Пукнатини след пробиване за врата

Изравняване, изолиране, грундиране, шпакловане, измазване, боядисване, декорации

Потребителски аватар
dega
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: нед фев 01, 2015 11:29 am

Пукнатини след пробиване за врата

Мнение от dega » нед фев 01, 2015 12:03 pm

Здравейте на всички.

Казуса е следният преди три години направих сериозна реконструкция на панелно жилище.

Премахнахме преградни стени - панели от 6 сантиметра / килера и една малка стая се превърнаха в голяма стая /.

Също така в панел 15 сантиметра беше отворен проход за врата с размери ширина 1.30 и височина 2 сантиметра. / тоест получилата се голяма стая беше свързана с кухнята /.

Искам да подчертая че всички тези промени бяха извършени след консултация с инж. конструктор - на който основната теза беше че щом отвора за врата е на повече от 40 сантиметра от връзката с другият панел нямало да има проблеми.

След като беше направен отвора в панела ми направи впечатление че от вибрациите на машината се беше спукал панела в който е направен отвора точно по средата на отвора. На въпрос трябва ли да укрепим по някакъв начин новият отвор конструктора реши че не е необходимо / между другото странното е че за този отвор беше изрязана само една хоризонтална арматура в бетона по-тънка от 0.5 което наведе конструктора че тази стена не е носеща /.

Направих ремонта шпакловах боядисах и си живяхме щастливо и удобно в новото старо жилище което преживя и голямото Софийско земетресение.

Преди известно време ми направи впечатление че пукнатината която беше направена от машината се е появила и в шпакловката тоест пуканият панел си личеше вече с просто око.

Веднага се обадих на конструктора който ми обясни че щом пукнатината е вертикална право на горе няма страшно, но мен се ме притеснява ежедневно преминаваме цялото семейство от там по 100 пъти.

Пукнатината според мен не се разширява с времето

Трябва ли да се притеснявам или да вярвам на специалистите че няма проблеми.

Какво е мнението Ви?

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 630
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » чет фев 05, 2015 3:29 pm

Малко е късно за корекции, но за Ваше успокоение би било добре да си сложите щурц (конструктора трябва да знае какво е това). Най- лесния начин за направа на този щурц при Вас е да си вземете две парчета винкелно желязо с дължина около 1 м (100 см) и дебелина 5х5 см или 4,5х4,5 см, които се слагат над просвета на вратата, за да подпират останалата част на стената, която е над вратата. Сега, при това положение, там винаги ще се пука шпакловката, защото този участък от стената "виси" и няма какво да го подпира. Няма да падне, защото в остатъка на панелното парче трябва да има още арматура, но както сте забелязали, тази арматура е тънка.
Другото, което ми направи впечатление, че след като конструктора е видял тази тънка арматура, преценил, че може и де не е носеща стената. Няма такова нещо! Щом панела е с дебелина 15 - 17 см ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е носещ, а преградните - Вие сте се убедили, че са дебели 5 - 7 см.
Това, че не сте махали дебела арматура си е чист късмет. Обикновено дебелата арматура е на 40 см от краищата на панелната конструкция.
Запомнете, че винаги над врати и прозорци се поставя този щурц, за да държи стената. Иначе там винаги ще е слабото място. В момента вратата Ви държи тази част на панелката и затова се пука.

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 630
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » чет фев 05, 2015 3:35 pm

Има още един начин да се справите с проблема си: Махате панелното парче, което е над вратата, слагате винкела, който Ви го бях описал в предното "изказване" и лепите газ бетонни тули с дебелина 15 см. След което шпакловате и боядисвате. Но проблема е, че пак ще има къртене, рушене, цапане, изхвърляне на боклук и яко почистване. Даа, война без жертви няма. Успех!

Отговори