документите, но не са при мен в момента.

Няма никакви течове, мухъл, пукнатини и т.н. Общо взето е в много добро състояние, но това което ме притеснява е плочата на втория етаж(демек моя под и на хората под мен таван) ми се струва тънка. Няма пукнатини по нея, но все още не сме разчистили старото дюшеме изцяло, тъй че още не се знае дали пък няма на друго място пукнатини, но там където сме разчистиле всичко е ок. Това което ме притеснява е като тропна с пети по здваво(аз съм 110кг) и усещам клатене(мисля, че има наименование това, но не се сещам в момента).
За сметка на това на тавана като тропна няма никакво клатене, което предполага, че плочата там е доста по дебела или като се замисля сега може пък да съм тропнал върху колона. Ще трябва да пробвам пак на няколко места като отида отново в къщата, но това ще е след няколко дни.

Та ето и въпроса ми. Макар че не виждам никакви проблеми с плочата като пукнатини, висене - трябва да вляза при съседиде от долу, но мисля че няма висене, има ли начин да се укрепи(засили) без да се предприемат прекалено екстремни мерки като колони от въшната страна на къщата, или нужа за подпори(колони) при съседите от долу и доливане(правене не знам как се казва :)) на плоча за по голяма дебелина?

Както вече сигурно сте разбрали нямам си ни най-малка представа от строителство затова се надявам на няколко мнение за да имам идея какво да правя. Най вероятно ще викнем експерт да види, но искам предварително да знам какви вариянти имам(ако има повече от един) за да знам дали "експерта" не ми предлага просто най-скъпия вместо най-удачния.

Благодаря предварително за каквато и да е информация, която можете да ми дадете.

П.П. Снимки забравих да направя. Ще мога да кача снимки сигурно след 3-4 дни когато ходя пак там. До тогава мнение дори и просто теоретични са добре дошли :)

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 630
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » пет сеп 22, 2017 9:31 pm

Така нареченото "клатене" или по-правилната дума е вибрации може да е поради много причини, една от които може да се окаже Вашето притеснение - тънка плоча. Но колкото и да е тънка, ако до момента няма пукнатини, това е добре, защото означава, че колкото и да е тънка плочата, е направена здрава, т.е. с много арматура. А здравината на плочата е именно в армировката и.
Днес на пазара има достатъчно много и разнообразни материали чрез които бихте могли да намалите шума между Вас и съседите, да направите и допълнителна хидроизолация и много други подобрения.
Все пак за Ваше успокоение е хубаво да намерите плановете и да видите съгласно плана каква е дебелината на плочата.
Друг "лесен" но неприятен начин да проверите дебелината на плочата е като пробиете отвор през плочата, но за тази цел най-напред ще Ви трябва съгласието на съседа, а след като премерите дълбочината на дупката, да я запушите. Ако плочата е с дебелина 8 см и повече от 8, би трябвало всичко да е наред. Ако е по-малко от 8 см, тогава вече имате проблем и ще трябва да си "играете" с допълнително укрепване.

Потребителски аватар
VIktorBGR
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: пон сеп 18, 2017 12:54 pm

Мнение от VIktorBGR » нед сеп 24, 2017 11:08 am

Благодаря Ви за отговора.

След като махнахме дюшемето се оказа, че плочата има малки пукнатини на места близо до стената(на 2-5см от стената), но пукнатините са повърхностни. По 2-3 милиметра и спират до там.
Другото, което видяхме е, че близо до центъра на стаята(но не е в центъра а около 50см в страни от центъра) има малка вдлъбнатина/провисване (около 2см в баш центъра на провисването), но като проверихме съседа отдолу, там няма никакво провисване. Абсолутно никакво, което ни кара да мислим, че вдлъбнатина и повърностните пукнатини, които виждаме са се получили най-вероятно при леенето на таванската плоча. Както казах вдлъбнатината не е в центъра на стаята а ако е провиснала би трябвало да е в центъра и затова мислим, че е при леенето.
Проверихме всичките стай на съседа и няма нито едно място където плочата да е провиснало дори и само 1 см... Просто е перфектна отдолу.

Между другото плочата е 10см.

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 630
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » пон сеп 25, 2017 3:05 pm

Щом сте установили, че няма проблем относно провисването на плочата, можете да сте спокойни, че ще изкарате още дълго време, даже много дълго време в тази къща. Вдлъбнатините които виждате най-вероятно са от неравномерното разнасяне на бетона и поради тази причина да се е получил "недостиг", но след изравняване със замазка или както е било до сега - с дюшеме, "дефектите" няма да се виждат.
Успех! И, живейте спокойно!

Потребителски аватар
VIktorBGR
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: пон сеп 18, 2017 12:54 pm

Мнение от VIktorBGR » пон сеп 25, 2017 5:03 pm

Много Ви благодаря за отговора.

Отговори