Предстои ми полагане на инсталация с мостов кабел. До сега не успях да намеря стандарт за използване цветово на трите проводника ( сив, черен и кафяв ) - съответно за фаза, нула и земно...
Благодаря Ви!

кой, кога и къде е отрекъл запояването и къде пише,че усукването е най-добрата връзка?ludjov написа:колеги,технологията със эапояване , още повече като това на снимките е отречена от преди 20 години ! Има редица причини за това :
1. електрокорозия на границата на два метала
2. неремонтируемост на съединението
3. загуби и респективно нагрявяне от преходно-контактни съпротивления и тн.
Още повече при недостъпни РК това си е абсолютно неприемливо ! Отделен въпрос е качеството на изолация на връзките . Интересно ми е как е изпълнено с изолирблант в РК . 10 години работя електроинсталации , не съм имал проблем в нито един обект . Най-безопасния и същевременно разпространен метод е с усукване . Технологията:
1. разделя се кабела на отделни проводници
2.заголват се проводниците за една връзка на около 3 пръста от края
3. осукват се плътно и се притягат силно
4. подрязва се челото , така че да няма стърчащи чела или остри ръбове
5. изолира се с няколко пласта изолирблант
6. прибира се в РК като се спазва принципа за взаимно отстояние на всяка връзка / лястовиче гнездо/ .
предимствата на този тип монтаж:
1. при добро стягане почти отсъства загуба от преходно-контактнисъпротивления
2.дължината на контактната плащ е достатачна и превъзхожда в пъти същата при клемните съединения
3.отсъстват други метали , химически активни вещества , а при добра изолация отсъства и влага . На практика факторите обуславящи възникването на корозия са сведени до минимум.
4. ремонтопригоден е
5.дава възможност за добавяне на връзки в един последващ етап.
по-късно ще илюстрирам технологията със снимки !