От комина тече вода (кондез)

Инсталации, ветилационни шахти, климатици

Потребителски аватар
BD
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: пон яну 15, 2018 12:44 pm

От комина тече вода (кондез)

Мнение от BD » пон яну 15, 2018 12:59 pm

Здравейте,

аз съм новобранец във форума, а и в доста домашни проблеми, така че ако въпроса ми не е за тук или някъде е обсъждан (въпреки, че търсех преди да пиша) моля да ме извините.

В жилището ми в което живея вече 7 години, вчера за пръв път ми се случи при пускане на аспиратора от него да потече вода директно върху котлоните. Изгасих го веднага и махнах филтрите, забърсах където успях и отворих връзка с комина. По PVC тръбата идваща от комина видях съвсем малко вода и помислих, че по-скоро проблема е локален.
Избърсах тръбата на комина и подложих едно парче под нея върху шкафовете.
Цяла вечер четох за почистване на аспиратора и видях, че се чистят само филтрите (което съм правил многократно). Беше ми направило впечатление, че по мотора на аспиратора има доста засъхнала мазнина, но никъде открих как се чисти. Предположих, че не е възможно.
Тази сутрин проверих отново PVC тръбата идваща от комина и открих, че по нея отново има вода, която се процежда навътре. Забърсах и погледнах след около час, отново имаше вода.
За съжаление нямам достъп до покрива, защото е през апартамент.
Предполагам, че всичко е от конденз. Според вас това така ли е? Ако да, какво мога да направя?
Благодаря предварително

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 656
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » ср мар 14, 2018 9:14 am

Освен конденз, има вероятност да се стича вода и поради атмосферните условия. Пишете, че комина е през апартамент. А дали съседа над Вас не си е правил някакъв ремонт, благодарение на който да сълзи вода от неуплътнени водопроводни или канализационни връзки.
Вероятността от стичането на вода е и поради една малко вероятна, но не и невъзможна причина - комина да няма шапка и когато вали да влиза част от дъжда или снега в комина и по вътрешните му стени, да се стича въпросната вода и до Вас.
Все пак най-напред говорете със съседа си, дали този проблем го има и при него и с общи усилия търсете причината.

Отговори