Полагане на ламиниран паркет

Подготовка на основата,подови замазки,плочки, паркети, мокети, декоративни подове
Потребителски аватар
StankoSB
начинаещ
Мнения: 4
Регистриран: пет дек 01, 2017 11:38 pm

Полагане на ламиниран паркет

Мнение от StankoSB » нед ное 18, 2018 11:51 pm

Здравейте искам да попитам има ли някаква формула или правило за рязане на ламинирания паркет. Изгледах много видеа в интернет и честно нямам идея как да започна с реденето на ламината. Дали се почва с цяла ламел или с парче ? Ако е с парче колко сантиметра трябва да е то ? Разбрах че ламелите трябва да са ориентирани по дължина, перпендикулярно на прозореца за да не се виждат сглобките. Не трябва да има рязани парчета по-малки от 30 см. С остатъка отрязан от последния ламел с който се завършва реда се започва новия ред. И също така трябва да фуга към всяка стена от 1см до 1.5 см. На хартия начертах доста варианти, но не мога да спазя правилата на производителя. Моля помогнете как е правилно да се започне и нареди стаята!!! Размерите на ламелите са 1285мм / 192мм. Прикачил съм скица на стаята с размерите. Имайте милост младо момче съм и няма пари за майстори. Поздрави на всички отзовали се!!!
Изображение

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 632
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » пон ное 19, 2018 8:10 pm

Така, както сте го начертали е добре, но въпроса е коя стена ще е "лицева"? Имам предвид, че на някоя от стените ще има секция, някъде пък ще има диван и (или) фотьойли и т.н. Започвате реденето на паркета с цял панел и там, където ще свърши, ако остане парче по-голямо от 30см започвате с него. Разбира се, най-напред слагате подложка и след това редите панелите от ламинирания паркет. Полагате първия ред панел по панел, като се стараете да ги редите в права линия абсолютно точно. Новият вид паркет е на система "клик-клак", т.е. така нареченото закопчаване. Ако успеете да "налучкате" начина на закопчаване, следващия ред пак го редите по дължина на панелите и след като сте подготвили реда го закопчавате с предния (началния) ред. И така карате до последния. Последният ред е по-специфичен защото там вече трябва да мерите всеки панел един по един и да режете и по дължина и по ширина (според както се наложи). Принципът на редене е както се зидат тухли - с разминаване по фугата на паркета. Лесно е, но за да сте наясно е добре някой да Ви покаже начина на сглобяване на поне първите два реда.

Потребителски аватар
StankoSB
начинаещ
Мнения: 4
Регистриран: пет дек 01, 2017 11:38 pm

Мнение от StankoSB » пон ное 19, 2018 9:30 pm

Изображение

Сглобките ги пробвах наистина е много лесно, разбрах и как да подравня идеално ламелите без да има никаква разлика. НО самото подреждане и изчисляване на стаята не го разбирам! На някои видеа майсторите си нарежат още в самото начало няколко парчета предварително преди да са започнали с нареждането (Голямо, по-малко и най-малко) и ги слагат едно под друго и се получава като пирамида. Като има някакво съотношение в тези размери, което незнам. Как са ги изчислили? Добре започвам с цяла дъска, полагам още една и допълвам с 113 см като от последния панел ми остава отпадък 15,5 см с който не мога да започна новия ред понеже е по-малко от 30 см. Взимам нова дъска режа парче 64,2 см от дясно на дъската за да мога да ползвам сглопката и започвам с него нареждам още две цели дъски и допълвам с 48,8 см като взимам лявата стана на дъската от която рязах преди малко и пак ми остава отпадък 15,5 см отпадък . Реално започнах новия ред с нова дъска и си завърших реда със същата дъска. Трятия ред ще бъде като първия. Те се копират редовете от първия и втория ред. Това правилно ли е ??? А в опътването се казва да запозвам новия ред с парче от старата дъска! Е как да стане не мога да разбера!!!

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 632
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » вт ное 20, 2018 3:35 pm

Малко ще се отклоня от пояснението за да споделя как редих паркета, когато ми беше за първи път. Започнах първия ред откъм "фасадата" на стаята (откъм видимата част). Измерих (според дължината на ламелите) половината от следващия ред и започнах да го редя както се редят тухли. Оказа се обаче, че отпада много фира и едва ли не, влизам в преразход.
Остатъкът от 15,5 см от първия ред го използвате за начало на втория ред, а остатъка от втория ред - за начало на третия ред. Хубавото е, че за разлика от "тухлената зидария" при реденето на ламинирания паркет не е задължително да бъде както при тухлите, но е желателно да има разминаване във фугите за да е стабилно "закопчаването" на ламелите един към друг. Това ми го е потвърдил майстор -паркетчия (който се занимава само с ламиниран паркет), който извършваше безплатния монтаж при зетя и дъщерята, тъй като в покупката им влизаше и безплатен монтаж.
И като се има предвид, че човека си работи само това, каза, че не е задължително да се кроят предварително парчетата (за които споменавате и Вие), а може да се крои ред по ред.
Все пак и Вие, и аз сме любители, а не професионалисти.
Затова си работете ред по ред и като стигнете до последното парче, си вземете точната мярка, а остатъка го използвайте за начало на следващия ред.
Наскоро редих отново нов паркет в една от стаите и постъпих точно така. И вместо да давам излишни пари за още един цял пакет, който струваше около 36.00лв, аз си взех девет пакета. Е, вярно, треперих до последния момент дали ще стигне паркета, но успях да го "натаманя" до сантиметър. Фирата, която изхвърлих беше от последния ред, който освен по ширина го кроих и по дължина.
Особеното е, че ламинирания паркет го продават на пакети и заради един лист трябва да купува човек цял пакет.

Потребителски аватар
limo052
любител
Мнения: 94
Регистриран: ср мар 24, 2010 6:54 pm

Мнение от limo052 » ср ное 21, 2018 9:56 pm

каква ви е професията?Ако не е монтаж на ламинат моля извикайте си майстор.Че аз не съм хирург ама мога да правя операции.
Строителни услуги от алпинисти и на скеле,гипсокартон и други тел. за контакти 0898527222-Стилиян Йовев

Отговори