Плаваща замазка и каменна вата

Подготовка на основата,подови замазки,плочки, паркети, мокети, декоративни подове
Потребителски аватар
Velin
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: пон яну 14, 2019 6:15 pm

Плаваща замазка и каменна вата

Мнение от Velin » пон яну 14, 2019 6:32 pm

Здравейте.
Наскоро си купих жилище и реших да направя пълен ремонт. В кухнята имаше изгнило дюшеме и реших да го премахна. При което отдолу се оказа изолация от сгур. Изчистих всичко. В другите стаи имаше паркет, който обаче беше залепен със смола. След премахването на паркета реших че смолата ще е пречка за бъдещи покрития и единствения начин да я махна е заедно със замазката. Сега като размишлявам, вероятно е било грешна идея, но така или иначе е факт. Замазката беше средно около 5см (доста неравна) пясък цимент и перлит. Под нея - пак сгурия. Общата дебелина на сгурията и замазката я оценявам средно на 10см.
Сега въпроса е как да възстановя "щетите". Първоначалната идея беше плаваща замазка с каменна вата за под и армирана замазка от пясък и цимент. Но се замислих и с оглед на факта че плочите са тънки (сградата е строена 69-та година и на места плочата вибрира като се стъпва по-тежко), вероятно не е добра идея да се прави тежка замазка. Поне общата тежест не бива да е по-голяма от това което сме изринали от там. Та основния въпрос е какво бихте препоръчали в такъв случай, адекватно ли е това решение (каменна вата и "мокра" циментова замазка) и трябва ли да се олекоти замазката с някакъв пълнител (керамзит, перлит или полистирол примерно)? Ако се олекоти, дали няма да се компрометира прекалено якостта на замазката (особено с тази вата отдолу)?
Перлит все още се намира (според кратко търсене в интернет), керамзита е екзотика явно (не намерих особено много варианти) а полистирола е изкуствен материал, който бих искал да избегна, ако имам тази възможност.
Моля за Вашия коментар.

Допълнение:
Бих искал да избегна по възможност варианта за сух под. Оказва се че всяка пукнатина в тази сграда е развъдник на хлебарки и искам да огранича по възможност техните опции за скривалища.

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 632
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » пон яну 14, 2019 11:26 pm

Желанието Ви да олекотите сградата е добър, но както самият Вие казвате с ватата ще се получи плаваща замазка. Можете да замените каменната вата с фибран 5 см, арматурна мрежа и замазка също 5 см. Ако не е фибран, можете да използвате и стиропор, но фибранът е по-плътен. Разбира се, за да нямате пукнатини - развъдници на хлебарки ще го лепите с теракол и по този начин ще се спасите донякъде от тези неумиращи животинки.

Потребителски аватар
baumit
специалист
Мнения: 2
Регистриран: ср юни 30, 2010 4:45 pm

Мнение от baumit » пет яну 18, 2019 2:01 pm

Уважаеми господине,

Взели сте правилно решение, като сте демонтирали всичко до здрава стоманобетонова плоча.

От тук нататък слоевете са следните:
Монтирате на стената окрайчваща лента от 1 см стиропор /или може да вземете от дебелите подложки за под ламинат, режете ги на ивици от 15 см/ и закрепвате с такер към стените.

Редите плътно на пода, на размината фуга твърда каменна вата или стиропор. Не е необходимо да ги лепите.

Завивате с дебел полиетилен /70-100 микрона/ изолационния слой. Застъпвате полиетилена /ако е нужно/ минимум на 20 см и залепвате със здраво тиксо. Към стените задигате над окрайчващата лента и го захващате с такер.

Върху полиетилена поставяте метална мрежа за замазка, за да не се размества полиетилена.

Върху така подготвената основа полагате замазка Баумит Солидо Е160, като минималната дебелина на замазката трябва да бъде 4 см. Една торба Баумит Солидо Е160 от 25 кг се разбърква с 2 л чиста вода.
Важно: Дебелината на изолацията трябва така да се изчисли, че минималната дебелина на Баумит Солидо Е160 да бъде 4 см.

Видео за полагане на подова замазка с готова смес Баумит Солидо Е160 можете да гледате тук:
http://www.misiamoiatdom.com/652-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0-%D1%81-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%81

Поздрави,
Огнян Цонков
Мениджър Приложна техника, Баумит
Баумит България ЕООД
www.baumit.bg

Потребителски аватар
ivanov32
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: чет яну 24, 2019 12:05 pm

Мнение от ivanov32 » чет яну 24, 2019 12:15 pm

И аз смятам, че фибранът е по-добър избор от стиропора в конкретния случай.

Отговори