Съвет за стени на мазе

Изравняване, изолиране, грундиране, шпакловане, измазване, боядисване, декорации

Потребителски аватар
Ludomirce
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: чет апр 16, 2020 12:20 pm

Съвет за стени на мазе

Мнение от Ludomirce » чет апр 16, 2020 12:41 pm

Имам нужда от съвет за това с какво да покрия стените на мазе. Стените са тухлени и толкоз. Досега като идеи са ми хрумнали да използвам влагоустойчив гипсокартон или груба мазилка. Температурата вътре е 17 градуса, а влажността 71%. Има дупки в стените, през които са минавали мишки или плъхове, и затова искам да сложа нещо, с което да ги спра. Знам, че преди години е имало наводнения, но не знам дали е от чиста вода или мръсен канал. Един от съседите си е направил мазилка вътре. Друг е сложил гипсокартин, който е залепил с помощта на топки материал под него. Както се разбира от изказа ми, не съм строител, но се надявам да успея да си направя сам ремонта. Чакам съвети кое е най-подходящия вариант?
1.jpg
Изглед към вратата.
2.jpg
Една от големите дупки в стената.

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 634
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Re: Съвет за стени на мазе

Мнение от tmilanov » ср апр 22, 2020 4:03 am

Най-добрият вариант е да си измажете мазето с готов варов разтвор, но като го допълните от своя страна с допълнително, но малко количество цимент. Например като изсипете разтвора в една кофа, в нея да сложите и една до две мистрии цимент. Там където имате дупки по стените от минаването на тръбите ги запълнете преди това с пяна и след 24 часа я изрязвате и едва тогава измазвате стената. Рано или късно ще дойде времето когато ще се наложи да се прави ремонт на тези тръби и тогава главоболията относно къртенето или разбиването на дупките ще е по-малко както за майсторите, които ще ремонтират, така и за Вас, защото възстановяването на кръпката ще е по-лесно.
Лепенето на гипс картон е повече козметичен ефект, защото откъм Вас стените ще са гладки, но между гипс картона и тухлената зидария остава кухина, в която мишките ще продължават да се крият и да се развъждат. Според мен измазването е по-тежката и по-мръсната работа, но е по-добрия вариант, а едновременно с това мазилката освен, че дава плътност и завършен вид, спомага и за здравината на стената.

Отговори