Гипсокартон върху дървени греди?

Изравняване, изолиране, грундиране, шпакловане, измазване, боядисване, декорации

Потребителски аватар
krasi_b
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: съб юни 13, 2015 3:50 pm

Гипсокартон върху дървени греди?

Мнение от krasi_b » съб юни 13, 2015 4:09 pm

Здравейте.

Предварително се извинявам, ако въпросът вече е задаван, доколкото успях да прегледам не го видях.

Бих искала да попитам следното, може ли гипсокартон да се постави директно върху дървени греди без да се прави конструкция с профили? Под "може ли" имам предвид конструктивно правилно ли е такова решение, надеждно ли е, има ли някакви "противопоказания" (например с нивелацията).
Става въпрос за таваните и стените на сглобяема къща. Гредите са разположени през 50-тина сантиметра една от друга.

Предварително благодаря на всички отзовали се.

Потребителски аватар
Luna
напреднал
Мнения: 226
Регистриран: нед дек 14, 2008 10:35 am

Мнение от Luna » пон юни 15, 2015 6:21 pm

Предстенна обшивка с гипсокартон може да се направи и върху дървена конструкция, но трябва да бъде самата конструкция нивелирана. Ако смяташ, че съществувашите греди са нивелирани - защо не? Ако е нова къщата може пък и да са нивелирани. Иначе картонът се усуква и извива и е под напрежение.
Хубаво е между гредите да има изолационен материал.

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 631
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » съб авг 08, 2015 9:33 am

Да, по принцип може. Както Ви го казва Luna, освен нивелацията, ще трябва да се проверят и разстоянията на гредите, които трябва да отстояват една от друга на 60 см. - такова трябва да бъде разстоянието заради укрепването на гипс картонените плоскости (листове). Гредите трябва да са рендосани и прави, за да не "кривят" гипс картона, а и за да не се деформира от влагата и времето. Ако е само за да се покрие таванското помещение (предполагам, че за такова нещо става дума), т. е. подпокривното пространство да се превърне в таванско помещение, и ако нямате претенции за равнинност и гладкост - може да монтирате гипс картона върху дървените греди, без да се притеснявате.
По принцип рамковата конструкция за монтаж на гипс картон е или метална или дървена, но у нас - в България, дървената конструкция не е толкова популярна.

Отговори